In 10 stappen iCloud beveiligen

© PXimport

In 10 stappen iCloud beveiligen

Geplaatst: 23 februari 2015 - 08:56

Aangepast: 24 november 2022 - 11:14

Maikel Dijkhuizen

Een cybercrimineel kreeg toegang tot honderden naaktfoto's van beroemdheden na het ontfutselen van iCloud-inloggegevens. Reden genoeg om de beveiliging van Apples opslagdienst onder de loep te nemen. Je verkleint de kans op ongewenste toegang tot je iCloud-account door deze stappen te nemen.

Het is belangrijk om je Apple ID goed af te schermen, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens. In je Apple ID zitten namelijk diensten opgesloten als iTunes en iCloud. Vooral bij laatstgenoemde dienst heb je waarschijnlijk allerlei persoonlijke bestanden opgeslagen, zoals wachtwoorden, foto's, e-mails, contacten, agenda's en back-ups. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat kwaadwillenden dergelijke gegevens in handen krijgen.

Gelukkig zijn er diverse methoden om je Apple ID (en dus ook iCloud) volledig dicht te timmeren. Apple heeft de beveiliging inmiddels aangescherpt. Zo is het mogelijk om twee-staps-verificatie voor back-ups in te stellen. Naast je wachtwoord krijg je alleen toegang tot een back-up via een code die naar een iDevice of ander mobiel toestel is gestuurd. Verder stuurt Apple ter controle een e-mail wanneer er wordt ingelogd op het iCloud-account. Naast deze nieuwigheden leggen we uit welke beveiligingsmaatregelen je nog meer kunt nemen om je persoonlijke iCloud zo goed mogelijk te beschermen.

 

© PXimport

In iCloud staan veel persoonlijke gegevens, dus zorg ervoor dat niemand daar bij kan komen.

1 Sterk wachtwoord instellen

De hacker die op iCloud-accounts van tientallen beroemdheden wist in te breken, kreeg dat waarschijnlijk voor elkaar door het gebruik van zwakke wachtwoorden. De eerste stap is dan ook het instellen van een sterk wachtwoord voor je Apple ID. Gebruik bij voorkeur hoofdletters, kleine letters en overige tekens door elkaar. Zorg er bovendien voor dat het wachtwoord uit een flink aantal karakters bestaat. Apple stelt zelf als voorwaarde dat een wachtwoord minimaal acht tekens moet bevatten, maar naar onze mening zijn dat er nog te weinig.

Verder mag je hetzelfde karakter niet driemaal achtereen gebruiken. Om het wachtwoord te wijzigen, navigeer je op de iPhone naar Instellingen / iTunes en App Store. Tik op het e-mailadres waarmee jouw account is ingesteld en kies voor Toon Apple ID. Je drukt nogmaals op het e-mailadres om de gegevens van je Apple ID weer te geven. Vul het gewenste wachtwoord tweemaal in en bevestig tweemaal met Gereed. Het nieuwe wachtwoord voor je Apple ID is nu ingesteld. Dat gebruik je voortaan ook om in te loggen bij iCloud.

 

© PXimport

Met een sterk wachtwoord voorkom je dat hackers met speciale programmatuur je wachtwoord achterhalen.

2 Wachtwoord wijzigen op pc

Heb je even geen iPhone bij de hand, maar wil je het wachtwoord van je Apple ID (en dus ook iCloud) graag spoedig wijzigen? Je regelt dit klusje gemakkelijk met een pc. Open een browser en surf naar de website. Klik op Beheer uw Apple ID, waarna je de gebruikersnaam en het wachtwoord invult. Bevestig daarna met Log in. Klik aan de linkerkant op Wachtwoord en beveiliging. Geef antwoord op beide beveiligingsvragen en klik op Volgende. Deze antwoorden heb je opgegeven tijdens het aanmaken van een Apple ID. Klik op Wijzig wachtwoord. Vul eerst het oude wachtwoord in en daarna tweemaal het nieuwe. Bevestig als laatste met Wijzig wachtwoord.

 

© PXimport

Als je geen iPhone bij de hand hebt, wijzig je het wachtwoord op de website van Apple.

3 Beveiligingsvragen

Het beantwoorden van beveiligingsvragen is voldoende om toegang tot je Apple ID-gegevens te verkrijgen. Kwaadwillenden kunnen op die manier je wachtwoord wijzigen en inloggen op je iCloud-account. Heb je gemakkelijke beveiligingsvragen ingesteld waarop mensen in je omgeving wellicht het antwoord weten? In dat geval is het slim om moeilijkere beveiligingsvragen te kiezen. Open de website en volg de instructies uit de voorgaande stap om de beveiligingsinstellingen weer te geven. Stel naar eigen inzicht andere beveiligingsvragen en antwoorden in. Via Bewaar sla je de wijzigingen op.

