Gebruik iOS als rekenmachine

Door: Ronald Smit | 29 juli 2017 08:10

rekenmachine
How To

Een goede en betrouwbare rekenmachine is voor velen onontbeerlijk gereedschap. We zetten de wat ons betreft mooiste exemplaren voor iOS op een rijtje.

Rekenmachines zijn er in allerlei soorten en maten. Voor studie en werk zijn veelal de meer universele exemplaren inclusief wetenschappelijke functies het meest praktisch. Voor je iPhone en iPad is er wat dat betreft ruim voldoende keuze. Daarbij is het wel opletten of een app regelmatig wordt bijgehouden of van bugfixes voorzien. Een onbetrouwbare rekenmachine is natuurlijk het laatste dat je wil. We zetten vijf mooie exemplaren voor je op rij.

PCalc

PCalc is een heel bijzondere rekenmachine-app. De programmeur begon er namelijk al mee tijdens zijn studie en ontwikkelde een rekenmachine voor de Mac. En daarmee bedoelen we dus het originele 68000-exemplaar. Het programma bleek populair en een blijvertje. Inmiddels ook alweer een hele tijd beschikbaar voor iOS is het een must have voor betrouwbaar rekenwerk. Er is zowel een gratis versie die je naar wens via in-app-aankopen kunt uitbouwen. Of je gaat voor de volledige versie a €10,99. Niet goedkoop, maar dan heb je ook wel een zeer uitgebreide rekenmachine inclusief conversiemogelijkheden en meer. Dé standaard voor iPad en iPhone als het gaat om traditioneel en serieus rekenwerk. In verticale stand toont de app een standaard rekenmachine, in horizontale stand een wetenschappelijk exemplaar. Handig: de app is ook als widget bruikbaar.

PCalc, een prima rekenmachine voor iPad en iPhone

Calc Pro HD

Het grafische scherm van rekenmachine Calc Pro HD

Als je naast een gewone rekenmachine ook op zoek bent naar een app met grafische capaciteiten, dan is Calc Pro HD een interessante optie. Net als PCalc is het een app die oogt als een tradionele rekenmachine. Via knoppen aan de linkerkant van het scherm schakel je tussen de verschillende modi. In de gratis app kunnen de modules die je nodig hebt afzonderlijk via in-app aankopen worden aangeschaft. Of je kiest voor het totaalpakket a €8,99. Met de grafische module maak je functies snel inzichtbaar. Deze worden op een apart scherm getoond.

MyScript Calculator

De app MyScript Calculator is op een geheel andere leest geschoeid. In plaats van op virtuele toetsen te tikken, schrijf je hier simpelweg je berekeningen op. Via tekstherkenning wordt alles omgezet en vervolgens berekend. Behalve gewone berekeningen uitvoeren kan deze app ook formules oplossen. Alle voorkomende rekenkundige functies - inclusief wetenschappelijke - worden ondersteund. Via een in-app aankoop van een bescheiden €1,09 voeg je nog wat extraatjes als een geheugenfuncties, geschiedenis en meer toe. Schrijven van formules doe je trouwens gewoon met je vingers, maar een Apple Pencil maakt de ervaring natuurlijk helemaal compleet.

Een rekenmachine-app waarin je gewoon schrijft

Currency+

Currency+ is eigenlijk een valuta-converter en rekenmachine in één, met de nadruk op de eerste taak. Prettig is dat ingestelde koersen ook als widget getoond kunnen worden. Zo heb je in één oogopslag de huidige koers in beeld. Handig voor op je vakantieadres in een land met een wat minder stabiele munteenheid bijvoorbeeld. Er is een Lite en een volledige versie beschikbaar. De gratis variant bevat advertenties. Via diverse in-app aankopen is extra functionaliteit toe te voegen; ook de advertenties zijn op die manier weg te halen. Je kan ook kiezen voor de volledige versie a €2,99, dan ben je in één keer klaar. Mooi is verder de grafische weergave van koersinfo (via in-app aankoop of standaard in de volledige versie).

HP 12C en 15C

Tot slot nog twee apps die fantastisch mooi zijn voor de liefhebbers. Maar waarvan we vrezen voor de toekomst, want de maker - HP - heeft ze nog altijd niet geüpdatet naar 64-bits apps. Hopelijk gebeurt dat nog voor de komst van iOS 11. We houden het dus kort. Maar HP heeft het voor elkaar gekregen om de originele en legendarische financiële calculator - die nog steeds gemaakt wordt! - in app-vorm te gieten, namelijk de app 12C. Ook de wetenschappelijke variant in de vorm van de 15C is als app verkrijgbaar. Goedkoop zijn de apps niet met een prijskaartje van €16,99. Maar dat is nog altijd een heel stuk minder dan wat de echte machines kosten. We adviseren je wel om éven te wachten tot na iOS 11. Als HP de apps inderdaad niet gaat upgraden naar 64-bit is het weggegooid geld. Maar de apps zijn té mooi om hier niet te noemen.

De HP 12C virtuele rekenmachine

0 Reactie(s) op: Gebruik iOS als rekenmachine

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.