Kunst op je iPad: de beste teken-apps voor iOS

Door: Evi Maquoi | 14 maart 2017 10:39

Ni No Kuni 2
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Je hebt helemaal geen canvas nodig om je creatieve uitspattingen te botvieren! Een tablet en de juiste teken-apps, dat is de ideale combinatie. Het grootste voordeel? Een eventueel foutje is met één simpele tik of swipe hersteld. Een kliederschort is overbodig, zelfs je handen en kleren blijven olieverfvrij.

Tip 01: Procreate

iOS: € 5,99 (+ in-app-aankoop)

Een geschiedenis tot 250 handelingen, een rits creatieve penselen en een gebruiksvriendelijke interface? Werken met deze tekenapp is leuk en levert waanzinnige resultaten. Procreate bevat een erg handige smudge-tool om foto’s om te zetten naar schilderijen. Ook interessant is de opnamefunctie om de voortgang van een tekening als videofragment vast te leggen. Deze professionele app won niet voor niets meerdere awards. Het resultaat kun je exporteren naar psd-, png-, pdf- of jpg-formaat. De app is bovendien geoptimaliseerd voor iPad Pro en Apple Pencil.

Tip 01 Getalenteerde tekenaars maken via Procreate echte pareltjes.

Tip 02: Phoster

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen)

Wil je creatief aan de slag met tekst? Bijvoorbeeld om een leuke flyer of poster te maken? Dan heb je Phoster nodig. Je start met één van de vele sjablonen. Die kun je vervolgens helemaal aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Je kunt niet enkel de lettergrootte- en -kleuren aanpassen, maar ook het lettertype wijzigen en foto’s invoegen. Zodra je klaar bent met het basisontwerp, stelt Phoster je twintig alternatieven voor. Het resultaat kun je opslaan in je filmrol, afdrukken of delen via Facebook, Twitter of Flickr. Een ideale app om snel een origineel ontwerp te creëren.

Tip 03: ArtRage

iOS: € 4,99 / Android: € 5,49

Ook ArtRage is een erg populaire teken-app. Gebruik viltstiften, paletmesjes, potloden, airbrushers, penselen, pennetjes en glitter om de mooiste kunstwerken te maken. Zelfs de papierstructuur kies je zelf. Een pluspunt van ArtRage is dat er heel wat presets zijn waarmee je bijvoorbeeld lijnen vloeiend maakt of een zachte punt kunt instellen. Een andere troef is dat er blend-modes (zoals we die we uit Photoshop kennen) in de app zitten. ArtRage is bovendien compatibel met Adobe Creative Cloud, Dropbox en DeviantArt. Enig minpuntje is dat je de app trager reageert bij uitgebreide tekeningen of schilderijen.

Tip 03 ArtRage zit bomvol virtuele tekenmaterialen.

Tip 04: How to Draw Tattoos

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen) /Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Altijd willen weten hoe je een tattoo moet tekenen? Een tribal, een gedetailleerde roos of een subtiele salamander bijvoorbeeld? Via deze app leer je het stap voor stap. Neem een vel papier en een potlood en leg je tablet met deze app naast je. Je kunt bij elke tattoo de moeilijkheidsgraad en het aantal stappen aflezen. Van dezelfde maker (Tien Nguyen/Sweefit Studios) zijn er ook apps om je te specialiseren in het tekenen van bloemen en graffitletters. Probeer het zeker eens uit! Foutje gemaakt? Dat is hier zelfs helemaal niet erg en snel te herstellen.

Tip 04 Als je goed oefent, teken jij weldra helemaal zelf een roos, leeuw, tribal of vlinder.

Tip 05: Autodesk SketchBook

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen) /Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Zowel beginners als gevorderden kunnen hun creativiteit de vrije loop laten met deze teken- en schilderapp van Autodesk. SketchBook heeft een mooie, minimalistische interface en een gigantische gereedschapskoffer. Je kunt afbeeldingen inladen om ze over te tekenen of te verwerken in je kunstwerk. Ga je voor de Pro-versie, dan krijg je meer dan honderd penselen en kun je niet met maximaal drie maar met maximaal achttien verschillende lagen werken. Autodesk Sketchbook werkt fijn en is via de instellingen helemaal naar je hand te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf snelkoppelingen en gestures (veeggebaren) aanmaken. Heb je een drukgevoelige stylus? Autodesk SketchBook biedt onder andere ondersteuning voor Apple Pencil, Samsung Galaxy Note S Pen en Wacom Creative Stylus 2. Een aanrader!

Tip 05 Autodesk SketchBook is zowel voor beginners als gevorderden een ideale app.
Autodesk SketchBook biedt ondersteuning voor drukgevoelige stylussen

0 Reactie(s) op: Kunst op je iPad: de beste teken-apps voor iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.