HP gooit handdoek in de ring

Door: Redactie Computer!Totaal | 19 augustus 2011 10:00

Nieuws

Dat de reacties op de TouchPad zo tegenvielen, had HP niet verwacht. Het bedrijf stopt met tablets en smartphones en twijfelt over de pc-divisie.

HP gelooft in de toekomst van tablets, maar ziet zichzelf niet langer als speler na de stroom negatieve reacties op de Touchpad. Het bedrijf laat op dit moment nog in het midden of het de pc-divisie gaat verkopen.

"Het tablet-effect bestaat echt", zei CEO Leo Apotheker. "Onze TouchPad deed te weinig in de winkels." Daarmee komt een abrupt einde aan HP's korte queeste in de tabletmarkt.

Het bedrijf zegt aan de vooravond van een transformatie te staan. Donderdagavond werden aandeelhouders geïnformeerd over de plannen waarmee HP een nieuwe koers in wil slaan. Mogelijk doet HP afstand van zijn positie als 's werelds grootste pc-leverancier om zich te richten op lucratievere markten in de IT-sector.

Mogelijke acquisitie op BI-vlak

Volgens persbureau Bloomberg staat het bedrijf op het punt om het Britse softwarebedrijf Autonomy voor 10 miljard dollar over te nemen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in automatische analyses van ongestructureerde data en kan HP helpen met het uitbouwen van zijn zakelijke Business Intelligence (BI) software, een markt waarvan gezegd wordt dat deze in de nabije toekomst steeds belangrijker zal worden.

Het nieuws van het einde voor tablets, smartphones en het bijbehorende WebOS, komt niet als grote verrassing. Klanten negeerden de toestellen en dat HP na amper zes maanden de tabletproductie stilzet is financieel gezien een slimme zet.

De aankondiging dat HP een gedeeltelijke, tot volledige verkoop van de Personal Systems Group overweegt, komt voor velen wel als verrassing. Toch zijn ook in die markten allerlei signalen die duiden op stagnatie of achteruitgang te bespeuren en worden marges op pc's en laptops steeds kleiner. Uit de laatste cijfers bleek dat HP Apple voor moest laten gaan wat betreft totaal aantal verkopen van laptops en tablets. Sterker nog, Apple verkocht meer iPads in Q2 (10 miljoen), dan HP in dat kwartaal laptops wist te verkopen (9,7 miljoen). Dat omslagpunt zal bij HP hard zijn aangekomen.

Bestuur moet knoop doorhakken

In het aandeelhoudersoverleg maakte Apotheker duidelijk dat hij de opties voor de pc-divisie momenteel laat onderzoeken. Pas als het bestuur van HP met een besluit komt, zal HP aankondigen wat er met de Personal Systems Group gaat gebeuren. Een verkoop zou mogelijk zijn, ook is niet ondenkbaar dat voor pc's en laptops een dochteronderneming wordt opgericht.

Hoewel je HP-laptop nog niet direct een collectors-item zal zijn, geldt dat wel voor de tablets en smartphones. "Ongeveer een jaar geleden gokten we op WebOS", zei CFO Catherine Lesjak. Die strategie pakte verkeerd uit, de verkopen vielen tegen, terwijl het bedrijf ongelooflijk veel resources in het project pompte. HP heeft de dood van WebOS nog niet bevestigd, maar "onderzoekt strategische alternatieven om de waarde van het software platform te optimaliseren".

Overname Palm bracht weinig op

HP kocht het WebOS software platform door in juli 2010 het noodlijdende Palm voor 1,2 miljard dollar over te nemen. De Touchpad was samen met de Pre 3 en Veer een van eerste WebOS-producten van het bedrijf. Al bij de lancering in juli haalde HP 100 euro van de oorspronkelijke prijs af; een teken dat het bedrijf erg onzeker over de tablet was. De Touchpad werd bekritiseerd om zijn wat lompe ontwerp, het ontbreken van third-party apps en teleurstellende prestaties.

"Beslissende stappen zijn nooit makkelijk te maken en brengen niet van de een op de andere dag verandering", zei Apotheker. Een HP zonder pc's is moeilijk voor te stellen. WebOS beloofde veel, maar verdwijnt nu als een dief in de nacht. Wat het bedrijf ook gaat besluiten wat betreft haar pc-divisie, het is tekenend dat zelfs de meest gevestigde namen hun core-business herzien.

0 Reactie(s) op: HP gooit handdoek in de ring

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.