© PXimport

Gratis mobiel bellen

Geplaatst: 19 augustus 2011 - 09:36

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Vorig jaar brak de smartphone door bij het grote publiek. Bij een smartphone hoort natuurlijk een mobiel internetabonnement, en de kosten hiervan worden er niet lager op. Er is echter goed nieuws: met de apps uit dit artikel kunt u gratis bellen en zo weer wat geld besparen!

1. Skype

Skype is zonder twijfel de bekendste dienst waarmee u gratis via internet kunt bellen met uw vrienden. Al lang voor de opkomst van smartphones kon u gratis VOiP-gesprekken (Voice Over IP, oftewel 'spraak via internetprotocol') voeren met behulp van uw computer. Skype is helemaal gratis en beschikbaar voor de nieuwste versies van iOS (iPhone), Android en Symbian (Nokia). Voor BlackBerry is (nog) geen app beschikbaar. Ga op uw smartphone naar http://skype.com, kies in het menu voor Skype downloaden en selecteer uw type smartphone. Klik op de volgende pagina op Download now en volg de aanwijzingen. Installeer de app en start daarna Skype op uw smartphone.

© PXimport

De Skype-app is gratis beschikbaar voor iOS (iPhone), Android en Symbian (Nokia).

2. Skype-account aanmaken

Wanneer u nog geen Skype-account hebt, moet u dit uiteraard eerst even aanmaken. Klik onderaan op Maak account. Nu krijgt u de waarschuwing te zien dat Skype geen vervanging is voor uw telefoon en niet kan worden gebruikt voor het bellen van alarmnummers. Klik op Accepteer om door te gaan en de voorwaarden en condities van Skype te accepteren. Vul vervolgens alle velden in. Als u geen e-mail met nieuws en aanbiedingen wilt ontvangen, schakelt u het schuifje onderaan uit. Klik op Gereed als u klaar bent. Er wordt nu gecontroleerd of de gekozen Skypenaam vrij is. Mocht dit niet zo zijn, dan moet u een nieuwe kiezen. Als alles correct is ingevuld, wordt u hierna automatisch aangemeld bij Skype.

© PXimport

Accepteer de voorwaarden en vul daarna alle velden in om uw Skype-account te maken.

3. Skype testen

U hebt zojuist een nieuw Skype-account gecreëerd en logischerwijs hebt u nog geen contactpersonen waarme u kunt 'Skypen'. Wel is er een testaccount om het geluid uit te proberen. Klik op Skype-testgesprek en vervolgens op Bel. Als het goed is, krijgt u nu instructies van een vrouwenstem. Spreek als daarom wordt gevraagd een korte boodschap in, deze kunt u daarna terugluisteren. Is dit gelukt en klinkt het geluid naar wens, dan kunt u het testgesprek beëindigen.

© PXimport

Via het testaccount kunt u een testgesprek voeren om te controleren of alles werkt.

4. Contactpersonen toevoegen

Zo'n testaccount is handig, maar u wilt uiteraard bellen met vrienden en familie. Ga terug naar uw contacten en klik rechtsboven op het plus-teken om contactpersonen toe te voegen. U kunt zoeken in de Skype-gids, zelf telefoonnummers toevoegen of contactpersonen importeren uit uw smartphone. De Skype-gids is een telefoonboek waar alle Skype-accounts in zijn te vinden. Ook kunt u telefoonnummers invoeren of importeren uit het adresboek van uw smartphone. Om deze te gebruiken, hebt u Skype-beltegoed nodig en daar moet u voor betalen. Deze mogelijkheid laten we dus buiten beschouwing. De beste optie is daarom om te zoeken in de Skype-gids. U kunt zoeken op naam of e-mailadres. Wanneer u een vriend, familielid of collega hebt gevonden, klikt u erop en kiest u onderaan voor Voeg contact toe. Er wordt automatisch een e-mail met een contactverzoek gegenereerd, die u kunt versturen. Inderdaad: u kunt niet zomaar met iemand bellen, hij of zij moet u wel eerst accepteren. Zodra de ander uw contactverzoek heeft geaccepteerd, kunt u met elkaar bellen. Zolang dit niet is gebeurd, staat de contactpersoon met een vraagteken in de lijst met Alle contacten. U krijgt een melding zodra uw contactverzoek is goedgekeurd.

