In 10 stappen iCloud beveiligen

Door: Maikel Dijkhuizen | 23 februari 2015 10:56

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een cybercrimineel kreeg toegang tot honderden naaktfoto's van beroemdheden na het ontfutselen van iCloud-inloggegevens. Reden genoeg om de beveiliging van Apples opslagdienst onder de loep te nemen. Je verkleint de kans op ongewenste toegang tot je iCloud-account door deze stappen te nemen.

Het is belangrijk om je Apple ID goed af te schermen, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens. In je Apple ID zitten namelijk diensten opgesloten als iTunes en iCloud. Vooral bij laatstgenoemde dienst heb je waarschijnlijk allerlei persoonlijke bestanden opgeslagen, zoals wachtwoorden, foto's, e-mails, contacten, agenda's en back-ups. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat kwaadwillenden dergelijke gegevens in handen krijgen.

Gelukkig zijn er diverse methoden om je Apple ID (en dus ook iCloud) volledig dicht te timmeren. Apple heeft de beveiliging inmiddels aangescherpt. Zo is het mogelijk om twee-staps-verificatie voor back-ups in te stellen. Naast je wachtwoord krijg je alleen toegang tot een back-up via een code die naar een iDevice of ander mobiel toestel is gestuurd. Verder stuurt Apple ter controle een e-mail wanneer er wordt ingelogd op het iCloud-account. Naast deze nieuwigheden leggen we uit welke beveiligingsmaatregelen je nog meer kunt nemen om je persoonlijke iCloud zo goed mogelijk te beschermen.

In iCloud staan veel persoonlijke gegevens, dus zorg ervoor dat niemand daar bij kan komen.

1 Sterk wachtwoord instellen

De hacker die op iCloud-accounts van tientallen beroemdheden wist in te breken, kreeg dat waarschijnlijk voor elkaar door het gebruik van zwakke wachtwoorden. De eerste stap is dan ook het instellen van een sterk wachtwoord voor je Apple ID. Gebruik bij voorkeur hoofdletters, kleine letters en overige tekens door elkaar. Zorg er bovendien voor dat het wachtwoord uit een flink aantal karakters bestaat. Apple stelt zelf als voorwaarde dat een wachtwoord minimaal acht tekens moet bevatten, maar naar onze mening zijn dat er nog te weinig.

Verder mag je hetzelfde karakter niet driemaal achtereen gebruiken. Om het wachtwoord te wijzigen, navigeer je op de iPhone naar Instellingen / iTunes en App Store. Tik op het e-mailadres waarmee jouw account is ingesteld en kies voor Toon Apple ID. Je drukt nogmaals op het e-mailadres om de gegevens van je Apple ID weer te geven. Vul het gewenste wachtwoord tweemaal in en bevestig tweemaal met Gereed. Het nieuwe wachtwoord voor je Apple ID is nu ingesteld. Dat gebruik je voortaan ook om in te loggen bij iCloud.

Met een sterk wachtwoord voorkom je dat hackers met speciale programmatuur je wachtwoord achterhalen.

2 Wachtwoord wijzigen op pc

Heb je even geen iPhone bij de hand, maar wil je het wachtwoord van je Apple ID (en dus ook iCloud) graag spoedig wijzigen? Je regelt dit klusje gemakkelijk met een pc. Open een browser en surf naar de website. Klik op Beheer uw Apple ID, waarna je de gebruikersnaam en het wachtwoord invult. Bevestig daarna met Log in. Klik aan de linkerkant op Wachtwoord en beveiliging. Geef antwoord op beide beveiligingsvragen en klik op Volgende. Deze antwoorden heb je opgegeven tijdens het aanmaken van een Apple ID. Klik op Wijzig wachtwoord. Vul eerst het oude wachtwoord in en daarna tweemaal het nieuwe. Bevestig als laatste met Wijzig wachtwoord.

Als je geen iPhone bij de hand hebt, wijzig je het wachtwoord op de website van Apple.

3 Beveiligingsvragen

Het beantwoorden van beveiligingsvragen is voldoende om toegang tot je Apple ID-gegevens te verkrijgen. Kwaadwillenden kunnen op die manier je wachtwoord wijzigen en inloggen op je iCloud-account. Heb je gemakkelijke beveiligingsvragen ingesteld waarop mensen in je omgeving wellicht het antwoord weten? In dat geval is het slim om moeilijkere beveiligingsvragen te kiezen. Open de website en volg de instructies uit de voorgaande stap om de beveiligingsinstellingen weer te geven. Stel naar eigen inzicht andere beveiligingsvragen en antwoorden in. Via Bewaar sla je de wijzigingen op.

Gebruik geen beveiligingsvragen waarop anderen mogelijk het antwoord weten.

4 Twee-staps-verificatie aanvragen

Door twee-staps-verificatie in te schakelen, activeer je een extra beschermingslaag voor je Apple ID. Zodra je in iCloud wilt inloggen, heb je naast het wachtwoord ook een verificatiecode nodig. Apple stuurt deze code naar je iPhone of ander mobiel toestel. Naast iCloud werkt twee-staps-verificatie ook voor aankopen bij iTunes, iBooks en App Store. Verder voeg je de extra beveiligingslaag toe aan Mijn Apple ID. Ook al heeft een hacker je wachtwoord bemachtigd, dankzij twee-staps-verificatie kan hij of zij zonder code niets beginnen. Een bijkomend voordeel is dat je geen antwoorden op beveiligingsvragen meer hoeft te onthouden.

Surf naar deze website en volg de instructies uit stap twee om de beveiligingsinstellingen te openen. Klik bij het onderdeel Twee-staps-verificatie op Aan de slag. In de volgende stappen legt Apple haarfijn uit wat twee-staps-verificatie precies inhoudt. Klik tweemaal op Ga door en vraag een twee-staps-verificatie aan. Uit veiligheidsoverwegingen dien je drie dagen te wachten voordat je deze instelling kunt activeren wanneer er onlangs grote wijzigingen hebben plaatsgevonden binnen het account. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het wijzigen van de beveiligingsvragen of het wachtwoord. Deze wachttijd vindt Apple noodzakelijk om te voorkomen dat iemand anders namens jou twee-staps-verificatie instelt. Klik als laatste op Gereed.

Apple hanteert een wachttijd van drie dagen voor het instellen van twee-staps-verificatie.

0 Reactie(s) op: In 10 stappen iCloud beveiligen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.