Intel port Android 3.0 naar Atom-tablets

Door: Jasper Bakker | 20 april 2011 14:57

Nieuws

Intel zet de tabletuitvoering van Android (Honeycomb) over naar zijn x86-processors. De chipmaker zegt dat dit niet het einde voor mobiel besturingssysteem MeeGo betekent.

Google heeft de broncode van Android 3.0 aan Intel verstrekt voor een port naar x86-chips, zoals de energiezuinige Atom. De processormaker is nu druk bezig het mobiele besturingssysteem, dat draait op ARM-chips, aan te passen zodat het draait op de x86-processorarchitectuur. Dat platform is voor pc’s alomtegenwoordig, maar speelt in de tablet- en telefoonmarkt nauwelijks mee.

Goedkeuring Google

Het werk aan Honeycomb is door Intel-ceo Paul Otellini onthuld bij de presentatie van de financiële cijfers voor het eerste kwartaal van 2011. Google geeft zijn zegen aan de plannen van Intel om Android te draaien op x86-processors. Die goedkeuring was ook nodig omdat Google sinds kort een strikter beleid voert voor het gebruik van het open source-besturingssysteem, waarvan het de broncode voorlopig niet vrijgeeft. Verder mogen eigen aanpassingen door partners niet meer, en moeten toekomstplannen van die bedrijven Google’s goedkeuring krijgen.

Intel-topman Otellini bevestigt ook de geruchten dat zijn bedrijf actief samenwerkt met grote notebookfabrikanten om tablets met Atom-processors te maken, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Intel zou daarbij 10 dollar ‘subsidie’ betalen voor elke tablet met een Intel-chip. Het is nog niet bekend welke bedrijven hieraan meedoen.

Op alle paarden tegelijk wedden

Ook onbekend is wanneer die Atom-tablets op de markt komen. Otellini houdt het op “in de loop van dit jaar”, voor de komst van tablets die Windows, Android en MeeGo draaien. Dat hoeven - met uitzondering van Android - dan niet per se nieuwe tablets te zijn, ook hoeft het niet te gaan om versies met de nieuwe Oak Trail-variant van de Atom-processor. Windows-tablets bestaan al geruime tijd, maar zijn tot op heden niet bepaald een succes.

Hetzelfde geldt voor het mobiele besturingssysteem MeeGo, dat is ontstaan uit de samensmelting van Intels Moblin en Nokia’s Maemo. Nokia kiest Windows Phone als smartphoneplatform voor de toekomst, en laat MeeGo vallen. Het eerste MeeGo-product van Nokia dreigt gelijk het laatste te worden. De netbookvariant van het op Linux gebaseerde besturingssysteem lijkt al afgeschreven.

Stug volhouden

Intel heeft al laten weten de ontwikkeling van MeeGo gewoon door te zetten. Er zijn al nieuwe partners geworven, waaronder elektronicareus LG. Toch werpt Intels Android 3.0 port een schaduw op MeeGo. Intel en Nokia hebben hun mobiele platformen een jaar geleden juist samengevoegd tegen de dreiging van Android.

De x86-chips van Intel missen vooralsnog een valide mobiel besturingssysteem voor tablets en ook smartphones. Zelfs trouwe Intel-partner Microsoft wijkt uit naar het energiezuinige ARM-platform voor tablets. Ook Windows 8 komt ook in 2012 uit met een variant voor die chips. Windows Phone 7 draait al, net als voorganger Windows Mobile, op ARM-chips.

Wachten op smartphones

Intel-ceo Otellini geeft de moed niet op: hij zegt “zeer teleurgesteld te zijn als er over 12 maanden geen telefoons met Intel-processors te koop zijn”. De chipmaker heeft begin 2009 de gang ingezet naar de veelbelovende groeimarkt van smartphones. De eerste Atom-varianten daarvoor zijn in mei van dat jaar uitgekomen, een jaar later gevolgd door een nieuwe garantie die nog minder energie verbruikt. De nog uitkomende Medfield-processors moeten de smartphonemarkt openbreken voor Intel, aldus de ceo.

0 Reactie(s) op: Intel port Android 3.0 naar Atom-tablets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.