© PXimport

Zoek in de Skype-gids naar mensen die u kent, en stuur ze een contactverzoek.

5. Skype op uw pc

Het handmatig toevoegen van contacten is een omslachtig karwei. Helaas kunt u vanuit de Skype-app geen lijst met contactpersonen importeren uit bijvoorbeeld Hotmail of Gmail. Een handige methode om snel contactpersonen aan uw Skype-account toe te voegen, is door Skype ook op uw computer te installeren. Download het installatiebestand via Skype, klik in het menu op Get Skype en kies daarna voor Windows. Klik vervolgens op Download Skype. Sla het installatiebestand op en installeer het daarna door erop te dubbelklikken. Doorloop de installatiewizard, waarbij alles zich vanzelf wijst.

© PXimport

Installeer Skype op uw pc om eenvoudig contactpersonen te kunnen importeren.

6. Contactpersonen importeren

Wanneer Skype is geïnstalleerd, start u het programma en logt u in met uw accountgegevens. Het importeren gaat als volgt: kies in het menu voor Contactpersonen en selecteer de optie Importeer contactpersonen. In het scherm dat wordt geopend, kiest u de optie die voor u van toepassing is. U hebt de keuze uit webmaildiensten als Hotmail en Gmail, maar ook Facebook, MSN en Outlook worden ondersteund. Gebruikt u bijvoorbeeld hoofdzakelijk Gmail, klik dan bovenaan op Gmail en vul uw gebruikersnaam en het wachtwoord in. Klik daarna op de knop Importeren. Skype controleert nu wie van de mensen in uw adresboek ook Skype gebruikt en dit kan best even duren. Wanneer de resultaten terugkomen, is iedereen geselecteerd. Wilt u bepaalde personen liever niet toevoegen aan uw Skype-contacten, haal dan de desbetreffende vinkjes weg. Bent u tevreden met de lijst? Klik dan op (aantal) contactpersonen toevoegen. Klik daarna op Volgende. In de volgende stap kunt u eventueel mensen die geen Skype hebben een uitnodiging sturen, maar niet iedereen is daar van gediend. Klik dus op Overslaan. Daarna kunt u het scherm Importeer contactpersonen sluiten. Wanneer mensen uw contactverzoek hebben geaccepteerd, kunt u ze ook met de app op uw smartphone bellen.

© PXimport

Importeer contactpersonen uit bijvoorbeeld Gmail, Hotmail of Facebook.

7. Skype gebruiken

Skype op uw smartphone werkt heel eenvoudig. Zoals u net al hebt gezien, kunt u via Contacten de lijst met contactpersonen zien. U kunt alleen bellen met elkaar als uw gesprekspartner online is. Als dit het geval is, ziet u dat via een groen pictogram met een vinkje voor de Skype-naam (of een oranje pictogram, bij afwezigheid). Klik op de naam en klik daarna op de knop Bel. Er wordt geprobeerd verbinding te maken en wanneer er aan de andere kant wordt opgenomen, kunt u met elkaar spreken. Hebben u en uw contactpersoon een smartphone die is voorzien van een videocamera, dan kunt u elkaar ook zien. U kunt overigens met iedereen in uw Skype-contactenlijst bellen, ook als uw gesprekspartner geen smartphone heeft, maar Skype gewoon via de computer en eventueel met een webcam gebruikt. Naast het voeren van een (video)gesprek kunt u met de Skype-app ook met elkaar chatten middels tekstberichten.

© PXimport

Het bellen via Skype gaat heel eenvoudig en kan met en zonder videobeelden erbij.

