Factuur maken op je iPad met Numbers

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 09 juni 2015 11:02

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De iPad mag dan weliswaar niet altijd het meest geschikte apparaat zijn om lappen tekst op te typen, maar cijfers zijn een heel ander verhaal! Het is natuurlijk ideaal dat je onderweg een factuur kunt maken en sturen. Wij leggen je uit hoe.

In deze workshop laten we je zien hoe je een mooie factuur maakt in Numbers, de spreadsheet-app van Apple. We laten je zien hoe je de cellen mooi vormgeeft, en - belangrijker nog - hoe je ervoor zorgt dat de juiste waarden bij elkaar worden opgeteld. Je kunt de factuur natuurlijk zo complex en uitgebreid maken als je wilt, maar de basis die wij je bieden, stelt je in staat om in een handomdraai een factuur op te stellen op je iPad, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent. Thuis even oefenen is natuurlijk wel handig.

Numbers *****

Prijs: Gratis (bij recente iPad), anders € 9,99

Omvang: 243 MB

1 Document maken

Wanneer je Numbers hebt gestart, druk je op het plusteken linksboven om een nieuwe spreadsheet aan te maken. Je kunt dan kiezen voor een leeg document, maar je kunt ook een sjabloon selecteren. Het voordeel van een sjabloon (er is er ook eentje van een factuur) is dat je meteen klaar bent, het nadeel is dat je de factuur zelf niet hebt gebouwd en dus problemen minder snel kunt verhelpen. In deze workshop maken we uiteraard zelf een factuur.

2 Tabel verslepen

Het eerste dat we gaan doen is de tabel verslepen. Een groot deel van de factuur zal namelijk niet bestaan uit getallen, maar uit begeleidende tekst en het heeft geen zin om dat in de tabel te plaatsen. Helemaal linksboven in je spreadsheet, zie je een cirkel met een kleiner cirkeltje daarin. Wanneer je je vinger hierop houdt, kun je het werkblad verslepen. Versleep de tabel een stuk naar beneden, de precieze plaatsing komt later.

Versleep de tabel naar onderen om ruimte te maken voor tekst.

3 Bedrijfsinformatie

Vul nu de informatie in van het bedrijf (of de persoon) van waaruit je factureert. Dat kun je heel eenvoudig doen door rechtsboven op het plusteken te drukken, vervolgens op het tabblad met het een vierkantje en op Tekst in het menu dat verschijnt. Er verschijnt nu een tekstveld dat je naar eigen inzicht kunt invullen (bijvoorbeeld bovenin je bedrijfsnaam en daarna nog een veld met het woord factuur en je bedrijfsgegevens). Als je de tekst wilt opmaken, selecteer je de tekst en druk je op het pictogram met de kwast.

4 Logo toevoegen

Als je een logo hebt, kun je dat natuurlijk ook invoegen, in plaats van je bedrijfsnaam te typen. Dat werkt vrijwel op dezelfde manier. Druk rechtsboven op het plusje en dan op het pictogram met de ansichtkaart en selecteer de afbeelding uit je Filmrol of voeg hem toe vanuit iCloud. Sleep de afbeelding naar de gewenste plek en gebruik de hoeken om hem groter of kleiner te slepen. Ook een afbeelding kun je opmaken met het pictogram met de kwast, je kunt dan bijvoorbeeld kaders of transparantie kiezen.

In plaats van tekst, kun je ook een afbeelding gebruiken.

0 Reactie(s) op: Factuur maken op je iPad met Numbers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.