iOS 10: De leukste update van iOS tot nu toe

Door: Martin Gijzemijter Gijzemijter | 19 september 2016 11:01

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Een paar dagen voor de release van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, heeft Apple iOS 10 losgelaten in het wild. We hebben er natuurlijk al heel wat over kunnen lezen, maar zoals altijd wordt niet alles van tevoren gemeld. We hebben ons een paar dagen op iOS 10 gestort om uitvoerig te testen hoe het nieuwe besturingssysteem voor ons werkt. Kortom: dit wordt geen stukje over geinige nieuwe knopjes, en kleine designtweaks. Wij wilden weten: wat is er zo gaaf aan iOS 10 in het dagelijks gebruik?

iOS 10


Versie:
10

Prijs:
Gratis

Apparaten:
iPhone 5 en hoger, iPad 4e generatie, mini vanaf 2e generatie, Air/Air 2, Pro, iPod touch 6e generatie.

Website:
Apple.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • iMessage op de schop
  • Nog meer Siri
  • Apps verwijderen
  • Minpunten
  • Ontgrendelen is erg wennen

Ontwerp

Ik vertelde je in het intro dat ik het niet zou hebben over ontwerp, en dan begin ik met een kopje ontwerp? Jazeker, en dat is omdat er één designwijziging in iOS 10 is die direct impact heeft op de manier waarmee je met het besturingssysteem werkt. Je hebt ongetwijfeld gehoord van Raise to Wake, de functie die ervoor zorgt dat je notificaties kunt zien zodra je je iPhone oppakt, zonder op een knop te hoeven drukken. Lees ook:Apple onthult iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

Raise to Wake is fantastisch, maar uiteindelijk komt er een moment dat je je iPhone wilt ontgrendelen. En dan zul je merken dat je dat niet langer doet door opzij te vegen, maar door op de Thuisknop te drukken. In theorie is dat natuurlijk een flinke verbetering, drukken is minder werk dan vegen. Maar het vegen is zo’n routine geworden dat, zelfs nu ik iOS 10 al bijna een week gebruik, ik nog steeds vergeet dat ik moet drukken, waardoor ik een aantal seconden loop te rommelen met mijn iPhone voor ik kan doen wat ik wil. Het zal een kwestie van gewenning zijn, maar voorlopig zul je daar wel even last van hebben.

Apps verwijderen

Een nieuwe functie waar ik heel erg gelukkig van word, is de mogelijkheid om de voorgeïnstalleerde apps van Apple te verwijderen.

Lees je dat goed? Ja dat lees je goed, die suffe aandelen-app waar je nooit iets mee doet, en de Kaarten-app die je allang hebt vervangen voor Google Maps kun je nu gewoon verwijderen.

Stiekem zijn ze niet helemaal verwijderd, maar je ziet de pictogrammen niet meer en daar gaat het om.

iMessage

iMessage is het onderdeel van iOS 10 dat de grootste metamorfose heeft gekregen. Zoals altijd werd er een beetje lacherig gedaan over de manier waarop Apple de nieuwe functies presenteerde. Deels terecht, maar ik ben ervan overtuigd dat de veranderingen in iMessage de populariteit van de app tot ongekende hoogte zal brengen. Ten eerste zijn er de stickers, die hilarisch zijn. Je kunt je tekstballonnen in iMessage nu opleuken door er stickers op te plakken, iets dat verbazend verslavend werkt, en ook daadwerkelijk meer emotie toevoegt aan de gesprekken. Er zijn gratis stickers, maar wil je, bijvoorbeeld stickers van Disney gebruiken, dan betaal je maar liefst 2 euro (!) voor een paar stickers. Belachelijk duur, maar mensen gaan het ervoor betalen. Fantastisch zijn de nieuwe grafische effecten.

Daarbij heb ik het niet over de animaties waarmee je de tekstballonnen kunt laten vliegen, maar over de full screen achtergrondanimaties, zoals het vuurwerk, confetti, lasers enzovoort. Die functies heb ik al vaker gebruikt dan me lief is. Onzichtbare inkt (waarbij je een bericht laat verschijnen als erop gedrukt wordt) is ook leuk, maar voelt meer als een gimmick die alleen leuk is als je zwanger bent of iemand ten huwelijk vraagt, en in beide gevallen is er geen hoop voor je als je zoiets via iMessage aankondigt. Digital Touch is leuk, al geldt dat vooral voor de tekeningetjes die je zelf kunt maken. Een hart sturen is tof, maar het hart is zo in-your-face dat je het alleen naar je geliefde stuurt, en die heeft het na drie keer ook wel gezien. Ik verwacht héél erg veel van de App-functie in iMessage. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om een game als Words with Friends te spelen, waarbij je elke beurt via iMessage stuurt. Dat werkt fantastisch en verslavend.

Foto’s

Het is even schrikken als je de app Foto’s voor het eerst opent nadat je iOS 10 hebt geïnstalleerd, want Apple heeft er nogal huisgehouden. In de albumweergave zie je nu twee nieuwe albums, Personen en Plaatsen (die overigens ooit al eens eerder in iOS hebben gezeten, voordat Appe iPhoto de nek omdraaide). Beide albums doen precies wat de naam doet vermoeden: foto’s sorteren op de plek waar ze zijn genomen en op de personen die erin te zien zijn. Vooral personen is indrukwekkend, de app lijkt bijna geen fouten te maken. Klopt er toch iets niet, dan is het verwijderen van een foto uit de verkeerde Personen-map mogelijk, maar wel wat omslachtig. Leuk is dat de albumweergave Personen begint met een diavoorstelling voor elke persoon in kwestie. Zo zie je je relatie met die persoon in één klap in kaart gebracht.

Handig: foto's worden meteen gesorteerd op persoon.

Herinneringen

Als je alle herinneringen die Facebook je door je strot duwt nog niet zat bent, dan is Herinneringen een functie in iOS 10 die je ongetwijfeld fantastisch vindt. Herinneringen zijn collecties die iOS voor je genereert op basis van een bepaalde tijd of locatie. Je moet dan denken aan zowel herinneringen van, bijvoorbeeld kerst een jaar geleden, maar ook de typische Facebookherinneringen als: vandaag een jaar geleden.

Zoeken in foto’s

De wijzigingen zijn allemaal redelijk spectaculair, maar het meest enthousiast word ik toch van de mogelijkheid om je foto’s te doorzoeken. Alle foto’s die je maakt worden geanalyseerd, en dat betekent dat je naar de inhoud kunt zoeken. Dit gebeurt op basis van sleutelwoorden die Apple heeft gedefinieerd, zoals eten, drinken, kleding, klimrek, noem maar op (meer dan je je kunt voorstellen). De vertaling is soms wat krom, want stel nu dat je wat foto’s in je iPhone hebt staan die niet voor jeugdige ogen bedoeld zijn, dan zoek je op Privaat (wat natuurlijk privé zou moeten zijn). Desalniettemin is de mogelijkheid tot zoeken binnen je foto’s wat mij betreft fenomenaal.

0 Reactie(s) op: iOS 10: De leukste update van iOS tot nu toe

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.