8. Skype-concurrent Fring

Een concurrent van Skype is Fring, waarvan de makers de laatste tijd flink aan de weg timmeren. In tegenstelling tot Skype is Fring enkel beschikbaar voor smartphones (en alleen Engelstalig, maar dat vormt voor de meeste gebruikers geen probleem). Fring is volledig gratis en beschikbaar voor de iPhone en voor Android- en Symbian-toestellen. In de app wordt overigens reclame getoond op kleine banners. Ga met de browser op uw smartphone naar http://m.fring.com en klik op download fring. U wordt automatisch doorgestuurd naar de App Store, Android Market of Nokia Ovi Store. Installeer de app om verder te gaan.

© PXimport

Een belangrijke concurrent van Skype is Fring, dat specifiek voor smartphones is ontwikkeld.

9. Fring-account aanmaken

Als de installatie is voltooid, start u Fring. Uiteraard dient u voor Fring ook een account aan te maken. Kies een gebruikersnaam (bestaande uit letters en/of cijfers) en een wachtwoord, en vul uw voor- en achternaam in. Als alles correct is ingevuld, kiest u voor Ga om door te gaan naar stap 2. Vul uw telefoonnummer in (inclusief +31, maar zonder de 0). Vul tevens uw e-mailadres in en klik daarna op Gereed. Hierna kunt u nog een foto toevoegen door op Add photo te klikken. Als u geen nieuws van Fring via e-mail wilt krijgen, haalt u het bovenste vinkje weg. Het tweede vinkje kunt u het beste aan laten staan. Waarom dat zo is, leggen we in de volgende tip uit. Klik daarna op Done. Net als bij de Skype-app kunt u nu een testgesprek voeren om de geluidskwaliteit te testen en om te zien of de app werkt. Klik op fring test call en vervolgens op de groene knop met het telefoonpictogram om dit te doen. U wordt nu gevraagd om tien seconden te spreken, waarna uw bericht voor u wordt afgespeeld. Hoort u uw eigen boodschap terug? Dan is Fring goed geïnstalleerd en werkt de app naar behoren. Zoals u wellicht zult horen, is de geluidskwaliteit van Fring wel wat minder dan die van Skype. Waarschijnlijk wordt dit in de toekomst nog verbeterd.

© PXimport

Maak een account aan voor Fring en voer een testgesprek met fring test call.

10. Fring-contacten toevoegen

Wanneer mensen in het adresboek op uw smartphone ook gebruikmaken van Fring, komen ze automatisch in uw Buddy list te staan. Net als bij het bekende gratis chatprogramma WhatsApp controleert Fring namelijk uw telefoonlijst. Wanneer er een telefoonnummer tussenstaat dat is gebruikt om aan te melden bij Fring, wordt deze contactpersoon automatisch toegevoegd, mits u bij het aanmelden het tweede vinkje hebt laten staan (zie vorige tip). De kans is echter groot dat u nog maar weinig contactpersonen vindt, want Fring is nog niet heel bekend. Om met anderen gratis te kunnen bellen, dient u dus mensen uit te nodigen. Helaas kan dit niet via de Fring-app, wat op zich erg vreemd is. U moet uw vrienden dus zelf vragen om Fring te installeren.

© PXimport

In de vriendenlijst staan alle contactpersonen die Fring ook gebruiken, maar erg populair is de app nog niet.

11. Bellen met Fring

Het bellen met Fring werkt eenvoudig: kies iemand uit uw Buddy list en klik op het telefoonpictogram. Als er contact is gemaakt en de ander accepteert uw oproep, kunt u met elkaar praten. Wanneer beide partijen beschikken over een videocamera aan de voorzijde van de smartphone, kunt u tevens een videogesprek met elkaar voeren, net als bij Skype. U kunt overigens alleen bellen als de ander de app ook aan heeft staan en is ingelogd. Als dit niet zo is, krijgt u hier een melding van en wordt er een bericht gestuurd aan de contactpersoon. Die melding wordt getoond wanneer hij of zij Fring de volgende keer weer start.

© PXimport

Bellen gaat prima met Fring, maar de app is nog lang niet uitontwikkeld.

Fring: nog niet perfect

Er is best wat op Fring aan te merken en de app kan nog aardig worden verbeterd. Een van de opties die Fring uniek kunnen maken, is dat u binnenkort met meerdere personen (maximaal drie) tegelijk kunt videobellen. De smartphones moeten dan wel zijn voorzien van een videocamera aan de voorzijde. Deze optie, genaamd Group Video Call, verkeert op het moment van schrijven nog in bèta-status, maar dat kan zijn veranderd als u dit leest. Fring biedt trouwens nog meer opties, u kunt er bijvoorbeeld ook andere netwerkdiensten als MSN, Yahoo en Google Talk aan koppelen en zo met anderen chatten. Of Fring net zo populair wordt als de andere diensten die in dit artikel worden besproken, zal de toekomst uit moeten wijzen.

12. Viber

Een erg populaire app waarmee u met elkaar kunt bellen is Viber. Deze gratis app is op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor de iPhone, maar aan een app voor Android en BlackBerry wordt gewerkt. Hebt u een iPhone, dan is het zeker de moeite waard om Viber te installeren. Viber wordt door velen gezien als 'Whatsapp, maar dan voor telefoongesprekken'. Het mooie is, dat u het verschil tussen Viber en 'normaal' bellen haast niet merkt. Er zijn mensen die de geluidskwaliteit van Viber zelfs beter vinden dan die van een gewoon telefoongesprek. Hebt u een iPhone, ga dan met de browser op uw toestel naar http://viber.com/itunes om Viber direct in de App Store te openen. Installeer Viber om verder te gaan.

© PXimport

Viber is een populaire gratis app. Vooralsnog is hij alleen voor de iPhone beschikbaar, maar dat gaat veranderen.

13. Viber configureren

De eerste keer dat u Viber start, dient u de app even in te stellen. Mocht u de melding 'Notifications are OFF' krijgen, dan moet u eerst even naar Instellingen / Berichtgeving gaan en er het schuifje omzetten. Het is belangrijk dat op uw iPhone Berichtgeving aanstaat, want anders kunt u niet worden gebeld. Klik in Viber op Continue. U krijgt nu de melding 'The Viber service needs to access your address book' te zien. Klik op OK om door te gaan. Vul op het volgende scherm uw mobiele nummer in (zonder de 0) en klik weer op Continue. Als het goed is, krijgt u binnen korte tijd via sms een toegangscode. Mocht dit lang duren (langer dan een minuut), klik dan rechtsboven op No code?. Safari wordt geopend en u wordt doorgestuurd naar een webpagina waar u kunt controleren of u het juiste nummer hebt gebruikt. Is dit het geval, klik dan op Get Code. U wordt vervolgens gebeld en krijgt de code via een automatisch bericht. Hoe u de code ook krijgt, via sms of telefoon, vul de viercijferige code in en klik op Enter Viber. Nu kunt u Viber gaan gebruiken.

© PXimport

Het instellen van Viber kost slechts een paar minuten.

14. Viber verkennen

Na het instellen komt u in uw Contacts terecht. Zoals u ziet, is uw gehele adresboek van uw iPhone in Viber te zien. U kunt dus via Viber iedereen bellen en als de app u bevalt, zou u zelfs kunnen overwegen om Viber als standaard-app voor telefonie te gebruiken. Bovenin ziet u een drietal knopjes: Viber, All en Favorites. Deze spreken natuurlijk voor zich. De eerste knop is vooral handig om te zien wie Viber al op zijn of haar iPhone heeft geïnstalleerd. Misschien vraagt u zich af hoe Viber dit 'weet'. Dat is eenvoudig te verklaren: u hebt uw telefoonnummer ingevoerd en dit bevestigd met de code. Daarbij hebt u Viber toegang gegeven tot uw adresboek, dus alle telefoonnummers die bij Viber bekend zijn (oftewel: iedereen die Viber heeft geïnstalleerd) zijn zo zichtbaar. Heel handig, want nu hoeft u niet actief zelf aan mensen te vragen om u toe te voegen.

