Foto’s bewerken in iOS 13 en iPadOS

Door: Ronald Smit | 26 oktober 2019 10:00

How To

Een van de highlights in het nieuwe iOS 13 (en iPadOS) is de van een flinke update voorziene app Foto’s. Vooral de bewerkingsmodus springt eruit.

Foto’s bewerken in iOS was tot de komst van iOS 13 een beetje behelpen. En dan doelen we op de standaard bewerkingsmogelijkheden die de app Foto’s te bieden heeft. Natuurlijk kun je een app als de mobiele versie van Lightroom installeren, maar heel lekker vlotjes werkt dat dankzij bijvoorbeeld een vervelende Adobe online-integratie ook weer niet. Gelukkig doet de nieuwe versie van Foto’s qua bewerkingsmogelijkheden nauwelijks onder voor het mobiele Lightroom. Het haalt ’t onderste uit de kan van je foto’s, zelfs als deze eens een keer wat minder geslaagd ogen. Om een foto te bewerken start je allereerst de app Foto’s. Open dan een te bewerken foto middels een tik en tik in de weergavemodus op Wijzig. Alleraardigst is in ieder geval het nieuwe uitsnijgereedschap, dat standaard in de automatische modus start (vrees niet het kan ook handmatig, komen we zo op). En het is niet alleen uitsnijden wat deze tool dan doet, maar gelijk wordt ook perspectiefcorrectie meegenomen. Juist bij de kleine groothoek-achtige lenzen van een smartphone komt dat prima van pas. Vertekende gebouwen behoren dankij deze truc voortaan tot het verleden. Ook is het praktisch als je bijvoorbeeld in een museum een schilderij fotografeert. Soms kan dat niet recht van voren omdat vervelende lichtreflecties dan parten spelen. Een opname onder een hoek lost dat probleem op, maar je zit dan wel met een wat vertrokken afbeelding. Tik op het bijsnijknopje en zie hoe deze vertekening (vaak…) netjes gecorrigeerd wordt! En zoals gezegd komt deze functie ook prima van pas bij gefotografeerde gebouwen, zoals in het voorbeeld hieronder te zien.

Perpectiefcorrectie zet gebouwen (en schilderijen) keurig in het gareel in Foto’s van iOS 13 en iPadOS

Het corrigeren en rechttrekken gaat niet altijd goed, en dan is menselijke interventie noodzakelijk. Tik daarvoor op de AUTOM. die nu van geel transparant wordt ten teken dat je zelf de controle hebt. Middels de knopjes rechts (op een horizontaal gehouden iPad, that is…) kun je nu handmatig rechttrekken, uitsnijden en perspectief corrigeren. Het is even oefenen voordat je de juiste feeling krijgt, maar daarna werkt het makkelijk.

Net als Lightroom

Wil je zo ongeveer even veel controle over gemaakte foto’s als in Lightroom, dan kan dat in Foto’s van iOS 13! Tik op de knop met de regelaar en je ziet een serie nieuwe knoppen verschijnen. Die geven stuk voor stuk heel veel controle over het uiterlijk van je foto. Zo kun je een uitgewassen wolkenlucht vaak nog weer heel mooi krijgen door de regelaar Licht naar beneden te schuiven (of zelfs helemaal naar de meest minimale stand te zetten. Vergeet niet daarna het Contrast een beetje(!) te verhogen om een erg vlakke foto te voorkomen. Speel zeker ook even met de regelaar Helderheid, hiermee maak je een foto soms net wat sprankelender. Verder is het mogelijk om het zwartpunt aan te passen en de definitie van een afbeelding te versterken. Door met een beetje beleid de regelaars aan te passen wordt een aardige foto vaak een uitstekende, pakkende plaat. En heb je in de avonduren gefotografeerd, dan komt de ruisonderdrukking natuurlijk prima van pas. Vergeet niet bij gebruik daarvan iets meer scherpte in te stellen. Schroef de ruisonderdrukking sowieso niet te ver op, want daar wordt een foto op een onnatuurlijke manier wazig van.

Door goed gebruik te maken van de regelaars (en de interacties daartussen) creëer je mooie foto’s in iOS 13 en iPadOS

Even de theorie bestuderen, of de automatische piloot inzetten

Mocht je nou (nog) niet weten wat al die knoppen doen en – vooral – wat de interactie ertussen is, dan is het tijd om eens een boek te pakken over de theorie van fotobewerking. Of eens een online ‘back to basics’ Lightroom-artikel te lezen. Feitelijk komen bijna alle regelaars uit Lightroom zoals gezegd terug in het nieuwe Foto’s. Ook in andere (al dan niet RAW) fotobewerkers zie je ze. Onthoud in ieder geval dat je uitgebleekte luchten vaak (maar niet altijd, want de standaard camera-app in iOS fotografeert niet in RAW, waardoor er door compressie details verloren gaan) met Licht kunt herstellen. Te donkere schaduwen zijn op te peppen door de regelaar Donker naar boven te zetten. Combineer een en ander met Contrast en Helderheid. Soms helpt ook het opschroeven van Belichting, maar zeker bij nachtfoto’s zul je zien dat echt donkere delen dan slechts zwarte blokjes tonen. Inderdaad: die compressie weer. Nog steeds geen zin in dit soort ‘ingewikkelde’ gedoe? Ach, dan is er altijd nog het knopje met de toverstaf. Na een tik daarop probeert Foto’s zelf het beste van je foto te maken. Maar de resultaten zijn dan natuurlijk lang zo precies niet te finetunen.

Filters

Voor de Instagrammers onder de lezers zijn er nog altijd de aloude filters, te vinden onder de filterknop in de vorm van drie gestileerde lichtvlekken . Vaak is het direct herkenbaar voor een ieder met een beetje kennis van fotografie welke app en welk filter is toegepast. Kortom: het oogt een beetje ‘cheesy’. Desondanks: er zijn liefhebbers van en – zo moet Apple gedacht hebben – die moet je natuurlijk ook te vriend houden. Wat ons betreft zijn eigenlijk alleen de zwart-wit-filters bruikbaar. Al zijn daar betere apps voor waarmee je veel meer controle houdt over de conversie. Is je foto eenmaal naar wens bewerkt, tik dan op Gereed en hij wordt op de Filmrol bewaard. Het aardige is dat je in de toekomst altijd nog weer terug kunt naar het origineel. Het is namelijk niet de foto zelf die aangepast wordt, maar de bewerkingsparameters worden bewaard. En die kun je natuurlijk heel makkelijk weer resetten. Open daarvoor een bewerkte foto, tik op Wijzig en dan op Herstel.

Qua filters zijn eigenlijk alleen de zwart-wit-filters bruikbaar, maar smaken verschillen natuurlijk!

Meer leuke nieuwigheden

Foto’s kan inmiddels nog meer leuke nieuwe dingen. Opgeslagen foto’s worden op nieuwe, aantrekkelijke manier getoond bijvoorbeeld. Ook video’s kennen nu bewerkingsmogelijkheden die veel van de fotobewerkingsmodus hebben meegepakt. Zo zijn schuine filmpjes nu bijvoorbeeld recht te trekken. Kortom: je hebt met je iPhone (en zeker je iPad met z’n grote scherm) ineens een complete foto- en videostudio tot je beschikking. Die ook nog eens kan organiseren en volautomatische diashows in hoge kwaliteit zelfstandig produceert.

0 Reactie(s) op: Foto’s bewerken in iOS 13 en iPadOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.