iPad Pro 9,7 inch - Nog steeds geen laptopvervanger

Door: Lub Snoek | 17 juni 2016 10:38

Review

De nieuwe iPad Pro werd, net als zijn iets oudere maar veel grotere broer, aangekondigd als 'de toekomst van de computer'. Wij namen de nieuwe iPad onder de loep om zijn plek te bepalen op de ladder van, zoals Tim Cook het noemde, 'personal computing'.

iPad Pro

Prijs:

Vanaf €689,-

Opslag:

32GB, 128GB of 256GB

Display:

9,7 inch Retina-display

Pixels Per Inch:

264 PPI

Processor:

A9X 64-bits met M9 coprocessor

iSight Camera:

12-megapixel met 4K video

FaceTime HD-camera:

5-megapixel

Website:

www.apple.nl

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Tijdloos design
 • Geweldig scherm
 • Apple Pencil werkt goed
 • Krachtige hardware
 • Sublieme foto's
 • Minpunten
 • Prijs
 • 32GB is te weinig
 • iOS (nog) niet toereikend

Scherp

We vallen maar gelijk met de deur in huis: de nieuwste iPad Pro is nog steeds geen vervanging voor je laptop. Het is echter wel de mooiste tablet die Apple ooit heeft gemaakt. Waar de iPhone herkenbaar is aan zijn ronde afwerking, blijft ook de nieuwe iPad trouw aan de scherpe strakke randen die we gewend zijn van Apple. De 9,7 inch iPad Pro is niet alleen handzamer dan zijn grotere broer, hij is op een aantal punten zelfs beter. Lees ook: iOS 10 preview - opvallend en de moeite waard.

De nieuwe iPad Pro is verkrijgbaar in dezelfde kleuren als de iPhone SE.

Hetzelfde maar dan anders

Als we de nieuwste iPad naast de iPad Air 2 leggen, zien we eigenlijk weinig verschil. Hoewel Apple het rosé-goud nu ook heeft geïmplementeerd in de iPad-familie, blijft de iPad herkenbaar met zijn glimmende en strakke randen. De 9,7 inch iPad is precies wat we van Apple gewend zijn: een schitterend product dat 'af' is. Met een ingang voor de lightning-connector en een ingang voor een koptelefoon heeft de iPad dezelfde functionaliteiten als zijn voorgangers.

Op het eerste gezicht is Apples nieuwste iPad simpelweg een kleinere versie van de grote 12,9 inch iPad Pro. Zo heeft de kleinere iPad Pro net als zijn grote broer de A9X-chip met 64-bits architectuur en een M9 coprocessor om voor langere perioden meerdere taken uit te kunnen voeren.

Ruimte

Met de komst van de nieuwe iPad introduceert Apple een nieuwe norm als het gaat om opslagruimte. De 9,7 inch iPad is, net als de grotere iPad Pro, verkrijgbaar vanaf 32GB. Om professioneel gebruik te stimuleren maakt Apple het mogelijk om tot wel 256GB aan opslagruimte in de iPad te stoppen. Nog nooit eerder had een iOS-apparaat zoveel opslagruimte.

Meer dan genoeg

Naast dezelfde processor heeft de 9,7 inch iPad Pro dezelfde vier speakers. Deze speakers maken genoeg herrie en er is nauwelijks sprake van vervorming bij hogere volumes. Het bekijken en vooral beluisteren van actiefilms en trailers is een verademing vergeleken met veel andere tablets of telefoons.

De nieuwe iPad heeft drie contactpunten aan de linkerkant, waar we een speciaal kleiner Smart Keyboard op kunnen aansluiten. De nieuwe iPad werkt ook met de Apple Pencil en deze werkt net zo soepel als we van Apple gewend zijn.

De 9,7 inch iPad Pro heeft een op maat gemaakt Smart Keyboard.

True Tone

Hoewel de pixeldichtheid (264 pixels per inch) gelijk is gebleven in vergelijking met de grotere iPad Pro, is de 9,7 inch iPad Pro de eerste iPad met True Tone-technologie. Bij deze technologie worden de camera's van de iPad gebruikt om het omgevingslicht te analyseren en de witbalans van het scherm hierop aan te passen.

Hoewel deze functie fijn is voor het lezen van tekst, kan ik me voorstellen dat je hier niet op zit te wachten als je een waarheidsgetrouwe weergave wil van specifieke kleuren. Gelukkig voor de grafische ontwerpers onder ons kun je de functie ook gewoon uitzetten.