© PXimport

Een groot voordeel van Viber is dat zichtbaar is met wie u gratis kunt bellen.

15. Bellen en gemiste oproepen

Een gesprek voeren via Viber werkt vrijwel hetzelfde als het voeren van een gewoon telefoongesprek. Selecteer iemand uit de lijst met Viber-contacten en klik op het bovenste telefoonnummer waar Viber voor staat. De oproep wordt geplaatst en als degene die u belt opneemt, kunt u bellen. Zoals u zult zien, is de app bijna niet te onderscheiden van de telefoon-app van de iPhone. U kunt dezelfde knoppen gebruiken, bijvoorbeeld om het gesprek via de luidspreker te horen (speaker) of de microfoon te dempen (mute). Ook kunt u de app minimaliseren, om zo bijvoorbeeld even iets op te zoeken. Het Viber-gesprek blijft dan gewoon actief op de achtergrond. Tik vervolgens op de rode balk bovenin om weer terug te keren naar Viber. U kunt Viber overigens zowel via wifi als via 3G gebruiken en gesprekken zijn, zoals gezegd, volledig gratis, mits u een internetabonnement met onbeperkt dataverkeer hebt. Let wel op: als u Viber in het buitenland gebruikt, komen er kosten bij voor het dataverkeer (behalve als u via wifi belt, uiteraard). Wanneer u gebeld wordt, hoort u een belsignaal en wordt er een pushbericht getoond, waarna u het gesprek eenvoudig kunt aannemen. Wanneer u een oproep mist, geen bereik hebt of uw iPhone hebt uitgeschakeld, krijgt u een bericht te zien met de melding dat u een oproep hebt gemist. Net zoals bij andere apps, verschijnt op het pictogram van Viber een 'badge' met het aantal gemiste gesprekken.

© PXimport

Viber is haast niet te onderscheiden van de 'gewone' telefoon-app op de iPhone.

© PXimport

Als u gebeld wordt via Viber, hoort u een belsignaal en wordt er een bericht getoond.

© PXimport

Minimaliseer Viber om iets op te zoeken en tik op de rode balk om terug te keren.

Nu ook sms'en via Viber

Een nieuwe mogelijkheid van Viber is dat u er nu ook sms-berichten mee kunt versturen en ontvangen. Net als bellen via Viber, is het versturen van sms'jes helemaal gratis. U kunt deze berichten versturen via het knopje Messages, onderin de app.

16. Alternatieven

Gebruikers van een BlackBerry of Symbian-smartphone komen er bekaaid af, want daar zijn weinig tot geen apps voor beschikbaar. Maar voor iOS (iPhone) en Android verschijnen steeds meer apps waarmee u gratis kunt bellen. Helaas kunnen we ze niet allemaal uitgebreid behandelen en we hebben dus een keuze moeten maken. De populairste en meest veelbelovende apps hebben we reeds besproken, maar wilt u zelf verder experimenteren, kijk dan eens naar deze altenatieven:

Scydo (iPhone / Android)

Vergelijkbaar met Viber, maar pas net uit. Wordt daardoor nog maar door wenig mensen gebruikt.

Gratis

Tango: (iPhone/iPod Touch 4e generatie / Android)

Vergelijkbaar met Skype.

Gratis

Mobyler (iPhone / Android)

Vergelijkbaar met Viber.

Gratis

Video Call for iPhone

€ 0,79

Nimbuzz (alle smartphones)

Nimbuzz is een dienst waarmee u kunt chatten via onder andere Windows Live Messenger, Yahoo, Hyves en Facebook. U kunt er ook mee bellen via deze netwerken, maar alleen van smartphone naar pc ofMac. In de toekomst zal ook tussen smartphones onderling kunnen worden gebeld, maar deze functie is nog in ontwikkeling.

Gratis

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten