In 10 stappen video's bewerken op je iPhone of iPad

Filmen doen we tegenwoordig vooral met de smartphone en soms met een tablet. Het ligt daarom voor de hand om ook het monteren rechtstreeks op deze mobiele apparaten te doen. Met de juiste apps kan dat. Zelfs filmpjes tussen smartphone en tablet uitwisselen, zodat je ze kunt bewerken, is een eitje.

Tip 01: iPhone en iPad

Om gave filmmontages op je iPad of iPhone te maken, is iMovie van Apple de aangewezen app. Sinds het najaar van 2013 krijg je de app zelfs gratis als je een nieuwe telefoon of tablet koopt. Heb je jouw apparaat al wat langer, dan kost de app 4,49 euro. Dat lijkt veel, maar voor dat bedrag mag je hem zowel op je iPhone als de iPad gebruiken. Eenmaal opgestart, tik je op het tabblad Projecten op het plusteken om een nieuwe filmmontage te maken. Lees ook: Films vanuit Dropbox bekijken op je iPad.

Je krijgt dan twee keuzes. Kies je voor Film, dan heb je tijdens het monteren alle vrijheid om te maken wat jij wilt. Ga je voor Trailer, dan krijg je een sjabloon voorgeschoteld, waarmee je een korte preview in Hollywoord-stijl maakt. Je zit dan wel in een strak keurslijf, maar toch is zo'n trailer het proberen waard. Alleen al omdat je gedwongen wordt ultrakorte fragmenten uit te kiezen, waarmee je een compleet verhaal opbouwt. Al doende leer je zo hoe je een boeiende film maakt die ook voor anderen de moeite waard is.

 

© PXimport

Tip 01 iMovie is hét montageprogramma voor iPhone en iPad.

Tip 02: Monteren met iMovie

Om snel wegwijs te worden in de app, kiezen we voor Film. Aan het einde van dit artikel komen we nog even terug op het maken van een trailer. Vervolgens kies je een thema uit. Een thema bepaalt het uiterlijk van je film. Je kunt ze stuk voor stuk bekijken om alvast een indruk te krijgen. Kies een thema dat je aanspreekt en tik vervolgens rechts bovenin op Maak film om ermee aan de slag te gaan. De volgende stap is om filmmateriaal aan de montage toe te voegen.

Behalve filmpjes kun je trouwens ook foto's en muziek toevoegen. Op een iPad in liggende stand kun je direct een keuze maken via de drie tabs Video, Foto's en Audio. Staat je iPad rechtop of werk je op de iPhone, dan tik je eerst op het pictogram van een filmstripje met een muzieknoot ernaast. Daarna verschijnen de drie tabbladen in beeld.

 

© PXimport

Tip 02 Een montage kan uit een combinatie van video, foto's en een lekker deuntje bestaan.

Tip 03: Materiaal toevoegen

Om een filmpje aan de montage toe te voegen, ga je dus eerst naar het tabblad Video en tik je vervolgens op het materiaal dat je wilt gebruiken. Daarna tik je op het omlaag wijzende pijltje om het filmpje aan de tijdlijn toe te voegen. Dit herhaal je voor elke film die je in de montage wilt gebruiken. Verder mag je ook foto's toevoegen en hang je er natuurlijk een leuk muziekje onder.

Via het camera-pictogram kun je eventueel nieuw beeldmateriaal opnemen, gewoon rechtstreeks vanuit iMovie. Gebruik het microfoon-pictogram om commentaar bij de beelden in te spreken of om andere geluiden op te nemen. Er verschijnt dan een kadertje waarmee je de geluidsopname start en weer stopt. Zorg wel eerst dat de verticale balk in de tijdlijn zich op de juiste positie in het filmpje bevindt waar je het geluid wilt toevoegen.

 

© PXimport

Tip 03 Je kunt ook een commentaarstem of geluiden toevoegen.

Tip 04: Tijdlijn ordenen

De volgorde in de tijdlijn bepaal je helemaal zelf. Druk je vinger eventjes op een film, foto, muziekje, of geluidsfragment en sleep het vervolgens naar de gewenste plek toe. Inkorten van een filmpje of muziek werkt ook eenvoudig: tik bijvoorbeeld op een filmpje, zodat er een geel kader omheen verschijnt. Versleep vervolgens de dikke balk aan het begin of het einde om het fragment in te korten.

Zolang dit gele kader te zien is, kun je via opties onderin het scherm het filmpje ook nog splitsen, dupliceren, de afspeelsnelheid ervan aanpassen of een titel toevoegen. Verder is het volume regelbaar van het geluidspoor dat in de film zit. Van een geluidsfragment of muziekstuk is het volume ook nog afzonderlijk instelbaar en kun je het laten in- en uitfaden. Een foto kun je dupliceren of een titel geven. Iets verwijderen uit de tijdlijn kan met het prullenbak-pictogram. De manier waarop twee filmpjes in elkaar overgaan, regel je via het kleine pictogram (twee driehoekjes die naar elkaar wijzen) dat steeds tussen twee filmfragmenten getoond wordt.

 

© PXimport

Tip 04 Beeldmateriaal, muziek en geluiden zie je in de tijdlijn.

Tip 05: Video uitwisselen

Montages maken met iMovie kan op zowel de iPad als de iPhone. Je kunt het daarom doen waar en wanneer je ook maar wilt. Dan moet je natuurlijk wel al het benodigde beeldmateriaal op het betreffende apparaat hebben staan. Staan (enkele) films op de iPhone en wil je liever monteren op een iPad vanwege het ruimere scherm? Of heb je straks een paar momenten over en wil je liever met de iPhone in de hand aan de slag? Je wisselt onder andere films en foto's snel en eenvoudig uit tussen je mobiele Apple-apparaten via AirDrop.

Haal op beide apparaten met een veeg vanaf de onderzijde van het scherm het bedieningspaneel tevoorschijn. Tik vervolgens op AirDrop en geef aan dat je iPhone of iPad zichtbaar mag zijn voor naar keuze alleen je contacten of voor iedereen. Start daarna de app Foto's, zoek een filmpje op dat je naar het andere apparaat wilt versturen en tik op het delen-pictogram (vierkant met omhoog wijzende pijl). Tik op AirDrop of wacht enkele seconden, waarna je als het goed is de naam van de andere iPhone of iPad te zien krijgt. Tik erop en accepteer op het ontvangende apparaat het verzoek voor het binnenkomende bestand. Ook filmpjes van vrienden haal je zo binnen.

 

© PXimport

Tip 05 Met AirDrop haal je het benodigde materiaal eenvoudig binnen.

Tip 06: Ander filmmateriaal

Misschien film je wel eens met een filmcamera of fototoestel en wil je dat materiaal ook in de montage gebruiken. Hoe krijg je dat op je iPhone of iPad? Allereerst is het zaak om deze films naar het juiste formaat om te zetten, want Apple-apparaten zijn erg kieskeurig. Converteren is een makkie met het gratis programma Handbrake. Wijs via de knop Source een film aan. Geef bij de optie Destination de map op waar het resultaat terecht moet komen. Kies uiterst rechts voor welk apparaat je het filmmateriaal wilt omzetten. En klik tot slot op de knop Start om de film te converteren. Meerdere films tegelijk omzetten kan eventueel ook door met een wachtrij te werken (via de knop Add to Queue). Na het converteren hoef je de film(s) alleen nog maar op je iPhone of iPad te zetten.

 

© PXimport

Tip 06 Films van andere apparaten moet je eerst omzetten.

Tip 07: Synchroniseren

Via iTunes zet je de geconverteerde films over naar je mobiele Apple-apparaat. Sluit de iPhone of iPad met een kabeltje op de computer aan. In iTunes ga je via de knop rechtsboven naar het apparaat en dan naar het tabblad Foto's. Zet een vinkje bij Synchroniseer foto's uit en wijs erachter de map aan waarin de filmpjes op de computer staan. Let op dat ook de optie Inclusief video's moet aanstaan en eventueel Alle mappen als er submappen zijn. Rechtsonder klik je op Synchroniseer, waarna de films naar de iPhone of iPad worden gekopieerd. Ze zijn dan net zoals filmpjes die je met het apparaat zelf maakt, gewoon in apps zoals Foto's en iMovie te zien.

 

© PXimport

Tip 07 Geconverteerde films via iTunes overzetten.

Tip 08: Direct naar iMovie

Misschien wil je die extra films wel in iMovie gebruiken, maar ze verder niet op je iPhone of iPad zien. Ook dat kan. In iTunes ga je dan naar het tabblad Apps van het betreffende apparaat, bladert helemaal omlaag en klikt onder Bestandsdeling op iMovie. Klik daarna rechts onderin op Voeg toe en wijs de film(s) aan. Het materiaal wordt nu rechtstreeks in de opslagruimte van iMovie op je iPad of iPhone gezet en niet in een gewoon album. Om zo'n film te kiezen, ga je in iMovie helemaal terug naar het tabblad Projecten op het beginscherm. Tik op het vierkant met de omlaag wijzende pijl en importeer hiermee de film(s). Je kunt er meteen een nieuwe filmmontage van maken of ze in een bestaande montage opnemen.

 

© PXimport

Tip 08 Films rechtstreeks in iMovie zetten kan ook.

Tip 09: Exporteren en delen

Alle montages die je met iMovie maakt, vind je terug op het al eerder genoemde tabblad Projecten op het beginscherm van iMovie. Tik op de miniatuur van een montage om hem opnieuw te bewerken, de titel aan te passen, het project weg te gooien of het einderesultaat (de uiteindelijke film) te genereren.

Dat laatste doe je via het delen-pictogram (vierkant met pijl omhoog). Hiermee kun je de video lokaal op het apparaat bewaren, maar ook delen op bijvoorbeeld Facebook of YouTube. Helemaal gaaf is dat je ook hier weer AirDrop kunt kiezen, maar dan om het complete project naar een ander apparaat over te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met monteren op je iPhone, om er op een later moment mee verder te gaan op je iPad.

 

© PXimport

Tip 09 Genereer de gemonteerde film of deel hem met vrienden.

Tip 10: Hollywood-trailer

Zoals we in tip 1 al aangaven, kun je met iMovie op je iPhone of iPad een Hollywood-trailer maken. Eerst kies je een sjabloon uit, waarmee je het soort verhaal aangeeft dat je wilt vertellen. Daarna zie je twee grote tabs. Bij Overzicht vul je allerlei gegevens in voor onder meer de aftiteling en op het Storyboard doe je de uiteindelijke montage. De volgorde op de tijdlijn ligt al helemaal vast.

Je hoeft alleen de vakjes die elk een vaste tijdsduur hebben nog maar met een filmfragment te vullen. Tik op een vakje van het storyboard en daarna op een filmpje. Het gele kader geeft meteen de juiste lente aan. Je mag het verschuiven om het juiste fragment uit een film te pakken. De titels in de blauwe balken pas je uiteraard ook aan voor jouw verhaal.

 

© PXimport

Tip 10 Om een trailer te maken volgt je een vast stramien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten