KPN overtreedt wet: herleiden dataverkeer is verboden!

Begin deze week kwam KPN al in het nieuws toen het de plannen over mobiel internetten bekend maakte. Uit het strategisch plan dat topman Eelco Blok presenteerde bleek dat hij exact wist hoeveel procent van de klanten Whatsapp gebruikt. Dergelijke informatie is alleen te achterhalen via DPI en bij wet verboden.

DPI staat voor Deep Packet Inspection en is een methode die in strijd is met de wet. Begin deze week schreef MacWorld al een artikel over de plannen KPN. Vanwege een tegenvallende omzet wil KPN haar verdienmodel veranderen en voor applicaties als Skype en Whatsapp mogelijk geld gaan rekenen.

Tijdens de presentatie van de plannen wist topman Eelco Blok precies te vertellen hoe dat 85% van de klanten inmiddels gebruik maakt van Whatsapp. Hoe KPN precies aan deze gegevens is gekomen liet ze niet doorschemeren, maar tegenover investeerders is het bedrijf een stuk openhartiger. Webwereld stelde het nieuws gisteren al aan de kaak:

"In ons netwerk kunnen we met Deep Packet Inspection identificeren waar datapakketjes precies heen gaan als ze langs komen", aldus Marco Visser, directeur Mobiel Nederland van KPN.

DPI is omstreden. De methode achterhaalt niet alleen het soort data dat wordt verstuurd, maar analyseert ook de inhoud van de pakketjes. Volgens Ot Van Daalen, directeur BoF (Bits of Freedom) overtreedt KPN hiermee zowel de Wet bescherming persoonsgegevens als de strafrechtbepaling die het afluisteren en aftappen van communicatie verbiedt. BoF roept iedereen op om aangifte te doen, klik hier.

KPN heeft in een officiële reactie laten weten dat het haar abonnees niet afluistert en het dataverkeer niet inhoudelijk bekijkt. Feit blijft dat het telecombedrijf DPI heeft toegepast op vermoedelijk miljoenen abonnees. Of er nu wel of niet naar de inhoud van de data is gekeken doet er niet toe, het aftappen van dit soort gegevens is hoe dan ook strafbaar en bij wet verboden.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten