Heeft usb-c op iPhones en iPads de toekomst?

Door: Laura Jenny | 01 mei 2019 06:44

usb-c op iPhone
Blog

“Heeft iemand een iPhone-kabeltje bij zich?” Een veelgehoorde vraag op kantoor. Na jarenlang kabels te gebruiken die op geen enkel ander toestel pasten, besloot Apple onlangs om de usb-c-standaard gaan gebruiken in zijn nieuwe iPad Pro. Een bijzonder besluit, want eerder hield Apple juist vast aan zijn eigen standaard. Wat is er veranderd?

De lightningkabel van Apple is geïntroduceerd in 2012 met de iPhone 5, als vervanger van de 30-pinskabel. Je gebruikt de kabel voor iPhones, iPads en iPods om ze mee aan je computer, camera en andere toestellen te koppelen. Lightning maakt gebruik van 8 pinnetjes in plaats van 30, waardoor hij veel kleiner is. Bovendien maakt het niet uit hoe je hem om hebt, hij past altijd.

Hoewel Apple zich hierover nooit heeft uitgesproken, wordt gedacht dat dit een van de redenen is om in het verleden niet met micro-usb in zee te gaan.

Veel usb-types

Bovendien zijn er een tijd zoveel usb-types in omloop geweest, dat het heel onduidelijk was welke er over tien jaar nog zou zijn. Waarschijnlijk heeft Apple ook daarom gekozen om na die 30-pinskabel toch voor een eigen 8-pinskabel te gaan die toekomstbestendiger was. Hierdoor konden nieuwe Apple-apparaten worden doorontwikkeld. De moderne 8-pinnen van Apple waren klaar voor de toekomst. Echter hebben we ze pas zes jaar in gebruik en komt nu usb-c meer op de voorgrond.

Wat overigens ook heeft meegespeeld in de keuze voor lightning, is dat Apple graag uniek wil zijn. Door de authenticatiechip die is ingebouwd, kon de lightning-kabel niet makkelijk worden nagemaakt. Uiteindelijk is deze wel gekraakt, maar het heeft Apple een tijdlang voorsprong gegeven op derde partijen die onofficiële accessoires wilden maken voor Apple-apparatuur.

De merknaam ‘lightning’ was overigens niet in handen van Apple en is het nog steeds niet geheel. Motormerk Harley-Davidson is de eigenaar en die gebruikt het nog steeds voor motor-gerelateerde producten. Wel heeft het het eigenaarschap gedeeltelijk overgedragen naar Apple.

usb-c op iPhone

Paar millimeters verschil

Nu het er helemaal is en in de meeste moderne smartphones wordt gebruikt, kan Apple blijkbaar niet meer achter blijven. Toch heeft zo’n wissel van port wel veel voeten in aarde. Zo is usb-c net even groter dan lightning en een paar millimeter is al gauw een heleboel op onze steeds platter wordende telefoons.

En is het verstandig om nu nog van porttype te veranderen? De verwachting is dat we binnenkort onze toestellen draadloos opladen. Niet alleen voor het gemak, maar omdat het er ook voor zorgt dat telefoons makkelijker water- en stofdicht kunnen worden gemaakt.

Apple (John Ternus) zelf heeft over de wissel van lightning naar usb-c gezegd: “Omdat een high performance computer een high performance connector verdient. Daarom veranderen we naar usb-c met deze nieuwe iPad Pro’s. Dit brengt een heel nieuwe set aan mogelijkheden naar de iPad Pro, zoals connectie maken met accessoires die de manier waarop je je iPad gebruikt veranderen, camera’s, muziekinstrumenten of zelfs docks. Of aangesloten worden op een high-res extern scherm van 5K.”

Klinkt goed, maar er komt nog een standaard bij kijken: Thunderbolt 3. Thunderbolt 3 is ook usb-c, maar usb-c is niet per se Thunderbolt 3. Dus als dit externe scherm Thunderbolt 3 gebruikt dan kun je er met je iPad (die alleen usb-c kan) geen gebruik van maken.

Usb-c niet nieuw voor Apple

Hoewel de aankondiging dat Apple op usb-c is overgestapt voor velen als een verrassing kwam, is het niet de eerste keer voor Apple om van deze technologie gebruik te maken. De in 2015 aangekondigde nieuwe Macbooks hebben ook usb-c-ports. MacBook Pro’s van 2016 en later hebben zelfs twee of vier van dit soort aansluitingen.

Alleen voor iPad?

Usb-c is krachtiger dan lightning en zowel data overdragen als opladen gaat sneller. Tot op heden is de overgang naar usb-c echter alleen aangekondigd voor iPad. Wat er op termijn met de port van de iPhone gaat gebeuren, dat is nog niet gezegd. De kans is groot dat ook die op usb-c overgaat, zodat Apple voor al zijn producten een standaard kan gebruiken, maar het kan ook zijn dat Apple de wat persoonlijkere, dagelijks gebruikte iPhone (die toch een ander publiek heeft dan de iPad) overslaat.

Er doen bovendien geruchten de ronde over dummy’s van de iPhone XI die inderdaad nog met lightning werkt. En wat te denken van de nieuwe iPad Mini en iPad Air, die toch gewoon weer een lighting-aansluiting hebben? Zo blijft het voorlopig door de kantoortuin klinken: “Heeft iemand een iPhone-kabeltje bij zich?”

0 Reactie(s) op: Heeft usb-c op iPhones en iPads de toekomst?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.