iOS 10: Alle geruchten over functies en releasedatum

Door: Jeffrey Noordermeer | 17 mei 2016 13:19

Nieuws

iOS 9 is al enige tijd uit en ook dit jaar zal Apple met een upgrade komen. iOS 10, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple, zal in de loop van dit jaar zijn weg vinden naar de iPhone en iPad. Wij zetten alle geruchten over de releasedatum en functies voor je op een rij.

iOS 10: Releasedatum

Jaarlijks vindt er een update plaats wat betreft het iOS-besturingssysteem van Apple. iOS 9 kwam in het najaar van 2015 uit. We hebben nog net kunnen knipperen met de ogen of er worden alweer geruchten naar buiten gebracht over iOS 10. De geruchten gaan dat, zoals elk jaar, Apple iOS 10 zal aankondigen op het WWDC-evenement in Californië. Dit evenement zal plaatsvinden in de week van 13 juni. Lees ook: Dit moet je doen als een iPhone-app vastloopt.

Wanneer iOS 10 beschikbaar zal zijn? Waarschijnlijk rolt Apple het systeem rond september uit, tegelijkertijd met de nieuwe iPhone. Tussen de aankondiging en beschikbaarheid zullen nog een aantal bètaversies worden uitgebracht, één direct na de aankondiging en de ander rond de zomer.

iOS 10: Draait mijn iPhone of iPad het nieuwe iOS?

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de nieuwste iPhones en iPads zullen gaan draaien op iOS 10, maar er zijn ook een aantal oudere Apple-apparaten die iOS 10 kunnen gaan draaien. Met iOS 9 bracht Apple het eerste besturingssysteem naar alle apparaten die ook iOS 8 konden draaien. Het lijkt er echter sterk op dat er ditmaal wat apparaten zullen afvallen en dan gaat het voornamelijk om de toestellen uit 2011.

iOS 10 zou dan gaan draaien op: iPhone 5 en hoger, iPad derde en vierde generatie, iPad Air en hoger, iPad mini 2 en hoger, iPad Pro en hoger, en de iPad touch vijfde en zesde generatie.

iPhone 7 concept van OvalPicture.com.

iOS 10: Niet langer jailbreaken dankzij Rootless

Apple zou bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuw beveiligingssysteem onder de naam Rootless. Het systeem draait al op OS X en als we de geruchten moeten geloven zou deze ook zijn opwachting maken in iOS 10. Dit beveiligingssysteem zorgt ervoor dat je als gebruiker geen beheerdersrechten hebt. Rootless zal er dus voor moeten zorgen dat de beveiliging van iOS 10 een stuk hoger wordt. Ook wordt de vrijheid van de gebruiker verder ingeperkt, want het jailbreaken van je Apple-product zal bijna onmogelijk zijn.

Wel lijkt het erop dat deze functie via je desktop kan worden uitgezet. Wat voor effect dit dan heeft op het jailbreaken is niet bekend. Het gerucht is overigens wel afkomstig van anonieme bronnen, en het is dus niet zeker of Apple echt met zo'n soort beveiliging voor de iPhone en iPad bezig is.

iOS 10: Wat doet de HomeKit-hub?

Met HomeKit kun je slimme apparaten aansturen met je Apple-toestel. HomeKit is natuurlijk al een tijdje bekend en er zijn dan ook al verschillende producten te koop die compatibel zijn met HomeKit. Er is echter nog geen hub of app uitgekomen waarmee je HomeKit zou kunnen aansturen. Het lijkt erop dat iOS 10 het eerste systeem zal zijn waarbij een HomeKit-hub beschikbaar komt. Hierbij moet je voornamelijk denken aan het bedienen van lampen, deursloten, beveiligingscamera's, televisies en geluidssystemen. De nieuwe app die gericht is op de HomeKit zal waarschijnlijk "Home" gaan heten.

De HomeKit app zal waarschijnlijk zijn opwachting maken in iOS 10.

iOS 10: iCloud Voicemail met behulp van Siri

Er gaat ook een gerucht dat je je vanaf nu geen zorgen meer hoeft te maken om gebeld te worden op belangrijke momenten. Siri zou in iOS 10 namelijk de mogelijkheid hebben om je voicemails volledig af te handelen. Als je gebeld wordt kan Siri de beller vertellen waar je bent en waarom je de telefoon niet opneemt. Ook de voicemails die binnekomen zullen worden vertaald door Siri naar een tekstbericht. Hierdoor hoef je dus niet eerst je voicemail te bellen om te kunnen checken wat de boodschap is. Er gaan geruchten dat Apple deze functie al intern aan het testen is.

iOS 10: Zoek mijn vrienden krijgt uitbreiding

Gebruik jij de functie Zoek mijn vrienden in iOS 9? Dan is er goed nieuws, deze lijkt namelijk een uitbreiding te krijgen. In iOS 10 zou het mogelijk moeten worden om nog specifiekere informatie te krijgen over je vrienden. Zo zou je niet alleen kunnen zien waar je vrienden zijn, maar ook of ze wel in gelegenheid zijn om een gesprek met je te voeren. In iOS 10 zouden we ook moeten kunnen zien in welke modi de telefoon staat ingesteld, bijvoorbeeld de vliegtuigmodus. Apple heeft zelfs een patent aangevraagd voor deze uitbreiding.