 

© PXimport

Gebruik geen beveiligingsvragen waarop anderen mogelijk het antwoord weten.

4 Twee-staps-verificatie aanvragen

Door twee-staps-verificatie in te schakelen, activeer je een extra beschermingslaag voor je Apple ID. Zodra je in iCloud wilt inloggen, heb je naast het wachtwoord ook een verificatiecode nodig. Apple stuurt deze code naar je iPhone of ander mobiel toestel. Naast iCloud werkt twee-staps-verificatie ook voor aankopen bij iTunes, iBooks en App Store. Verder voeg je de extra beveiligingslaag toe aan Mijn Apple ID. Ook al heeft een hacker je wachtwoord bemachtigd, dankzij twee-staps-verificatie kan hij of zij zonder code niets beginnen. Een bijkomend voordeel is dat je geen antwoorden op beveiligingsvragen meer hoeft te onthouden.

Surf naar deze website en volg de instructies uit stap twee om de beveiligingsinstellingen te openen. Klik bij het onderdeel Twee-staps-verificatie op Aan de slag. In de volgende stappen legt Apple haarfijn uit wat twee-staps-verificatie precies inhoudt. Klik tweemaal op Ga door en vraag een twee-staps-verificatie aan. Uit veiligheidsoverwegingen dien je drie dagen te wachten voordat je deze instelling kunt activeren wanneer er onlangs grote wijzigingen hebben plaatsgevonden binnen het account. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het wijzigen van de beveiligingsvragen of het wachtwoord. Deze wachttijd vindt Apple noodzakelijk om te voorkomen dat iemand anders namens jou twee-staps-verificatie instelt. Klik als laatste op Gereed.

 

© PXimport

Apple hanteert een wachttijd van drie dagen voor het instellen van twee-staps-verificatie.

5 Twee-staps-verificatie activeren

Na drie dagen wachten kun je twee-staps-verificatie activeren. Ga naar het beveiligingsgedeelte van Mijn Apple ID en klik op Aan de slag. Nadat je tweemaal op Ga door hebt geklikt, kies je wederom voor Aan de slag. Via Voeg een telefoonnummer toe vul je het juiste mobiele nummer in. Klik op Volgende. Je ontvangt nu een verificatiecode op je toestel. Neem de code over en bevestig met Verifieer. Naast sms kun je er ook voor kiezen om de codes te ontvangen via meldingen van Zoek mijn iPhone. Klik in dat geval achter de naam van je iPhone op Verifieer en neem de code over. De enige voorwaarde is dat Zoek mijn iPhone is geactiveerd (Ga hiervoor op je iPhone naar Instellingen / iCloud / Zoek mijn iPhone).

Het staat je vrij om meerdere vertrouwde apparaten toe te voegen. In de volgende stap ontvang je een herstelcode. Deze code heb je nodig bij problemen (zie stap 7). Kies voor Druk code af en bewaar het A4'tje op een veilige plek. Klik op Ga Door en voer ter bevestiging de herstelcode in. Zodra je op Bevestig hebt geklikt, accepteer je de voorwaarden. Klik als laatste op Schakel twee-staps-verificatie in.

 

© PXimport

Met twee-staps-verificatie ontvang je verificatiecodes via sms of meldingen van Zoek mijn iPhone.

6 App-specifieke wachtwoorden

Sommige apps bieden geïntegreerde iCloud-ondersteuning aan. Voor apps van derden die geen twee-staps-verificatie ondersteunen, is een apart wachtwoord vereist. Dit noemt Apple een app-specifiek wachtwoord. Deze maatregel zorgt voor meer veiligheid omdat apps van andere fabrikanten niet het hoofdwachtwoord opslaan. Ga naar het beveiligingsgedeelte van Mijn Apple ID en klik op Genereer een app-specifiek wachtwoord. Voeg een label toe, zodat je weet voor welke toepassingen je het wachtwoord gebruikt. Klik daarna op Genereer. Typ het app-specifieke wachtwoord in het lege wachtwoordveld van de app die je wilt synchroniseren met iCloud.

 

© PXimport

Voor toepassingen die gegevens opslaan in iCloud creëer je een app-specifiek wachtwoord.

7 Herstelcode

Indien je de iPhone waarop je verificatiecodes ontvangt niet meer in bezit hebt of het wachtwoord niet meer weet, heb je normaal gesproken geen toegang meer tot iCloud. Gelukkig is er nog wel een uitweg, namelijk de herstelcode. In combinatie met het wachtwoord of het verificatieapparaat lukt het dan alsnog om in te loggen. Ben je het wachtwoord vergeten? Ga naar de website en klik op Beheer uw Apple ID. Nadat je klikt op Wachtwoord vergeten, vul je het e-mailadres en de herstelcode in. Bedenk vervolgens een nieuw wachtwoord. Als je het verificatie-apparaat kwijt bent, log je eerst in. Klik daarna op Niet in staat om berichten te ontvangen op uw apparaten en vul de herstelcode in. Voeg vervolgens nieuwe vertrouwde apparaten toe.

