Europese operators vrezen iPhone en Android

Door: Jasper Bakker | 09 februari 2011 08:42

Nieuws

Mobiele operators in Europa hopen dat Nokia kiest voor het eigen MeeGo-platform of desnoods voor Windows Phone 7, maar niet voor Android.

De aanbieders van mobiele telecom vrezen de macht van Google enerzijds, en Apple anderzijds. Operators zoals Vodafone, Telefónica en France Telecom zien telefoonfabrikant Nokia liever het samen met Intel ontwikkelde MeeGo-platform gebruiken. Dat moet Nokia dan nog wel uitbouwen naar een compleet en levensvatbaar ecosysteem. Een andere optie is Windows Phone 7 van het – op de smartphonemarkt – relatief kleine Microsoft.

De hoop en vrees van de Europese operators wordt naar buiten gebracht door de Financial Times, op basis van een hooggeplaatste anonieme bron bij een van die grote telco’s. Officieel geven Vodafone, Telefónica en France Telecom net als Nokia geen commentaar op deze kwestie.

Angst voor duopolie

Deze drie operators slaan al de handen ineen, met ook Telecom Italia en Deutsche Telekom, om tegenwicht te bieden aan Google en Apple. De telco’s hebben een gezamenlijk expertpanel opgezet dat de ontwikkeling van besturingssystemen voor mobiele telefoons in de gaten houdt. Zij vrezen dat ze worden overgeleverd aan een Amerikaans duopolie van de Android-maker en de iPhone-leverancier.

Het panel van de operators let ook op oneerlijke zakenpraktijken én onderhoudt een korte lijn met de antitrusttak van de Europese Commissie, meldde de Financial Times vorige maand. De topbestuurders van de telco’s zijn oktober al samengekomen voor overleg. Vervolgens is er diezelfde maand nog een ‘klachtenbrief’ over het dreigende duopolie verstuurd naar Eurocommissaris Neelie Kroes.

Ondertussen maken de Europese operators zich nog steeds zorgen. Nokia staat onder druk, maar is nog altijd een grote telefoonfabrikant. Een overstap van dat bedrijf naar Android zou de marktverhoudingen erg scheef trekken, vrezen de mobiele telco’s. Nokia is een kleine speler op de Amerikaanse markt, waar volgens marktmeter comScore Google Android en Apple iOS als enige mobiele platformen het afgelopen kwartaal groei hebben geboekt.

Het roer gaat om

De kersverse ceo van Nokia, oud-topman bij Microsoft, wil grote veranderingen doorvoeren. Hij haalt de bezem door de bedrijfsleiding, en koerst aan op een platformoverstap. Berichten daarover gaan al maanden rond, maar ceo Stephen Elop gaf eind vorige maand aan een platformoverstap serieus te overwegen.

Verder zou hij in een intern memo stellen dat Nokia nu op een “brandend platform” staat. Ook gaan er geruchten rond dat de ceo zelfs overweegt het hoofdkwartier van de Finse telefoonfabrikant te verhuizen naar de Verenigde Staten. Nokia onthult de nieuwe strategie op zijn jaarlijkse financiële bijeenkomst, vrijdag 11 februari.

0 Reactie(s) op: Europese operators vrezen iPhone en Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.