Apple maakt iOS 9 slimmer en pro-actief

Door: jeroen-kuiper | 08 juni 2015 21:02

Nieuws

Apple heeft ook iOS 9 gepresenteerd op de WWDC in San Francisco. Het besturingssysteem is intelligenter, pro-actief en maakt multi-tasken mogelijk op de iPad. Het besturingssysteem komt uit in de herfst van dit jaar.

iOS 9 werd al verwacht op de WWDC en is gepresenteerd. Het besturingssysteem wordt slimmer en denkt met je mee. Zo helpt Siri je met het zoeken naar de foto's van je vakantie van vorig jaar door er simpelweg naar te vragen. Daarnaast kun je Siri vragen om iets van je scherm te onthouden en het later in een reminder weer omhoog te laten komen. De assistent is daarnaast weer een stuk sneller geworden.

iOS wordt pro-actief

In de nieuwe iOS wordt je Apple-device ook pro-actief. De telefoon onthoudt welke apps je op welk tijdstip gebruikt, en geeft je daarna iedere dag de optie om die te starten rond datzelfde tijdstip. Start je altijd een bepaalde app op nadat je wakker wordt? Dan brengt je device die iedere dag als suggestie om te starten. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de muziek die je draait als je de auto instapt of gaat hardlopen. Als je gebeld wordt door een onbekend nummer zoekt de telefoon in al je informatie naar een mogelijke zender en zet afspraken uit een e-mail direct in je agenda. Je device start ook zelf de muziek-app op als je een koptelefoon aansluit.

Multi-tasken met de iPad

We meldden het al eerder maar het is in iOS 9 ook mogelijk om de split screen-modus te gebruiken op de iPad. Hierdoor kun je twee apps tegelijkertijd in beeld brengen en ook tegelijk gebruiken. Als je van boven naar beneden slide opent het tweede scherm. Hier kun je kiezen welke app je wilt opstarten naast de app die al open staat. Dit kan ook door vanaf de zijkant naar binnen te vegen. De vensters kunnen ook makkelijk verandert worden in grootte. Het is nu ook mogelijk om video's te blijven kijken terwijl je verder werkt in andere apps. Naast het multitasken is ook het toetsenbord aangepast op de iPad. Boven het toetsenbord krijg je een nieuwe toolbar met daarin opties om de tekst aan te passen. Door met twee vingers op het scherm te drukken en vast te houden verandert je scherm in een trackpad die je kan gebruiken als een gewone trackpad.

De split screen-optie maakt multi-tasken mogelijk op de iPad

Vernieuwde apps

Met iOS 9 krijgen we ook aantal vernieuwingen in apps en zelfs een nieuwe app. De notities-app is aangepakt en verbeterd. Zo kun je foto's plaatsen in je notities, is er een nieuwe toolbar toegevoegd aan het toetsenbord die je opties geeft om je notities op te maken en kun je makkelijk links plaatsen. Daarnaast is ook de kaarten-app aangepakt en zoals we al eerder meldden wordt daarin ook de ov-informatie toegevoegd. Je kunt in drie grote Europese steden al je route met het openbaar vervoer uitzoeken en Siri helpt je ook hier met het vinden van de weg. Naast de vernieuwingen komt Apple ook met een compleet nieuwe nieuws-app. Hierin brengt het content van de grootste bronnen ter wereld samen in een prachtig design. Het lijkt bijna op een tijdschrift en heeft mooie animaties en geeft je shortlist van nieuws dat je misschien leuk zou vinden.

De nieuws-app ziet er uit als een tijdschrift

Apple heeft ook veel aandacht besteed aan de verbetering van de prestaties. Zo is iOS 9 sneller en is de batterijduur verbeterd. Het bedrijf heeft een low-power-mode toegevoegd waardoor je batterij drie uur langer mee moet gaan.

Wanneer iOS 9 precies zal uitkomen is nog niet bekend maar het besturingssysteem komt in ieder geval deze herfst. In juli zal er al een publieke bèta beschikbaar zijn.

1 Reactie(s) op: Apple maakt iOS 9 slimmer en pro-actief

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 juni 2015 21:55 darknessblade
    kort gezegd apple bouwt een veel nauwkeuriger profiel van je op om later aan bedrijven te verkopen
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.