iPhone blijft Android en BlackBerry nipt voor

Door: loek-essers | 04 januari 2011 11:27

Nieuws

Hoewel Android de grootste groei laat zien blijft de iPhone de concurrentie net voor als het gaat om totaal marktaandeel in de VS. Android heeft zowel iPhone als BlackBerry bijna ingehaald.

De iPhone houdt zijn positie als meest gebruikte smartphone in de VS maar net vast. Met 28,6 procent staan apparaten die Apple's iOS gebruiken op nummer één, gevolgd door BlackBerry met een aandeel van 26,1 procent en Android met 25,8 procent. Het ontloopt elkaar niet veel, blijkt uit cijfers van The Nielsen Company die werden verzameld tussen juni en november 2010.

Volgens de analisten liggen de drie besturingssystemen nek aan nek. Hoewel iOS duidelijk voorblijft op Android is de positie van RIM's BlackBerry onduidelijk. "Het aandeel (26,1%) plaatst het in de foutmarge van zowel Apple's iOS als Android. Met andere woorden: RIM deelt statistisch gezien de eerste plek met Apple en de derde plek met Android", aldus The Nielsen Company. "Apple's duidelijke voorsprong op Android staat buiten kijf, maar een duidelijke winnaar valt nog niet aan te wijzen."

Android-verkoop stijgt hard

in tegenstelling tot het totale marktaandeel is over de recente verkoopcijfers meer duidelijkheid. Android maakt maakte tussen juni en november vorig jaar de sterkste groei door. Het aandeel in de smartphoneverkopen steeg van 27,5 naar een ruime 40 procent. iPhone steeg wel maar alleen in juni: van 20 naar 26 procent, in de maanden erna bleef dat aandeel stabiel. BlackBerry leverde flink in en daalde van meer dan 30 tot iets meer dan 19 procent. Dat suggereert dat Android niet wint ten koste van de iPhone, maar eerder ten koste van de BlackBerry.

MacWorld.com wijst erop dat in de VS de operators flink hebben gestunt met Android-toestellen. De iPhone bleef tegelijkertijd op hetzelfde prijsniveau hangen. Daarnaast verschijnen er aan de lopende band nieuwe Android-telefoons, terwijl er ongeveer één nieuwe iPhone per jaar op de markt komt. Of consumenten dus en masse de Android omhelzen of dat de iPhone nog in het voordeel is, valt in dat licht moeilijk te zeggen.

0 Reactie(s) op: iPhone blijft Android en BlackBerry nipt voor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.