Microsoft SkyDrive dumpt Silverlight voor html5

Door: Jasper Bakker | 21 juni 2011 14:56

Nieuws

Microsoft laat voor zijn cloud-opslagdienst de eigen multimediatechnologie Silverlight vallen. Het vernieuwde SkyDrive draait op html5.

Microsoft roemt de nieuwe mogelijkheden die html5 brengt naar SkyDrive. Die opslagdienst in Microsofts cloud heeft nu snellere, makkelijkere navigatie en een betere weergave van foto's, aldus de leverancier. Daarnaast is de weergave van en toegang tot Office-documenten in SkyDrive verbeterd.

Functies missen

Gebruikers klagen echter wel dat de fotofunctie die eerst via Silverlight werkte nu functies mist. Het automatisch afspelen van foto's in een slideshow kan niet meer. Daarnaast is het ook niet meer mogelijk om comments op en quotes bij foto's als overlay weer te geven. Die tekst is wel te zien, maar dan alleen in het zijpaneel als dat dus geopend is.

De ontbrekende functies gelden voor de SkyDrive-website. Als gebruikers die Microsoft-dienst gebruiken via de Windows Live Essentials-programma's zijn de gemiste fotomogelijkheden wel beschikbaar, merkt een gebruiker op als schrale troost. Live Essentials is een gratis download voor Windows Vista en 7, met een oudere versie voor het veelgebruikte Windows XP.

Sneller, beter

Toch brengt de opfrisbeurt voor de oorspronkelijk html-code, met Silverlight-elementen, van SkyDrive wel degelijk verbeteringen. Zo stelt Microsoft dat het uitvoeren van gewone handelingen zoals het aanklikken van folders en het navigeren door fotoalbums daalt van 6 à 9 seconden tot slechts 100 à 300 milliseconden.

Die grafisch intensieve taak wordt via html5-hardwareversnelling overgedragen aan de videokaart. Datzelfde geldt voor het afspelen van video, wat via de video-tag van html5 gebeurt, voor bestanden in het h.264-formaat wat Microsofts voorkeur heeft. Verder is het in Internet Explorer 9 mogelijk om SkyDrive vast te pinnen aan de taakbalk van Windows 7.

Windows 8

Microsoft benadrukt dat SkyDrive met html5 diverse platformen bestrijkt, waaronder ook smartphones met Windows Phone, iOS en Android. Oorspronkelijk had het bedrijf het eigen Silverlight bedoeld als cross-platform multimediatechnologie, en alternatief voor Adobe Flash. In april 2009 heeft Microsoft Silverlight-elementen toegevoegd aan SkyDrive.

Tegenwoordig is er twijfel aan de toekomst van die Microsoft-eigen technologie. De Windows-maker lijkt namelijk de voorkeur te geven aan html5, in ieder geval voor de langere termijn. Voor de kortere termijn prijst het Silverlight nog wel aan.

Microsofts gang naar html5 betreft niet alleen webapps, maar ook applicaties voor de tabletuitvoering van Windows 8. Die variant voor ARM-processors is niet compatibel met de reguliere pc-uitvoering (voor x86-chips) van de volgende Windows-versie. Bestaande applicaties draaien niet op een Windows 8-tablet.

'Native' html5

Ondertussen probeert Microsoft webtechnologie html5 te koppelen aan zijn browser Internet Explorer en daarmee aan zijn besturingssysteem. Het huidige IE9 biedt al de beste ondersteuning voor 'native' html5, aldus de Windows-producent. Cross-platform code is een compromis, argumenteert topman Dean Hachamovitch. Dit heeft al een storm van kritiek veroorzaakt.

Microsoft showt de nieuwe html5-mogelijkheden van zijn SkyDrive:

[youtube]YdhB2u2mOLM[/youtube]

0 Reactie(s) op: Microsoft SkyDrive dumpt Silverlight voor html5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.