Navigatie-app Fietsknoop: zo vind je de mooiste fietsroutes

© PXimport

Navigatie-app Fietsknoop: zo vind je de mooiste fietsroutes

Geplaatst: 16 april 2021 - 05:18

Aangepast: 25 november 2022 - 10:53

Redactie ID.nl

Het plannen van een route op de smartphone is vaak een frustrerende bezigheid. Gelukkig maken enkele apps het gemakkelijker. De fietsnavigatie-app Fietsknoop bijvoorbeeld, die overigens ook voor wandelaars interessant is. We nemen de mogelijkheden met je door.

Het plannen van een fiets- of wandelroute direct op de smartphone gaat meestal niet zo soepel. Het is veelal handiger routes op een pc te plannen en dan over te zetten naar de app. Gebruik je toch liever de smartphone, dan bieden apps als Footpath en Strava wel iets meer gemak: je kunt de route met uw vinger op het scherm tekenen, waarna deze wordt uitgelijnd met de wegen.

Wie er slechts af en toe op uit trekt, zit wellicht niet op het abonnementenmodel van deze apps te wachten. Gelukkig is het plannen van een mooie fietsroute door Nederland niet lastig. Het hele land is voorzien van duidelijk bewegwijzerde fietsknooppunten, meer dan 8.000 in totaal.

Met de app Fietsknoop kun je moeiteloos een route langs die punten plannen. De nieuwe versie kent bovendien alle wandelknooppunten! De app is beschikbaar voor Android, iPhone en iPad. Onderweg is een tablet zoals de iPad natuurlijk niet ideaal, maar u kunt hier wel routes op voorbereiden. 

Handige accessoires

Op basis van een (gratis) account kun je routes tussen al je apparaten synchroniseren. Dat geldt ook voor routes die je vooraf op de pc maakt via de Fietsknoop-site

Voordat je op pad gaat: een fietshouder aan het stuur voor de smartphone, beschikbaar vanaf zo’n vijf euro, is geen overbodige luxe. Je hebt dan altijd zicht op de route, al zou je als alternatief op de gesproken instructies kunnen leunen. 

Vind hier telefoonhouders voor op de fiets, voor de beste prijs.

Ook praktisch is een powerbank om de smartphone onderweg bij te laden, want het toestel is met een actief scherm en gps wel wat sneller leeg. 

Navigatie-app Fietsknoop: zo vind je de mooiste fietsroutes-15082296

© CIDimport

Fietsroute plannen op smartphone

De gebruikersinterface van Fietsknoop verdient misschien niet de schoonheidsprijs maar went snel en is functioneel. Al meteen na het starten van de app kun je beginnen met het plannen van een fietsroute. De kaart toont alle fietsknooppunten die je gewoon kunt aantikken om een route erlangs te plannen. 

De gekozen knooppunten verschijnen aan de bovenkant in een horizontale lijst, samen met de totale afstand én een icoontje om het laatst toegevoegde knooppunt te wissen. Via het locatie-icoontje kun je de kaart centreren rond je huidige positie. 

Je kunt de route opslaan onder een zelf te kiezen naam. Heb je een account, dan wordt de route daarin bewaard, gesynchroniseerd met andere apparaten en optioneel ook gedeeld met andere Fietsknoop-gebruikers. Het menu-icoontje rechtsboven geeft nog een optie om een gedetailleerdere lijst met alle knooppunten te zien. 

Bij de laatste versie kun je, via het icoontje met een wandelaar, omschakelen naar een kaart met alle wandelknooppunten, en een route langs die punten plannen.

Op pad met fietsvrienden

Navigatie-app Fietsknoop: zo vind je de mooiste fietsroutes-15082296

© CIDimport

Ben je tevreden met de route die je hebt samengesteld, dan kun je deze met een tik op de startknop volgen via de kaart met gps. Je ziet hierbij steeds je eigen positie op de kaart ten opzichte van de route, en aan de bovenkant de lijst met knooppunten. 

Gebruik je ook de spraakondersteuning, dan hoor je welk knooppuntnummer je nadert en wat het daaropvolgende nummer is. De wandelplanner is weliswaar nog in ontwikkeling, maar werkt vergelijkbaar. 

Een van de extra’s van de betaalde Plus-versie van Fietsknoop is dat je je eigen gpx-tracks kunt importeren om te volgen. Bovendien kun je daarmee een vrije route opnemen die niet langs de fietsknopen hoeft te gaan, omdat alle gps-coördinaten worden opgeslagen.

 Grappige toevoeging is de Fietsradar, die op de kaart alle actief fietsende gebruikers met Fietsknoop-account laat zien. Het delen van je eigen positie kan optioneel. Om daadwerkelijk bekenden te volgen of iemand waarmee je bijvoorbeeld op pad bent, kun je aangeven dat je ‘Fietsvrienden’ bent van elkaar. Beide gebruikers hebben hiervoor de Plus-versie nodig.

De beste fietsroutes vinden, Fietsknoop Plus en overige instellingen

Het hoofdmenu, dat je opent via het icoontje linksboven, geeft toegang tot extra functies, zoals een forse selectie fietsroutes die anderen hebben gedeeld. Je spoort ze eenvoudig op met filters voor provincie, afstand en waardering. Je ziet ook een optie om alleen rondjes te laten zien, handig als je zeker wilt weten dat vertrek- en eindpunt identiek zijn. 

De zoekresultaten kun je behalve in een lijst ook op de kaart laten zien. Ook de bekende landelijke fietsroutes zijn als route beschikbaar in de app, via een eigen menupunt. Vind je het prettiger om routes online door te bladeren? Op de website van Fietsknoop zie je bij routes een qr-code die je kunt scannen met de app, waarna de route direct wordt overgenomen. 

Er zijn (nog) geen wandelroutes te vinden, maar dat zal ongetwijfeld op termijn veranderen als deze routes worden gedeeld.

Navigatie-app Fietsknoop: zo vind je de mooiste fietsroutes-15082296

© CIDimport

Navigatie-app Fietsknoop: zo vind je de mooiste fietsroutes-15082296

© CIDimport

Met een gratis account kun je alle basismogelijkheden gebruiken en bovendien tot vijftig routes bewaren in een account, wat in de meeste gevallen meer dan toereikend zal zijn. Door voor de betaalde Plus-versie te kiezen (5,99 euro voor een jaar), breid je dat aantal uit naar 250. 

Dit betaalde account geeft nog meer voordelen, zoals een advertentievrije app, de mogelijkheid om routes op te nemen en aan te passen, en dus de mogelijkheid om je eigen gpx-tracks te importeren. Bovendien kun je de kaart dan offline gebruiken, wat ideaal is voor locaties met beperkte internetverbinding. 

De Plus-versie is overigens geen ‘echt’ abonnement, want na een jaar stopt het vanzelf en kun je het eventueel weer opnieuw afsluiten. Via de instellingen kun je de app tot slot verder naar je hand zetten. Zo kun je bijvoorbeeld spraakondersteuning gebruiken en de gps-nauwkeurigheid verhogen, wat wel iets meer energie zal vragen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000