 

© PXimport

Wachtwoord vergeten? Via de herstelcode en een vertrouwd apparaat heb je alsnog toegang tot je Apple ID.

8 Herstelcode vervangen

Het is riskant om een herstelcode te verliezen. Zodra dat is gebeurd, vraag je meteen een nieuwe herstelcode aan. Surf naar de website en klik op Beheer uw Apple ID. Typ daarna je inloggegevens en kies voor Log in. Neem de verificatiecode over van je mobiele toestel. Je navigeert vervolgens naar Wachtwoord en beveiliging. Klik op Vervang verloren herstelcode om een verse code aan te vragen. Via Volgende en Druk code af print je de herstelcode uit. Vul ter bevestiging alle karakters in en sluit af met Activeer.

 

© PXimport

Je kunt op ieder moment een nieuwe herstelcode aanvragen.

9 iCloud Drive

Via iCloud Drive zijn apps in staat om data met de online server van Apple te synchroniseren. Het voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld documenten, pdf-bestanden, spreadsheets en afbeeldingen ook op je pc en Mac beschikbaar zijn. Gelukkig bepaal je helemaal zelf welke data je op iCloud bewaart. Het staat je namelijk vrij om privébestanden voor de zekerheid uitsluitend lokaal op te slaan. Navigeer op je iPhone naar Instellingen / iCloud / iCloud Drive. Je ziet een overzicht van apps die documenten en gegevens in iCloud bewaren. Via de schuifknop geef je aan welke apps hiervoor toestemming hebben. Je kunt desgewenst ook besluiten om iCloud Drive helemaal uit te zetten.

 

© PXimport

Geef aan welke apps documenten en gegevens op iCloud mogen bewaren.

10 Sleutelhanger

De functie Sleutelhanger is een nuttige optie van iCloud waarmee je wachtwoorden en creditcardgegevens kunt opslaan op de online server van Apple. Het voordeel hiervan is dat je tijdens surfsessies automatisch bij websites kunt inloggen. Handig voor het geval je regelmatig inloggegevens vergeet. Navigeer naar Instellingen / iCloud / Sleutelhanger. Activeer de schakelaar achter iCloud-sleutelhanger en log in bij iCloud. Kies voor Stel in. Je iPhone vraagt nu om een viercijferige iCloud-beveiligingscode in te stellen. Vind je dat niet veilig genoeg? Kies dan onderaan voor Geavanceerde opties. Via Gebruik ingewikkelde beveiligingscode bedenk je zelf een wachtwoord.

Je kunt ook besluiten dat iCloud een willekeurige beveiligingscode genereert. Maak een keuze en laat in de volgende stap je telefoonnummer achter. Apple gebruikt dit telefoonnummer om je identiteit via sms te verifiëren wanneer je de iCloud-beveiligingscode bijvoorbeeld verandert. Kies voor Volgende en vul ter bevestiging het wachtwoord in van je iCloud-account. Ga naar Instellingen / Safari / Wachtwoorden en invullen. Activeer de schakelaars achter Namen en wachtwoorden en Creditcards. Om je inloggegevens goed te beveiligen, is het slim om een codeslot op je iPhone in te stellen. Kies in dat geval voor Schakel codeslot in en bedenk een toegangscode van vier cijfers. Tijdens surfsessies in Safari biedt iCloud-sleutelhanger voortaan aan om wachtwoorden en creditcardgegevens te bewaren.

 

© PXimport

Via Sleutelhanger bewaar je op een veilige manier wachtwoorden in je iCloud-account.

E-mails van Apple

Wanneer je de veiligheid van iCloud verbetert, houdt Apple je op de hoogte van alle wijzigingen via e-mails. Zo ontvang je een bericht wanneer je het wachtwoord of beveiligingsvragen wijzigt. Ook als je inlogt op www.icloud.com, Zoek mijn iPhone uitzet of een twee-staps-verificatie aanvraagt, krijg je een e-mail. Apple stuurt deze notificaties om te voorkomen dat hackers toegang hebben tot je gegevens, zonder dat je het in de gaten hebt. Als je een e-mail ontvangt terwijl je niet hebt ingelogd op iCloud of Mijn Apple ID, is het zaak om zo snel mogelijk het wachtwoord te veranderen.

 

© PXimport

Indien er wordt ingelogd op je iCloud-account, stuurt Apple voor de zekerheid een waarschuwingsmail.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten