Gratis tablets onderweg

Door: mike-elgan | 06 september 2011 12:31

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Dat het Jobs ooit is gelukt vele honderden euro's voor een iPad te vragen, zullen we wellicht nooit helemaal begrijpen. Wel is duidelijk dat de concurrentie het beter over een heel andere boeg kan gooien.

Er was ooit een tijd dat de prijzen van tablet-pc's nog aardig te volgen waren. Een Apple iPad kostte bij zijn lancering, zo'n anderhalf jaar geleden, ergens tussen de 499 en 829 euro. En de concurrentie zweefde daar zo'n beetje omheen.

De Motorola Xoom en de BlackBerry Playbook van RIM begonnen beide ook zo rond de 500 euro en werden duurder met meer opslag- en aansluitmogelijkheden. Zelfs de TouchPad van HP ging aanvankelijk voor die prijs over de toonbank.

Dat prijsniveau van 500-euro-en-duurder werd destijds heel redelijk geacht voor die krachtige en handige kleine computers. En het leek te werken, toch?

Nou, nee. Het is een prijsniveau dat Apple in staat stelde die hele markt naar zich toe te trekken. En dus zien we in de afgelopen maanden de prijzen van de aanraakgevoelige tablet-pc's kelderen als gekken.

Als een markt te maken krijgt met prijsconcurrentie, is dat gewoonlijk een geleidelijk proces. Maar in het geval van de tabletmarkt was het net alsof de bodem er plotseling uit viel.

HP zorgde afgelopen maand voor geschokte reacties door aan te kondigen dat het uit de tabletbusiness zou stappen en geen WebOS-hardware meer zou leveren. Om de aanzienlijke resterende voorraden kwijt te raken kondigden ze voor hun TouchPads een verbluffende prijsverlaging aan van 80 procent.

Kennelijk is 99 dollar (de nieuwe prijs van de TouchPads) een populair prijsniveau. De tablets waren in een paar dagen uitverkocht.

Natuurlijk is dat geen prijs waar HP op kan draaien. Het kost HP naar schatting van experts zo'n 300 dollar om een TouchPad te maken, dus verliest het bedrijf zo'n 200 dollar op iedere tablet die het verkoopt. Dus raakte iedereen helemaal in verwarring toen HP aankondigde dat het tot eind oktober alsnog meer TouchPads zou laten fabriceren, in antwoord op de 'onverwacht gestegen vraag'.

Dat slaat helemaal nergens op. Die vraag was het directe gevolg van een verliesgevende prijs die werd ingegeven door de wens de oude voorraden kwijt te raken. Waarom zou HP dan nieuwe apparaten laten maken?

Er zijn drie mogelijke redenen. Om te beginnen zijn veel van de kosten voor de fabricage van die TouchPads al lang betaald, zoals de machines die de onderdelen maken, een deel van de componenten, de ontwikkelingskosten en dat soort zaken. Dus de kosten van de fabricage van die extra apparaten konden wel eens een stuk lager zijn dan de kosten van de eerste reeks.

Ten tweede heeft HP de hele supply chain waarschijnlijk flink laten schrikken door plotseling de fabricage van de TouchPad stil te leggen. Nu meer TouchPads laten maken is wellicht ook een manier voor HP om de toeleveranciers een beetje te kalmeren.

En ten derde: HP houdt wellicht een slag om de arm en overweegt misschien toch nog op zijn schreden terug te keren. Het zou zomaar kunnen dat het bedrijf later zegt dat het zo overvallen werd door de vraag dat het hetzij alsnog doorgaat met de TouchPad, hetzij de WebOS hardware-divisie verkoopt aan een andere onderneming - misschien wel hetzelfde bedrijf dat straks hun pc-divisie zal overnemen, waarvan HP heeft aangekondigd dat het binnenkort in de verkoop gaat.

Hoe ver kunnen we zakken?

Natuurlijk is het verhaal van HP's TouchPad uitzonderlijk. Maar ook andere bedrijven laten hun prijzen dalen, kennelijk met de intentie dat ook zo te houden.

Amazon.com, dat op dit moment de vrij beperkte Kindle e-book reader aanbiedt voor 114 dollar, schijnt van plan te zijn misschien al volgende maand met een veel completer uitgeruste Android touch tablet te komen die "honderden dollars minder" zou moeten kosten dan de iPad van Apple. Als dat gerucht waar is, is het zomaar mogelijk dat die tablet van Amazon al voor 299 dollar of zelfs minder op de markt komt.

Lenovo kondigde onlangs aan dat het binnenkort met een 7-inch 8GB Android tablet komt, de IdeaPad A1, die maar 199 dollar moet gaan kosten, inclusief camera's aan beide kanten. Een versie met 8GB meer zou maar 50 dollar duurder worden.

0 Reactie(s) op: Gratis tablets onderweg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.