© CIDimport

Mijn week zonder smartphone

Geplaatst: 3 oktober 2012 - 06:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Toen ik nadacht over een upgrade van mijn iPhone kreeg ik een ingeving: Misschien heb ik helemaal geen smartphone nodig.

Als je in het bezit bent van een smartphone, ben je ervan overtuigd niet zonder te kunnen. Maar smartphones zijn duur. Afhankelijk van je abonnement ben je al gauw 30 tot 80 euro aan de dienst kwijt, waarbij misschien wel de helft van de kosten aan het dataverkeer op gaan, oftewel het 'smart' gedeelte van je toestel. Dat is een flinke bom geld.

Mijn huidige smartphonecontract loopt deze week af en door het recente uitbrengen van de iPhone 5 en Samsung Galaxy SIII, ben ik me gaan afvragen of ik werkelijk mijn huidige iPhone 4 zou moeten vervangen - en daarmee een nieuw tweejarig contract aangaan - of dat ik iets anders zou kunnen verzinnen.

De iPad als eventuele noodoplossing

Daar komt nog bij dat ik een iPad met 3G-verbinding heb, die ik gebruik tijdens het reizen. Als ik mijn smartphone op zou geven, zou ik onderweg nog steeds het internet op kunnen. Het klopt dat de iPad niet zo handzaam is als de iPhone en dat ik eerstgenoemde niet altijd bij me heb. Maar is het gemak van de iPhone de 30 euro extra per maand waard?

Voordat ik een beslissing ging nemen over een nieuwe smartphone, besloot ik de testen of de uitgave werkelijk de moeite waard zou zijn. Ik schakelde de dataverbinding op mijn iPhone uit, zodat deze ging functioneren als een normale telefoon. Ja, ik gebruikte nog steeds de Wi-Fi verbinding om thuis of op werk mijn apps te gebruiken. Ik dacht terug aan de tijd voordat ik een iPhone had. Destijds gebruikte ik een iPod Touch met Wi-Fi voor apps.

Terug naar de dumbphone

Eigenlijk werd mijn iPhone zonder dataverbinding het equivalent van een normale mobiele telefoon met daarbij de volledige functionaliteit van de iPod Touch. Om aan het verlies van een dataverbinding te wennen, schakelde ik de dataverbinding van de iPhone op vrijdagavond uit. Op zaterdag, wanneer we onze gebruikelijke wekelijkse boodschappen doen, merkte ik al enige ontwenningsverschijnselen optreden doordat ik niet kon twitteren. Ook kon ik de app van de supermarkt niet gebruiken om te kijken wat de aanbiedingen van die dag waren.

In plaats daarvan hebben we gewoon gekocht wat we nodig hebben. En in plaats van dat ik constant aan het twitteren was, voelde ik een gevoel van rust over me heen komen omdat ik niet met een apparaat bezig was. Misschien was deze verandering wel goed.

Op zondag gingen we een eindje rijden en miste ik de mogelijkheid om via Navigon op de iPhone te navigeren. Gelukkig had ik een kaart in de auto liggen, zodat we niet verdwaalden. Toch bood de kaart op een gegeven moment geen uitkomst meer, omdat we te ver waren afgedwaald. Mijn iPhone in iPod Touch-modus kwam toen van pas: Op de parkeerplaats van een bouwmarkt kon ik op de Wi-Fi en daardoor alsnog zien hoe we precies zouden moeten rijden. Het is vreemd om terug denken aan de tijd dat kaarten in print heel normaal waren. Op die zondag werd het weer de norm.

Minder twitteren, meer lezen

Tijdens de werkdagen die volgden, miste ik het twitteren onderweg, maar kon ik de tijd die ik ermee bespaarde aan mijn daadwerkelijk werk besteden, dus echt heel erg was het niet. Ook liet ik geen traan vanwege het gebrek aan e-mail tijdens het reizen. Ik zorgde ervoor dat er voldoende boeken en tijdschriften in iBooks geladen waren, zodat ik in de trein kon lezen en muziek luisteren. Opnieuw deed ik hetzelfde als ik eerder met een iPod Touch en een gewone mobiele telefoon deed. Het was best prettig om niet te twitteren en e-mailen, maar die tijd te besteden aan lezen.

Wat ik wel miste, was het feit dat ik op de iPhone geen gebruik kon maken van visual voicemail en WhatsApp - om weer naar mijn voicemail te bellen om de berichten af te luisteren, was een vreemde gewaarwording. In plaats van iMessage en WhatsApp moest ik terugvallen op SMS, net zoals ik deed voordat ik mijn iPhone kocht.

Op zaterdagochtend zette ik de dataverbinding weer aan. Ik heb tot dusver geprobeerd me zoveel mogelijk van het twitteren en e-mailen af te houden en dat lukt eerlijk gezegd nog best goed.

Met een iPad kan het ook

Als ik vaak op de weg zou zitten, bijvoorbeeld als vertegenwoordiger of servicemonteur, dan zou ik niet zonder het smartgedeelte van mijn telefoon kunnen. Maar dat hoeft niet. Door de iPad te gebruiken als primair datatoestel, de iPhone te laten dienen als muziekspeler, kan ik mailtjes die niet direct beantwoord hoeven worden – als ik mijn iPad even niet bij de hand heb – prima even laten rusten. E-mail kan best een kwartiertje wachten. Ik suggereer niet dat iedereen zijn smartphone zomaar op wenst te geven. Maar ik realiseer me nu wel dat je die 30 euro extra per maand betaalt voor het gemak en niet voor de noodzaak.

Aan het eind van deze week verloopt mijn huidige contract. Ik weet nog steeds niet wat ik ga doen. Ik voel me niet genoodzaakt een nieuwe smartphone te kopen – de iPhone 4 werkt nog steeds prima – en weer twee jaar aan een contract vast te zitten. Waarschijnlijk stap ik over op een maandcontract en houd ik m’n huidige iPhone 4. Eén ding weet ik zeker: Ik ga nooit meer hetzelfde bedrag voor data neertellen. Gezien mijn huidige verbruik van 400MB per maand, maak ik het mezelf al veel te gemakkelijk.


Al voordat Galen Gruman zijn dataverbinding van zijn iPhone 4 uitschakelde, besloot Computerworld-redacteur Kristian van Tuil ongeveer hetzelfde te doen, maar met een geheel andere reden. Zijn ervaringen lees je volgende week in ‘Mijn week zonder smartphone (deel 2)’.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten