Html5 niet opgewassen tegen native apps (column)

Door: galen-gruman | 19 september 2011 14:20

Nieuws

In de strijd tussen html5 en native apps op de tablet zal worden beslecht in het voordeel van native apps. Die kunnen meer en maken beter gebruik van de eigenschappen van de iPad.

In mijn dagelijkse werk merk ik dat ik voornamelijk native apps gebruik op mijn iPad, ook al is er een website beschikbaar zoals Twitter, YouTube, Dropbox, Box.net of financiële diensten. De 'web apps' die ik gebruik, zijn vooral clouddiensten. Die draaien prima in de browser van mijn iPad terwijl er geen vergelijkbare geschikte app te vinden is. Voorbeelden zijn het Concur reismanagementsysteem en de Adobes SiteCatalyst webanalyse tool.

Onmogelijke opgave

Ik gebruik mijn tablet enkele uren per dag, evenals mijn smartphone en computer. Ik kan dus uit ervaring vertellen dat html- en ajax-apps tekortschieten, omdat hun technologie beperkt kan worden gebruikt op mobiele apparaten. Zo gaan sommige onderdelen uit van het gebruik van een muis, waardoor ze minder goed overweg kunnen met vingerbewegingen. Voor verschillende bewegingen om te scrollen en te selecteren bestaan er geen alternatieven, zodat sommige standaardonderdelen van html- en ajax-interfaces - zoals drag handles - niet werken op een iPad of iPhone, Galaxy Tab of Droid.

Content blocks passen dikwijls niet goed op het scherm en doordat je de marges niet kunt aanpassen, is de tekst te klein om deze eenvoudig te kunnen lezen. Je kunt dan weliswaar inzoomen, maar dan moet je per regel bijstellen. Bewegingen worden ook niet ondersteund, zodat het navigeren door rijke html-sites een onmogelijke opgave wordt.

Flash biedt evenmin soelaas. Op de twee mobiele platforms waarvoor het beschikbaar is (Android en het gestopte WebOS), spelen dezelfde UI-problemen als met html en ajax. Daarnaast blijft vanwege compatibiliteitsproblemen het gebruik beperkt tot het kijken naar video's en animaties.

Gezien het geringe tempo van de ontwikkeling van html5 zie ik op korte termijn geen verbetering. Als het gaat om de aansturing op basis van bewegingen, dan verliest html het, zelfs met alle prachtige toevoegingen in html5.

Armoedige versies

Goed, html5 biedt verbeteringen voor mobiele omgevingen, dankzij de ondersteuning van offline gegevensopslag en locatie detectie. Die nieuwe mogelijkheden kunnen zeker helpen maar verbleken in vergelijking met de native apps.

Dit betekent niet dat het web niet meer relevant is. Zo zijn er talloze presentation-style apps die prima in html werken op de iPad of andere mobiele apparaten. Daarnaast zijn sommige native apps armoedige versies van de website; Netflix is een goed voorbeeld van een native app waarmee het totaal verkeerd is gegaan. Slechte apps blijven immers slechte apps. Maar native apps als Keynote, Drawvis, GarageBand of OmniSketch (allemaal iOS apps) zijn niet te vergelijken met de beschikbare web apps.

Met de verschillende mobiele Software Development Kits (SDK's) kunnen ontwikkelaars native apps en web apps vermengen. Veel financiële apps volgen deze hybride aanpak, evenals apps zoals de RoamBI visualisatietools van Mellmo. Dankzij deze aanpak is het eenvoudiger om native apps te ontwikkelen voor verschillende platforms, terwijl bovendien het updaten van informatie dynamischer kan gebeuren wat weer nuttig is voor het functioneren van apps met data in de cloud, zoals aandelenkoersen en nieuwssites. Maar het native onderdeel zorgt ervoor dat een app uitstekend is en eenvoudig te gebruiken.

0 Reactie(s) op: Html5 niet opgewassen tegen native apps (column)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.