Haal meer uit Collabora Office met deze tips

© PXimport

Haal meer uit Collabora Office met deze tips

Geplaatst: 3 mei 2022 - 07:05

Aangepast: 14 december 2022 - 09:58

Ronald Smit

Voor zowel iOS/iPadOS en Android is een uitstekende Office-suite beschikbaar in de vorm van Collabora Office. Helemaal gratis en gebaseerd op LibreOffice. Door deze tips ontdek je wellicht handige functies waarvan je het bestaan nog niet kende.

Als je op zoek bent naar een echt bruikbare en uitgebreide versie van Office voor met name je tablet, dan is Collabora Office wel heel interessant. Deze app bevat een tekstverwerker, spreadsheet en presentatieprogramma. Alles is gebaseerd op LibreOffice, met een voor de tablet geoptimaliseerde gebruikersinterface.

We adviseren je echter voor serieus gebruik een muis en een toetsenbord aan je apparaat te hangen, zeker als je langere lappen tekst gaat tikken. 

Voor tablet en smartphone

Vorig jaar schreven we al een keertje over Collabora Office, dat inmiddels de kinderziekten alweer een tijd ontgroeid en zeer bruikbaar is. We focussen ons in de dit voorbeeld op de iPad-versie, maar onder Android werkt ’t allemaal nagenoeg hetzelfde. En ja: je kunt het geheel ook op een smartphone gebruiken, maar het kleine scherm daarvan maakt echt serieus werk natuurlijk wat onpraktisch. 

Wél handig is, dat je bijvoorbeeld een presentatie maakt op je tablet en deze meeneemt op je smartphone. Scheelt weer een apparaat meezeulen en de presentatie draaien vanaf de telefoon is geen probleem. Mits je de HDMI- of VGA-dongle om je toestel aan een beamer of grootbeeld-tv te koppelen niet vergeet.

 

© PXimport

Teksten, spreadsheets en presentaties

De centrale aankomsthal van Collabora Office op de iPad is feitelijk de app bestanden van iPadOS. Met als enig verschil dat er nu een snelkoppeling in de vorm van Nieuw document aanwezig is. Tik of klik hierop en kies het soort bestand dat je wilt gaan maken: Tekstdocument, Werkblad of Presentatie. Wil je de tekstverwerker starten, kies dan voor Tekstdocument. 

Om over te schakelen naar de bewerkingsmodus tik je op het pennetje rechtsonder in beeld. Ineens zie je een lint met een uitgebreid arsenaal aan knoppen en gereedschappen: een zeer uitgebreide tekstverwerker. Deze heeft zonder meer méér te bieden dan bijvoorbeeld de vrij beperkte Word/Office-app van Microsoft!

Vaak zijn lang niet alle knoppen van dat lint te zien. Je kunt het geheel heen-en-weer schuiven, zodat meer inhoud verschijnt. Dat is bijvoorbeeld goed te zien op de ‘tab’ Start, dat kun je nog een eind naar rechts vegen. Dat er meer te zien is, zie je aan de vage grijze afscheiding helemaal aan de rechterkant (of links, als je helemaal naar rechts hebt geschoven).

Veel finetune-mogelijkheden

Bij veel opties verschijnt ofwel een paneel aan de rechterkant ofwel een compleet zwevend venster. Daarmee is de betreffende optie naar wens aan te passen. Tik bijvoorbeeld maar eens op Invoegen en dan op de knop Diagram. Een standaard voorbeeldgrafiek wordt ingevoegd, maar daar zit je (natuurlijk) niet aan vast. 

In het paneel rechts klik je daarvoor op Bewerk diagram. Kies uit een van de beschikbare grafiektypen, die je vervolgens eventueel ook nog een mooi 3D-effect mee kunt geven. Mogelijkheden genoeg! Om de voorbeeldwaarden aan te passen dubbeltik je op de ingevoegde grafiek (als je de aanpassingsmodus alweer verlaten hebt), daarna druk je lang op het blokje met de legenda (Rij 1…4 in het standaardvoorbeeld). Tik in het geopende contextmenu op Gegevenstabel.

 

© PXimport

Met de knopjesrij in het nu geopende venster kun je rijen en kolommen toevoegen of verwijderen, plus de bestaande namen en waarden aanpassen. Om de bewerkingsmodus te verlaten tik je na aanpassen op Sluiten. Tik vervolgens ergens in de lopende tekst van je document en je werkt weer verder. 

Overigens gebruiken we hier met toch wat nadruk het woord ‘tik’. Ja: Collabora Office werkt ook met de muis. Maar zoals je wel vaker ziet bij iPad-apps houden de ontwikkelaars daar jammer genoeg toch duidelijk minder rekening mee. In geval van deze app werkt de standaardbedienmethode van de iPad – je vinger – dus vaak net wat praktischer.

 Hopelijk komt daar in de toekomst nog wat verandering in, want juist in een Office-pakket komt volledige muisfunctionaliteit vanzelfsprekend wel heel erg van pas.

Gelijkvormigheid van de onderdelen

De andere onderdelen van het Office-pakket ogen qua lint behoorlijk gelijkwaardig aan die van de tekstverwerker. Waarbij er natuurlijk verschillen zijn betreffende zaken die heel specifiek voor dat bepaalde onderdeel bedoeld zijn. Kijken we bijvoorbeeld naar de spreadsheet, dan zie je onder de tab Invoegen net als in de tekstverwerker de optie om vormen toe te voegen. Dat komt met regelmaat van pas. 

Zeker in de presentatiemodule zijn vectortekeningen wel heel handig. En als we het dan toch over dat presentatiepakket hebben, dan zien we dat daarin eigenlijk alle mogelijke onderdelen voor het in elkaar zetten van een moderne en dynamische presentatie beschikbaar zijn. Zo zijn onder meer onderdelen op een dia te animeren en meer.

De overeenkomsten qua bediening tussen de verschillende onderdelen zijn overduidelijk, hier de spreadsheet in actie.

© PXimport

Bestandsformaten

Standaard bewaart Collabora Office alle documenten in het lekker universele Open Document bestandsformaat. Daar kan eigenlijk iedere zichzelf respecterende moderne Office-suite mee overweg. Ook importeren in Microsoft Office moet geen enkel probleem opleveren. Eventueel kun je – onder Bestand – nog uit andere bestandsformaten kiezen. Zoals bijvoorbeeld de huiseigen Microsoft Office-bestandsformaten.

Daarbij moet je wel bedenken dat soms kleine verschillen gaan optreden. Dat geldt ook voor als je een MS Office-document importeert. Dat komt omdat Microsoft nooit de eigen formaten open heeft gemaakt. Alles bij niet-Microsoft Office-evenknieën is dus gebaseerd op reverse-engineering. Dat gaat tegenwoordig heel goed, maar het is nog altijd niet perfect. 

Wil je 100% zeker zijn dat de ontvanger van jouw document het geheel exact zo ziet als jij bedoelde, dan is er het universele PDF. Dat is met name bij het verspreiden van tekstdocumenten dé aangewezen weg, want volledig systeem-onafhankelijk.

Opslaan

Collabora Office heeft inmiddels nauwelijks nog last van kinderziekten. Hier en daar zie je nog wel eens wat vreemds, maar er wordt hard gewerkt aan onderhoud en verbeteringen van het pakket. Zonder meer de moeite waard om eens uit te proberen. 

Tip tot slot: vergeet tijdens het werken aan je document niet met regelmaat je spullen op te slaan. Maar dat geldt eigenlijk voor ieder softwarepakket…

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000