Haal meer uit het toetsenbord van je iPad

Door: Richard Veenstra | 13 mei 2016 07:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Aan het toetsenbord van je iPad kun je niet zoveel veranderen, zal je misschien denken. Maar niets in minder waar! Je kunt het interne toetsenbord van je iPad aanpassen naar je eigen wensen en bovendien andere toetsenborden toevoegen om sneller, beter en flexibeler te typen.

In dit artikel vertellen we je welke instellingen van belang zijn om je toetsenbord naar je hand te zetten en laten we een paar apps zien die je kunt toevoegen aan je iPad. Ook lees je hoe je via spraakcommando's tekst kunt ingeven en hoe je snel veelgebruikte zinnen typt. Lees ook: Zo vind je het beste toetsenbord voor je iPad.

Sneller typen

Het standaard toetsenbord van je iPad heeft een paar handige foefjes die je waarschijnlijk niet of zelden gebruikt. Er zijn diverse toetsen die meerdere opties bieden, zo kun je door je vinger op de o-toets te houden bijvoorbeeld een ö, ø of œ maken. Als je twee keer op de shift-toets tikt, zet je Caps Lock aan, alle letters worden nu groot geschreven. Tik je linksonder op de toets met het label .?123, dan krijg je toegang tot cijfers en veelgebruikte symbolen. Tik vervolgens op de toets met het label #+= om meer symbolen te zien.

Als je een webadres wilt typen, eindigt dit normaal gesproken op .com of .nl. Je hoeft dit niet steeds in te typen. Houd je vinger op de punt-toets gedrukt en er verschijnen opties voor .com, .nl en nog een paar andere landcodes. Nog een snelle manier om naar websites te komen: als je een pagina vaak hebt bezocht of een pagina is erg populair, dan zie je bovendien het adres in de adresbalk van Safari al verschijnen. Om www.facebook.com te openen hoef je alleen maar 'face' te typen, Safari geeft automatisch www.facebook.com als suggestie in de adresbalk.

Druk op de punt-toets om meteen .com of .nl aan een webadres toe te voegen.

Splitsen en zweven

Een andere handige functie is om het toetsenbord van je iPad te splitsen. Houd je vinger op de toets rechtsonder en kies voor Splits. De toetsen worden nu kleiner en verplaatsen zich naar de linker- en rechterkant van je iPad. Zo kun je de iPad met twee handen vasthouden en met beide duimen typen. Je vindt hier ook de optie Zwevend. Dit betekent dat het toetsenbord zich naar het midden van het scherm verplaatst. Het hele toetsenbord laten verdwijnen doe je door één keer op de toets rechtsonder te tikken.

Het toetsenbord is nu gesplitst, zodat je met je duimen kunt typen.

Spraakcommando's

Links van de spatiebalk vind je een toets met een microfoon. Tik erop en je iPad vraagt of je de dicteerfunctie wilt inschakelen. Kies voor Schakel dicteren in. Er verschijnt een grijze balk met witte geluidsgolven en je hoort een pieptoon. Spreek je tekst in en je iPad analyseert je stem. Als je klaar bent met dicteren, tik je op Gereed. Handig zijn bovendien bepaalde commando's, spreek bijvoorbeeld gewoon Nieuwe regel, punt, komma of hoofdletters in om snel een tekst te laten typen door je iPad. De dicteerfunctie werkt erg goed en is vrij intelligent. Als je bezig bent een boodschappenlijstje te dicteren en de iPad verstaat het woord gehad, dan zal het dit automatisch veranderen in gehakt.

Toetsenborden toevoegen

Als je veel moet typen in een andere taal, dan is het handig om een tweede toetsenbord aan je iPad toe te voegen. Vooral bij bijvoorbeeld Duits is dit handig, aangezien je niet elke keer een toets wilt indrukken om een umlaut te kunnen schrijven. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toetsenbord en tik op Toetsenborden. Standaard zijn er twee toetsenborden geïnstalleerd: Nederlands en Emoji. Tik op Voeg toetsenbord toe en kies de taal die je wilt toevoegen.

Bij sommige talen kun je een toetsenbordindeling kiezen door op het driehoekje achter de taal te tikken, zo is het bijvoorbeeld handig om het Duitse toetsenborden op QWERTY te zetten in plaats van het standaard Duitse QWERTZ-toetsenbord. Je hebt nu wel de beschikking over Duitse umlauten, maar de Y en Z zijn niet omgedraaid. Het bovenste toetsenbord is altijd het standaard-toetsenbord. Om de volgorde van de toetsenborden te wijzigen, tik je bovenin op Wijzig, druk je met je vinger op de drie streepjes achter een toetsenbord en sleep je deze naar boven of naar beneden. Om een toetsenbord te verwijderen, tik je op de rode knop. Sluit af door op Gereed te tikken. Als je nu in een app wilt schakelen van het Nederlandse naar het Duitse toetsenbord, houd dan je vinger op de toets met de wereldbol links onderin. Als je maar één toetsenbord hebt geïnstalleerd, is deze knop onzichtbaar. Het Emoji-toetsenbord geeft overigens toegang tot honderden smileys, afbeeldingen en andere emoticons.

Het Emoji-toetsenbord bevat allerlei leuke tekeningen en smileys.

0 Reactie(s) op: Haal meer uit het toetsenbord van je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.