Feest! Apple iPod bestaat 15 jaar

Door: Jeroen Boer Boer | 24 oktober 2016 17:03

Nieuws

Apples iPod is jarig: vijftien jaar geleden onthulde Steve Jobs de legendarische mp3-speler. Mp3-spelers waren in 2001 uiteraard niets nieuws, maar Apple was de eerste die een mp3-speler met een harde schijf bracht die qua fysiek formaat kon concurreren met een op flash gebaseerde speler. Oftewel zoals Steve Jobs het verwoorde: 1000 liedjes, in je broekzak!

Je zou verwachten dat over de ontwikkeling van een revolutionair product als de iPod lang is nagedacht, maar niets is minder waar. De muziekspeler is eigenlijk in slechts zes maanden ontwikkeld: van idee tot het daadwerkelijke product dat Steve Jobs in oktober 2001 onthulde. Apples muziekstrategie begon in 2000 met de aankoop van het muziekprogramma SoundJam MP dat werd omgedoopt in iTunes en in januari 2001 beschikbaar kwam. Lees ook:12 tips voor Spotify - Zo haal je alles uit de streamingdienst

Geen goede mp3-speler op de markt

Het was de bedoeling dat iTunes zou fungeren als centrale muziekbibliotheek waarmee je ook muziek naar een mp3-speler kon kopiëren. Een probleem was daarbij dat op flash gebaseerde spelers te weinig muziek paste, terwijl spelers met een harde schijf volgens Apple te lomp en ingewikkeld waren. Toevallig ontdekte Apples hardwarebaas Jon Rubinstein rond die tijd dat Toshiba een harde schijf van 1,8 inch had ontwikkeld. Hij zag direct mogelijkheden voor een compacte mp3-speler met veel opslagruimte. Rubinstein huurde Tony Fadell (die later de slimme thermostaat Nest ontwierp) in om de speler verder vorm te geven.

Er volgde vele modellen, een variant met clickwheel kun je inmiddels niet meer kopen.

Haastklus

Binnen een paar weken presenteerde Fadell een prototype. Dat prototype werd positief ontvangen en de ontwikkeling van Apples mp3-speler kon beginnen. Hoewel het al april was, werd besloten dat het product nog dat jaar rond de kerstperiode in de winkel moest liggen. Fadell besloot daarom technologie in te kopen. Zo werd de iPod gebaseerd op een bestaand afspeelplatform van PortalPlayer, terwijl voor het besturingssysteem technologie werd ingekocht bij softwareontwikkelaar Pixo. Het ontwerpteam van Jon Ive was verantwoordelijk voor de industriële vormgeving en baseerde het ontwerp op de Brauns T3 transistorradio uit 1958. De naam iPod, die nog steeds gebruikt wordt, werd bedacht door freelance copywriter Vinnie Chieco die deel uitmaakte van het team. Hij dacht bij de relatie tussen de computer en de mp3-speler aan de relatie tussen het ruimteschip en de EVA Pod (shuttle) uit de film 2001: A Space Odyssey.

Lauwe reacties, uiteindelijk een megasucces

De reacties op Steve Jobs onthulling waren lauw. Was dit nu alles? En is 399 dollar niet een beetje duur? Uiteindelijk bepaalt de gebruiker en die bleek wel enthousiast. Het echte succes duurde nog wel even. Een jaar later volgde een variant die ook werkte onder Windows terwijl het echte success volgde in 2003 toen iTunes ook voor WIndows beschikbaar kwam. De iPod met zijn kenmerkende witte oordopjes werd al snel onderdeel van het straatbeeld. Uiteindelijk zou Apple zelf met de iPhone het einde van de iPod inluiden.

In 2004 was de iPod een megasucces en stond Jobs met de iPod op de cover van Newsweek.

0 Reactie(s) op: Feest! Apple iPod bestaat 15 jaar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.