Het kleurengamma is groter dan ooit tevoren.

Naast True Tone heeft het scherm van de iPad Pro een breder kleurengamma, waardoor we meer kleuren dan ooit op het scherm kunnen zien en is het scherm minder reflecterend dan zijn voorgangers.

Rekenwerk

Hoewel de nieuwste iPad, net als zijn grotere voorganger, het woord 'Pro' in de naam heeft zitten, heeft de iPad 2GB werkgeheugen en niet de 4GB werkgeheugen die zijn grote broer heeft. De kleine Pro haalt hierdoor ook een iets lagere score heeft dan de variant van 12,9 inch in de benchmarktests van Geekbench 3, al laat de nieuwste iPad Pro concurrenten als de Pixel C alsnog ver achter zich.

Camera

De kleinere Pro heeft zowel aan de voor- als achterkant dezelfde camera's als de iPhone 6S. Hiermee is de 9,7 inch iPad Pro momenteel de beste tablet om foto's mee te maken en laat hij zijn grotere Pro-broer mijlenver achter zich.

Dankzij zijn processor en werkgeheugen, heeft de 9,7 inch iPad Pro geen moeite met het bewerken van het geschoten beeldmateriaal. De nieuwe iPad kan film opnemen in 4K en hij heeft er dan ook geen moeite mee om deze intensief te bewerken.

Functionaliteit

Waar de iPad Pro krachtig genoeg is om de concurrentie achter zich te laten, levert het iOS-apparaat in op functionaliteit. Naast de beschreven lightning- en koptelefooningang heeft de iPad geen andere aansluitmogelijkheden. Het is wel mogelijk om een lightning-naar-SD-kaart-adapter aan te sluiten, alleen moet je deze dan wel elke keer meenemen. Voor een zogenaamde laptopvervanger heeft de iPad nog steeds te weinig aansluitmogelijkheden en hoewel de App Store zeer toereikend is, blijven de Mac/Windows-varianten van veel apps toch de eerste keuze.

Prijs

Hoewel de 9,7 inch iPad Pro 230 euro goedkoper is dan de 12,9 inch iPad Pro, blijft het een prijzig apparaat. Vooral als je bedenkt dat je voor 689 slechts 32GB aan opslagruimte hebt. Als je meer opslagruimte wilt om professioneel mee te werken, komt het prijskaartje al snel in de buurt van een MacBook, die wel de volledige OS X-ervaring biedt. Hier vergelijken we de prijzen als we alle apparaten voorzien van 128GB aan opslagruimte.

9,7 inch iPad Pro Wi-Fi 128GB: 869 euro

12,9 inch iPad Pro Wi-Fi 128GB: 1.099 euro

11 inch MacBook Air 128GB: 999 euro

13 inch MAcbook Air 128GB: 1.099 euro

Conclusie

Hoewel Apple vurig hoopt dat we allemaal onze (Windows)laptop inruilen voor een iPad, gebeurt dit in de praktijk niet. Hoewel het een prachtig product is, blijft de iPad begrenst. Waar je in OS X en Windows gewoon .dmg- en .exe-bestanden kan downloaden en installeren, kun je in iOS alleen kiezen uit de apps die Apple toelaat in de App Store.

Feit blijft wel dat de iPad meer dan genoeg in z'n mars heeft om zelfs de zwaarste applicaties moeiteloos te draaien. Daarom zijn we er ook zeker van dat, naarmate apps veeleisender en toereikender worden, de iPad Pro ze nog jaren aan zal kunnen. Misschien komt er een dag dat iOS-apps net zo toereikend worden als OS X-programma's. Tot die tijd zal ik 'm slechts gebruiken voor browsen en Netflix.

1 Reactie(s) op: iPad Pro 9,7 inch - Nog steeds geen laptopvervanger

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 juni 2016 14:01 Anoniem
  "Wij namen de nieuwe iPad onder de loep"
  Ik vraag me haast af hoe lang jullie hiermee überhaupt gewerkt hebben. Eigenlijk staat er niets meer dan wat je bij de productpagina van Apple kunt vinden.
  Bij een review verwacht ik te lezen hoe een apparaat in de dagelijkse praktijk functioneert. Hoe doet het toetsenbord het? Kan je een beetje fatsoenlijke programma's draaien met voldoende performance? Laat eens wat foto's zien die met de tablet genomen zijn.
  Dit is een techsite onwaardig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.