Je iPhone leeft met je mee

Door: mike-elgan | 03 februari 2011 08:51

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Smartphones zijn intelligente apparaten, maar dat wist je al. Wat je wellicht niet wist, is dat smartphones binnenkort alles over jouw emoties kunnen vertellen.

We houden van onze gadgets. Maar ze behandelen ons soms zo onverschillig dat we het als minachting kunnen opvatten. In dat opzicht zijn het net katten.

Binnenkort zullen ze zich meer als honden gedragen – ze voelen aan hoe wij ons voelen, reageren op onze emoties en gaan straks mee in onze droefenis of laten ze ons met rust wanneer we kwaad zijn.

Zulke mogelijkheden zitten er vroeg of laat aan te komen. Het interface-design van smartphones richt zich op menselijke interactie, dus een smartphone moet op ons gaan reageren zoals een ander mens zou doen. Daaronder valt een stukje empathie.

Tijdens een presentatie op de CES 2011 vertelde Samsung-directeur B.K. Yoon dat komend decennium gekenmerkt zal worden door “digitale menselijkheid” . Het “toevoegen van emotionele waarde aan technologie” centraal staat in de missie van Samsung. Zij zijn daarin niet de enige.

De MIT-universiteit heeft een onderzoeksafdeling genaamd ‘The Affective Computing Group’ waar een poging gedaan wordt ‘het gat tussen computersystemen en menselijke emoties te dichten’.

Een van de meest interessante projecten van de groep resulteerde in de ESP-gadget. Deze ESP kan de gebruiker vertellen in welke emotionele staat hij of zij verkeert nadat er wat woorden tegen het apparaat zijn gepraat.

Het apparaat is een kleine handheld computer, uitgerust met speciale sensoren en een camera. Het kan emoties opsporen en informeert de spreker wanneer hij beter van onderwerp kan veranderen wanneer het vervelend wordt.

Uiteraard zal het ESP-project nooit in een commercieel product resulteren. Wel is het een lichtend voorbeeld van een onderzoek dat de uitdaging van het detecteren van menselijke emoties heeft opgepakt en de vertaalslag naar een handheld apparaat kan maken.

Ook de universiteit van Cambridge heeft een technologie ontwikkeld die met zekerheid kan vaststellen hoe de gebruiker zich voelt. Zij noemen de speciale spraakherkenningsoftware EmotionSense. Deze kan met behulp van sensoren in een telefoon uitspraken over emoties doen.

In een soortgelijk onderzoek, kijken de wetenschappers van Cambridge hoe ze emotiedectectie in de GPS-systemen van auto’s kunnen inbouwen. In hun visie kan een dashboard GPS-apparaat via sensoren de gezichtsuitdrukkingen, stemintonatie en handbewegingen van de bestuurder lezen om iets te kunnen zeggen over zijn of haar emoties. Als bijvoorbeeld blijkt dat de bestuurder erg gestresst is, zou het systeem kunnen besluiten inkomende telefoonoproepen te weigeren of het geluidssysteem van de auto te dempen. (Persoonlijk denk ik trouwens dat een apparaat dat dit voor mij zou beslissen mij juist enorm kwaad zou maken.)

Het systeem van Cambridge kan met een zekerheidsfactor van 70 procent correct de emoties van een gebruiker vaststellen, zo bleek uit onderzoek met een groep testpersonen.

Het doel van deze studies is om vorderingen te boeken in sociaal wetenschappelijk onderzoek. Het idee is om correlaties te vinden tussen hoe de persoon zich voelt en bijvoorbeeld waar hij of zij zich bevindt. Zo zou bijvoorbeeld wetenschappelijk vastgesteld kunnen worden dat een persoon zich thuis meer op zijn gemak voelt dan op het werk.

0 Reactie(s) op: Je iPhone leeft met je mee

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.