Microsoft kan de tabletoorlog nog winnen

Door: tony-bradley | 08 juni 2011 12:18

Nieuws

Microsoft heeft onlangs hun mobiele besturingssysteem Windows 8 op een tablet gedemonstreerd. 5 redenen waarom de softwaregigant de tabletstrijd zal winnen.

De komende versie van besturingssysteem Windows zal draaien op ARM-architectuur. En hoewel Microsoft nog niet precies heeft aangegeven wanneer het verschijnt, kunnen we nu al zeggen dat het besturingssysteem eraan komt en dat het de tabletmarkt spoedig zal overheersen. Daarvoor zijn vijf redenen te geven.

1. Uniforme gebruikerservaring

Microsoft Windows heeft een verpletterend marktaandeel van bijna 90 procent van de desktopsystemen. Hoewel de tablet een heel andere omgeving is dan de pc, zullen veel gebruikers het waarderen wanneer hun tablet dezelfde look and feel heeft als hun oude vertrouwde desktop.

2. Beschikbare software

Microsoft heeft laten weten dat oude software niet zomaar op ARM zal draaien, zodat er maar weinig software beschikbaar zal zijn voor Windows-tablets. Maar het heeft ook al demonstraties gegeven van Microsoft Office en Internet Explorer 10 op ARM-tablets. Bovendien kan Microsoft ontwikkelaars voorzien van tools waarmee de overstap van x86 naar ARM zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt. En hoe meer klanten precies dezelfde software kunnen gebruiken als op hun desktop, hoe succesvoller de Windows-tablets zullen zijn.

3. Verschillende hardware

Apple is op dit moment de baas in de tabletwereld, maar Apple verkoopt alleen de iPad 2. Toegegeven, er bestaan verschillende modellen, maar in feite is een iPad 2 gewoon een iPad 2. Microsofts Windows-tablets zullen waarschijnlijk het voorbeeld volgen van de huidige reeks Android-tablets, met hun uiteenlopende vormen en groottes. Dankzij deze diversiteit hebben gebruikers meer keuzemogelijkheden en hardwarespecificaties in plaats van de eenheidsworst van Apple.

4. Prijs?

Dat vraagteken staat er niet voor niets. Aan de ene kant zullen verschillende leveranciers concurrerende tablets op de markt brengen, waardoor de prijs omlaag gaat. Ook de vrijheid om verschillende hardwarespecificaties te kiezen zal de kosten omlaag brengen. Maar zoals het er nu naar uitziet, lijkt Apple de markt van veel tabletonderdelen in handen te hebben. Daardoor wordt het voor andere leveranciers heel lastig om aan voldoende onderdelen te komen, zodat de prijs niet naar beneden kan. De prijs is dus nog een onduidelijke factor en kan nog alle kanten op.

5. Geen haast

Ik weet ook wel dat Microsoft helemaal geen nieuwkomer is op het gebied van tablets. Al tien jaar probeert het bedrijf met weinig succes tablet-achtige pc’s te slijten. Maar als het aan de 'iPad generatie' ligt, staat Microsoft aan de zijlijn. De strategie van Microsoft lijkt nu te zijn: we kunnen het beter goed doen, dan ons product te snel op de markt te brengen.

En één blik op de huidige iPad-concurrenten leert dat het introduceren van onvoltooide of halfbakken tablets vervelende resultaten kan hebben. Zo werden Motorola Xoom en BlackBerry PlayBook binnengehaald als potentiële iPadkillers, maar ontbreken er belangrijke functionaliteiten en de gebruikers wilden meer dan zij kregen. Resultaat? Tegenvallende verkoopcijfers en een slechte eerste indruk.

Als Microsoft goed werk levert en een met Windows vergelijkbare ervaring kan bieden op een tablet, tegen een met de iPad concurrerende prijs, dan kan het bedrijf eenzelfde positie verwerven als die het op de pc-markt inneemt. Natuurlijk weet ik dat een tablet geen pc is en dat het verkeerd is om de Windows desktop in een mobiel tablet te persen. Eigenlijk zou Microsoft met een tabletversie moeten maken van het Windows Phone 7 platform, want dat systeem is van meet af aan ontwikkeld als mobiel besturingssysteem.

0 Reactie(s) op: Microsoft kan de tabletoorlog nog winnen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.