Zoek mijn vrienden zal naar alle waarschijnlijkheid een update krijgen.

iOS 10: Bedieningspaneel aanpassen

Het bedieningspaneel is het paneel dat je kan vinden door met je vinger van onder naar boven te vegen op het scherm aan de onderkant van je iPhone. Hierdoor komt er een schermpje omhoog en krijg je een soort snelkoppelingsmenu voorgeschoteld. Dit is al jaren op de iPhone te vinden, er was echter nooit de mogelijkheid om deze aan te passen naar eigen smaak. Het gerucht gaat dat dit in iOS 10 wel mogelijk wordt.

Zelf bepalen waar jij het meeste gebruik van maakt en die functies toevoegen aan je bedieningspaneel

iOS 10: Geïntegreerde f.lux modus voor iPhone en iPad

Enige tijd geleden kwam er een app uit onder de naam f.lux. Deze werd door Apple uit de App Store verbannen omdat het in strijd zou zijn met Apple's overeenkomst voor het Developer Program. Ondanks dat was de app enorm populair en was er veel vraag naar f.lux. Apple lijkt hier nu op in te spelen en zelf zo'n soort functie in te bouwen in iOS 10.

De app zou ervoor moeten zorgen dat het scherm wordt gedimd gedurende de dag. Zo zal hij van overdag tot 's avonds van blauw-wit langzaam overgaan tot een oranje-geelachtige gloed. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt en minder last krijgt van de ogen. Ook de Dark Mode gaat daarbij helpen. Dark Mode is een nieuwe modus die waarschijnlijk zal verschijnen in iOS 10. Hiermee kan je je scherm op donker zetten in plaats van licht, waardoor je dus minder last hebt van het felle beeld van de iPhone. Deze Dark Mode is bij OS X inmiddels al ingevoerd.

Dark Mode zou moeten zorgen voor minder last van het felle beeldscherm.

iOS 10: Aanpassen van resolutie Camera-app

Niemand ontkomt aan het feit dat 4K het nieuwe HD is. In 2016 zullen we steeds meer te maken krijgen met apparaten die 4K kunnen opnemen of afspelen. In iOS 10 lijkt er nu een mogelijkheid te komen waardoor je in de app van de camera je videoresolutie makkelijker zou kunnen veranderen. In iOS 9 moest je hiervoor eerst naar het kopje camera in het instellingen-menu. Ook het veranderen van de framerate zou hierbij een snelkoppeling krijgen. Zo kun je je sneller aanpassen op de hoeveelheid licht die je hebt bij het vastleggen van foto en video.

iOS 10: Apps verbergen

De oprichters achter AppAdvice hebben een code gevonden bij verschillende nieuwe apps in iOS 10. Deze code moet ervoor zorgen dat apps verborgen kunnen worden en niet te zien zijn om het homescherm. Het is slechts een gerucht gebaseerd op een bug, maar het lijkt er wel op dat we binnenkort in elk geval apps van Apple zelf, zoals Stocks, Gamecenter en Tips, kunnen gaan verbergen.

iOS 10: Apple Music

De verwachting is dat Apple Music een make-over zal ondergaan en dat deze voor het eerst te zien zal zijn in iOS 10. De geruchten lopen uiteen van een simpele aanpassing op het design en het makkelijker maken voor het gebruik van Apple Music. Verder zijn geruchten dat vooral 3D Touch een grote rol gaat spelen bij de vernieuwing van Apple Music.

Hieronder nog een korte conceptvideo gemaakt door iPhone-tricks.com.

9 Reactie(s) op: iOS 10: Alle geruchten over functies en releasedatum

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 februari 2016 15:47 Anoniem
  Kortom: typische Apple crap…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 15:21 Kasander
  Wat is er toch tegen jailbreaken of rooten van je phone? Op wat voor manier kan je een bedrijf ermee schaden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 18:57 Anoniem
  Never meer iets van Apple…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:25 Anoniem
  makkelijk resolutie van je camera wijzigen?
  Mijn Samsung Galaxy SII k
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2016 15:06 Anoniem
  Kennelijk blijft er vraag naar want anders was Apple gauw klaar met het produceren van die dingen. Ik zou toch denken dat Microsoft, de BSD- en de Linuxgemeenschap met uitstekende alternatieven kunnen komen voor wie wat minder vast wenst te zitten in de Apple-biotoop. Maar vooralsnog blijft het bij vrome wensen en goede bedoelingen en zal er waarschijnlijk gewacht moeten worden totdat Intel met volwaardige mobiele processoren komt die de mobiele markt voor BSD-varianten, Linux en Windows zullen ontsluiten. Tot die tijd moeten we het doen met Android, IOS, Tizen en een mobiele Windowsvariant en zal ik de centen nog maar even in de zak houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 mei 2016 19:56 Anoniem
  Nee, Apple snapt het wel… Wie zit er nog op deze rommel te wachten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 mei 2016 21:51 Anoniem
  Apple snapt het hoe een domme telefoon dient te evolueren naar een slimme want slim is er nog geen één maar Apple is goed op weg. Het moet eenvoudig, overzichtelijk, veilig zonder al te veel toeters en bellen zijn. Als ik zie hoe mensen in het openbaar met hun rommel aan het spelen zijn… is gewoon krankzinnig voor woorden. Zelf hier nog een 4SE gebruiker en ben prima tevreden maar mocht ene beetje sneller werken. En uitbreiden… nou tot nog toe vindt ik alle apps die ik nodig heb om dit ding functioneler te maken. Iedereen die tegen iOS is die snapt teveel van wat hij in feite niet dient te snappen want steeds dit ding nodig hebben en er op tokkelen… dat is pas een saai leven maar dat snappen er weinig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2016 10:23 Anoniem
  Kortom: iOS is crap…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2016 20:33 Anoniem
  wie het zegt :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.