iOS 4.3 brengt speciale iPad-gebarenfuncties

Door: loek-essers | 13 januari 2011 16:49

Nieuws

In een nieuwe beta van Apple's mobiele besturingssysteem zijn speciele gebarenfunctie verwerkt die gericht zijn op de iPad. Daarnaast krijgen derden toegang tot AirPlay.

Vlak nadat Apple de iPhone voor Verizon aankondigde, heeft het bedrijf ook de volgende beta van iOS uitgebracht. iOS 4.3 brengt volgens developers die het programma probeerden onder andere speciale gebarenfuncties met zich mee voor de iPad. Zo worden gebaren met vier en vijf vingers mogelijk. Apple vraagt ontwikkelaars deze nieuwe functies goed te testen. Waaronder een knijpgebaar om uit de app terug te gaan naar het hoofdscherm, omhoog vegen om de multitaskbalk in beeld te brengen en naar links en rechts vegen om te wisselen tussen apps, bericht MacWorld.

Alleen de iPad krijgt deze functionaliteit. De iPhone en de iPod Touch zullen het voorlopig nog moeten doen met aanraakcommando's die gebruik maken van maximaal twee vingers. Naast de gebaren komt er voor de iPad een verdwenen functie terug: het harwarematige schermslot. Daarmee kan het beeld worden vastgezet zodat het niet meer meedraait bij bewegingen. De knop die daar eerder voor werd gebruikt kreeg in iOS 4.2 een andere functie: het direct uitzetten van het geluid. Op Apple-sites wordt het terugkomen van het schermslot toegejuicht. Wel houden gebruikers de optie om de knop te gebruiken voor het volume.

iPhone 3G end of life

Ook nieuw in 4.3 zijn iAd banners die het hele scherm in beslag kunnen nemen. Daarnaast is het mogelijk om HTTP Live Streaming Statistics in te schakelen om bij te houden hoeveel kijkers zich bezig houden met interactieve content. Een functie die wel werd verwacht maar ontbreekt, is de mogelijkheid de iPhone te gebruiken als een mobiele hotspot, een functie wel werd toegevoegd aan de nieuwe iPhone 4 van Verizon.

Naast deze veranderingen krijgen ook apparaten van derden toegang tot AirPlay. Via die functie kunnen mediabestanden makkelijk gedeeld worden met andere apparaten. Die functie was alleen beschikbaar voor Apple's eigen applicaties, maar kan nu ook gebruikt worden door developers. De nieuwe versie van het besturingssysteem is bedoeld voor de iPad, iPhone, iPod Touch. Ook de tweede generatie Apple TV krijgt een update.

De Nederlandse Apple-site OneMoreThing wijst erop dat de beta niet is uitgebracht voor de iPhone 3G en de tweede generatie iPod Touch, het lijkt er dan ook op dat Apple de ondersteuning voor die apparaten laat vallen.

De beta's zijn beschikbaar voor developers in het Apple Developer Center.

0 Reactie(s) op: iOS 4.3 brengt speciale iPad-gebarenfuncties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.