Smartphones zijn intelligente apparaten, maar dat wist je al. Wat je wellicht niet wist, is dat smartphones binnenkort alles over jouw emoties kunnen vertellen.

We houden van onze gadgets. Maar ze behandelen ons soms zo onverschillig dat we het als minachting kunnen opvatten. In dat opzicht zijn het net katten.

Binnenkort zullen ze zich meer als honden gedragen – ze voelen aan hoe wij ons voelen, reageren op onze emoties en gaan straks mee in onze droefenis of laten ze ons met rust wanneer we kwaad zijn.

Zulke mogelijkheden zitten er vroeg of laat aan te komen. Het interface-design van smartphones richt zich op menselijke interactie, dus een smartphone moet op ons gaan reageren zoals een ander mens zou doen. Daaronder valt een stukje empathie.

Tijdens een presentatie op de CES 2011 vertelde Samsung-directeur B.K. Yoon dat komend decennium gekenmerkt zal worden door “digitale menselijkheid” . Het “toevoegen van emotionele waarde aan technologie” centraal staat in de missie van Samsung. Zij zijn daarin niet de enige.

De MIT-universiteit heeft een onderzoeksafdeling genaamd ‘The Affective Computing Group’ waar een poging gedaan wordt ‘het gat tussen computersystemen en menselijke emoties te dichten’.

Een van de meest interessante projecten van de groep resulteerde in de ESP-gadget. Deze ESP kan de gebruiker vertellen in welke emotionele staat hij of zij verkeert nadat er wat woorden tegen het apparaat zijn gepraat.

Het apparaat is een kleine handheld computer, uitgerust met speciale sensoren en een camera. Het kan emoties opsporen en informeert de spreker wanneer hij beter van onderwerp kan veranderen wanneer het vervelend wordt.

Uiteraard zal het ESP-project nooit in een commercieel product resulteren. Wel is het een lichtend voorbeeld van een onderzoek dat de uitdaging van het detecteren van menselijke emoties heeft opgepakt en de vertaalslag naar een handheld apparaat kan maken.

Ook de universiteit van Cambridge heeft een technologie ontwikkeld die met zekerheid kan vaststellen hoe de gebruiker zich voelt. Zij noemen de speciale spraakherkenningsoftware EmotionSense. Deze kan met behulp van sensoren in een telefoon uitspraken over emoties doen.

In een soortgelijk onderzoek, kijken de wetenschappers van Cambridge hoe ze emotiedectectie in de GPS-systemen van auto’s kunnen inbouwen. In hun visie kan een dashboard GPS-apparaat via sensoren de gezichtsuitdrukkingen, stemintonatie en handbewegingen van de bestuurder lezen om iets te kunnen zeggen over zijn of haar emoties. Als bijvoorbeeld blijkt dat de bestuurder erg gestresst is, zou het systeem kunnen besluiten inkomende telefoonoproepen te weigeren of het geluidssysteem van de auto te dempen. (Persoonlijk denk ik trouwens dat een apparaat dat dit voor mij zou beslissen mij juist enorm kwaad zou maken.)

Het systeem van Cambridge kan met een zekerheidsfactor van 70 procent correct de emoties van een gebruiker vaststellen, zo bleek uit onderzoek met een groep testpersonen.

Het doel van deze studies is om vorderingen te boeken in sociaal wetenschappelijk onderzoek. Het idee is om correlaties te vinden tussen hoe de persoon zich voelt en bijvoorbeeld waar hij of zij zich bevindt. Zo zou bijvoorbeeld wetenschappelijk vastgesteld kunnen worden dat een persoon zich thuis meer op zijn gemak voelt dan op het werk.

Hoewel het uiteindelijke doel puur wetenschappelijk is, zullen we op een gegeven moment smartphones gaan tegenkomen die met dergelijke sensoren uitgerust zullen zijn.

Fabrikant Research In Motion (RIM) heeft een conceptdesign van de

ontwikkeld, die werkt op basis van een draadloze ‘stemmingsring’. (Nee, ik verzin dit echt niet!)

Iedere gebruiker stuurt biometrische data door naar de telefoon. De Empathy kan ook de emoties van personen om je heen detecteren en zeggen of ze kwaad, bedroefd of verveeld zijn; hetzelfde geldt voor contacten van sociale netwerken. Het idee is dat je via Facebook op basis van biometrische data laat weten hoe je je voelt.

Het Duitse Siemens kondigde in september de CX70 EMOTY telefoon aan die emoties via MMS communiceert. Deze telefoon heeft sensoren aan de zijkant van het toestel die uitspraken over emoties kan doen op basis van hoe je het telefoon vasthoudt. De smiley die hierdoor op je beeldscherm verschijnt, kun je via MMS naar iemand anders doorsturen.

De gebruiksdoelen die wetenschappers en ontwerpers bedenken voor emotietechnologie vind ik niet zo interessant. Waar het mij om gaat is de achterliggende technologie.

Zodra iemand een commerciële smartphone bouwt die weet hoe jij je voelt, zul je een stortvloed aan applicaties gaan zien die gebruikmaken van deze data. Mogelijke applicaties kunnen bijvoorbeeld een spelende clip van YouTube onderbreken zodra ze merken dat jij verveeld raakt. Ook kunnen ze behulpzame suggesties doen zodra bemerkt wordt dat je kwaad wordt. “Het is misschien niet zo’n verstandig idee om die e-mail nu te versturen.”

Als jouw iPhone weet hoe jij je voelt, zal hij nog intuïtiever werken waardoor jij nog meer verslaafd aan het toestel zal raken. Emotiebewuste smartphones zullen de manier waarop we met apparaten werken verder veranderen. Als zij weten wanneer je vrolijk of bedroefd bent, zullen ze daar op reageren. Wat vind je daar eigenlijk van?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten