Multitasken met je iPad in iOS 9

Door: Chwhynny Overbeeke | 08 oktober 2015 09:36

How To

De iPad heeft al een tijdje multitasking mogelijkheden, maar iOS 9 biedt een aantal hele handige nieuwe multitasking functies voor je iPad.

Als je je iPad gebruikt om mee te werken of als je gewoon graag meerdere dingen tegelijk doet, is het fijn om meerdere apps tegelijk te kunnen zien en/of gebruiken. Met de iOS 9 update kun je op drie nieuwe manieren multitasken met je iPad. Lees ook: 12 briljante tips voor iOS 9.

Hiervoor heb je wel een nieuwer model nodig: ten minste een iPad Air of iPad Mini 2 voor de Slide Over functie en een iPad Air 2 voor de Split View en Picture In Picture functies. Bovendien moeten apps ondersteuning bieden voor deze multitasking functies om ze te kunnen gebruiken.

Slide Over

Slide Over is een functie waarbij je aan de rechterkant van het scherm een overlay tevoorschijn kunt halen door helemaal van rechts naar het midden van het scherm te swipen.

De Slide Over functie op de iPad in iOS 9.

In deze lijst kun je een secundaire app kiezen om te bekijken en te gebruiken. Deze app blijft aan de rechterkant staan, over de primaire app heen. Als je weer met de primaire app aan de slag wilt, moet je de secundaire app weer naar rechts vegen totdat de primaire app verschijnt.

De functie is voornamelijk bedoeld om tussendoor even snel in een andere app iets te doen of op te zoeken. Slide Over werkt alleen als je je in een app bevindt. Vanaf het thuisscherm gaat het niet.

Split View

Split View kan alleen in de landschapsmodus worden gebruikt. Het scherm wordt in tweeën gedeeld en in elke helft staat een app open die je gewoon kunt gebruiken. Beide apps moeten ondersteuning bieden voor Split View om dit te laten werken.

De Split View functie op de iPad in iOS 9.

Om Split View te activeren moet je net als voor Slide Over met je vinger van rechts naar het midden van het scherm vegen. Als een app Split View ondersteunt, krijg je een streepje te zien tussen de rechterkolom van Split View en de app. Als hierop drukt, kom je in Split View terecht. Met het witte streepje kun je het formaat van de vensters van de apps aanpassen.

Picture In Picture

Picture In Picture kan gebruikt worden wanneer je een video aan het bekijken bent in een app die de functie ondersteunt, zoals bijvoorbeeld de Videos app.

In deze app krijg je rechts onderaan het scherm een knop te zien met een vierkant met een pijltje dat naar een kleiner vierkant wijst. Als je hierop drukt wordt Picture In Picture geactiveerd, waarmee je de video in een kleine ruimte bovenop een andere app kunt afspelen.

De Picture In Picture functie op de iPad in iOS 9.

Je kunt het formaat van de video wijzigen door dezelfde knijpbeweging met twee vingers te maken als wanneer je in- of uitzoomt op een webpagina of foto. Je kunt de video ook op een andere plek op je scherm neerzetten door hem met je vinger te verslepen.

Ga terug naar volledig scherm door op de video te drukken en vervolgens op de knop voor volledig scherm (deze lijkt op de knop waarmee je Picture In Picture geactiveerd hebt). Je kunt vanuit dit menu ook het afspelen stoppen of de video afsluiten. Sommige apps bieden ook nog andere functies.

0 Reactie(s) op: Multitasken met je iPad in iOS 9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.