Happy birthday: de iPad bestaat 5 jaar

Door: Daan Doedens | 14 april 2015 11:22

Blog

Lang zal hij leven, in de gloria. Het is deze maand vijf jaar geleden dat de eerste tablets van Apple in de schappen van de Apple Stores kwamen te liggen. Vijf jaar later zijn tablets niet meer weg te denken uit de techwereld, en is de iPad nog steeds de bekendste van allemaal.

Een paar maanden eerder had toenmalig CEO Steve Jobs de wereld versteld doen staan tijdens een van de bekendste Keynote-presentaties sinds de aankondiging van de iPhone. De iPad was mooi, nieuw en bovendien ontzettend spannend, want niemand wist wat je er nu precies mee kon. Lees ook: Vijf verbazingwekkende iPad-toepassingen.

Bellen in elk geval niet, dat was wel duidelijk. En daarom rees meteen de vraag: wat moeten we met een veredelde iPhone die niet in je broekzak past én waarmee je geen telefoontjes kunt plegen? Het antwoord kennen we nu allemaal, maar de scepsis was groot. Dat nam niet weg dat velen het een prachtig apparaat vonden.

E-reader

Een van de speerpunten in de Keynote-presentatie van Jobs was het gebruik van de iPad als e-reader. Tot dat moment bestonden er eigenlijk alleen e-readers die niets meer konden dan boeken op een scherm toveren. Een e-book lezen op je smartphone was ook een mogelijkheid, maar dan zat je weer met een minischerm waar echt lezen niet lekker op werkte. De iPad bood uitkomst.

Steve Jobs kondigt de allereerste iPad aan.

De iPad probeerde ook zoveel mogelijk te wedijveren met de traditionele notebooks. Zo kon je op een handige manier browsen via Safari (wederom beter dan op de iPhone), kon je films kijken zonder dat je daar een zware laptop voor hoefde mee te zeulen en was het een makkie om muziek te luisteren of grafische games te spelen. Toch was het verschil met de iPhone voor velen nog niet groot genoeg - een probleem waar Apple wel vaker mee te kampen heeft.

De eerste opvolgers

Nog geen jaar na de lancering had Apple een groot deel van de kinderziektes opgelost en was de weg vrij voor de iPad 2. Voor het eerst zaten er twee camera's op de iPad, een aan de voor- en een aan de achterkant, zodat je zowel foto's kon maken als kon videobellen. Ook qua uiterlijk was er aardig wat veranderd: de iPad 2 was veel dunner en lichter dan zijn voorganger.

De iPad 2 had al een stuk minder kinderziektes dan zijn voorganger.

Weer een jaar later, we schrijven inmiddels maart 2012, lag de derde generatie iPads in de schappen. 'De nieuwe iPad', in de volksmond gewoon de iPad 3 genoemd, was de eerste met een Retina-scherm, eentje met 3 miljoen pixels. De processor en camera werden flink verbeterd en voor het eerst ondersteunde de iPad LTE, beter bekend als 4G, en Bluetooth 4.0. Een halfjaar later kwam de vierde generatie om de hoek kijken, met nog weer wat aanpassingen en verbeteringen ten opzichte van de iPad 3.

Klein, kleiner, kleinst

Het succes van de iPad zorgde voor hernieuwde inspiratie in Cupertino. De opkomst van de tabletindustrie, die nu echt was losgebarsten, maakte dat Apple een nieuwe versie van de iPad op de markt kon brengen. De iPad mini had een scherm van 7,9 inch (tegenover de 9,7 van de gewone iPad) en had dunnere randen, zodat de iPad mini kleiner was dan de concurrentie, maar een even groot of zelfs groter scherm had.

'Mini' is overdreven, maar de iPad mini is wel de kleinste van het stel.

De iPad mini kreeg al snel een opvolger. In de herfst van 2013 zag de tweede generatie het levenslicht. Deze versie had een Retina-scherm, zoals die ook in de iPad 3 zat. Ook de processor kreeg een make-over. Een jaar na de komst van de mini 2 werd de derde generatie iPad mini gelanceerd, met een nog snellere processor en betere specificaties.

De lucht in

De vijfde generatie iPads kan net zo goed een volledig nieuwe soort genoemd worden. De iPad Air nestelde zich tussen de originele iPad en de iPad mini in. Het scherm is net zo groot als dat van de gewone iPad, maar het hele apparaat is veel dunner en lichter dan zijn voorganger.

De iPad Air 2 is dun en licht als een veertje.

De vernieuwde versie van de iPad Air heeft weer de nodige upgrades gekregen. Zo beschikt de Air 2 over de technologie rondom Touch ID, de vingerafdrukscanner die eerder ook zijn weg naar de iPhone 5c had gevonden. Betaaldienst Apple Pay wordt ondersteund en de iPad Air 2 is nog maar weer een stukje dunner en lichter dan zijn voorganger.

Icoon

Vijf jaar iPads, het is een mooie mijlpaal die Apple heeft behaald. Van de scepsis vooraf is weinig meer te merken en de iPad heeft een groot aandeel gehad in de manier waarop tablets tegenwoordig gebruikt worden, niet zozeer als vervanging van de smartphone of laptop, maar vooral voor ernaast. De top van de berg is nog lang niet in zicht en Apple blijft zijn uiterste best doen om de iPad te verbeteren en nieuwe functies en upgrades te bedenken. Zo is de iPad in de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een nieuw Apple-icoon, net zoals dat eerder al was gebeurd met de iPhone en wellicht binnen afzienbare tijd staat te gebeuren met de Apple Watch.

2 Reactie(s) op: Happy birthday: de iPad bestaat 5 jaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 april 2015 11:48 Anoniem
  x
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 11:41 Oscar
  Mooie mijlpaal, dat verklaart óók meteen, waarom sommige gebruikers ván de allereerste generatie iPads, slijtage problemen beginnen te krijgen met het beeldscherm.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.