MeeGo-smartphone Nokia onthuld (gallery)

Door: Jasper Bakker | 21 juni 2011 11:11

Nieuws

De eerste, en waarschijnlijk enige, smartphone met besturingssysteem MeeGo is onthuld. Dit Nokia-toestel komt later dit jaar uit.

De N9 is een telefoon met multitouch-scherm, geheel zonder toetsen. Ook een home-knop ontbreekt; die functie is weggelegd voor een veeg-gebaar (swipe) op het 3,9 inch AMOLED-beeldscherm. Daarmee is vanuit elke app het home-scherm op te roepen, dat is weer te geven op drie verschillende manieren.

Antennebehuizing

De behuizing is gemaakt uit een enkel stuk polycarbonaat, wat ook dient als antenne. De iPhone 4 gebruikt alleen de metalen buitenrand van het toestel als antenne. Het metaal van de N9 gaat volgens Nokia naadloos over in het gebogen, krasbestendige glas van het touch-scherm.

Verder heeft het nieuwe Nokia-toestel een 8 megapixel camer, met Carl Zeiss-lens en HD-resolutie voor videoopnames. Ook een NFC-chip (near-field communication) voor mobiele, contactloze communicatie is ingebouwd. Het toestel komt later dit jaar op de markt, in het zwart, blauw en roze. Nokia onthult nog niet wanneer de N9 uitkomt en wat dan de prijs is.

MeeGo, Windows Phone

Begin dit jaar is de oorspronkelijke eerste MeeGo-telefoon van Nokia geschrapt. Dat was de N9-00 (niet te verwarren met de N900), die een fysiek toetsenbord zou hebben. Nokia stapt voor smartphones nu over op Windows Phone, van Microsoft. Ook het eigen Symbian komt ten einde, hoewel de Finse telefoonfabrikant nog wel toestellen met dat besturingssysteem uitbrengt.

Promofilmpje van Nokia om de functies van de N9 te tonen:

0 Reactie(s) op: MeeGo-smartphone Nokia onthuld (gallery)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.