iPad Pro 9,7 inch vs. 12,9 inch - Welke iPad moet je kiezen?

Door: Lub Snoek | 02 juli 2016 08:04

Blog

De nieuwe 9,7 inch iPad Pro heeft ons aan het denken gezet en we vroegen ons af welk formaat iPad Pro de voorkeur heeft bij zowel de gemiddelde consument als de professionele gebruiker. Om deze discussie een halt toe te roepen hebben we wat punten opgesomd waar de iPad Pro's in verschillen.

Bijna elk nieuw product dat Apple op de markt brengt is 'het beste wat ze ooit hebben gemaakt'. Is de nieuwere 9,7 inch iPad in alle opzichten beter dan de grotere 12,9 inch iPad Pro? Nou, niet per se. De 9,7 inch iPad Pro is een stuk handzamer en het scheelt ook nog eens een paar honderd euro in de prijs. Er zijn echter ook punten waar de 12,9 inch iPad Pro beter uit de verf komt. Lees ook: iPad Pro 9,7 inch - Nog steeds geen laptopvervanger.

Aan het werk(geheugen)

De 9,7 inch iPad heeft 2GB werkgeheugen, waar zijn grotere broer 4GB werkgeheugen heeft. Hoewel we geen problemen hebben ondervonden met dagelijkse taken en zelfs het bewerken van 4K-beeldmateriaal vloeiend verliep, kunnen we ons voorstellen dat je voor programma's als AUTOCAD toch liever iets meer werkgeheugen achter de hand wil hebben.

Camera

De kleinere Pro heeft zowel aan de voor- als achterkant dezelfde camera's als de iPhone 6s. Hiermee is de 9,7 inch iPad Pro momenteel de beste tablet om foto's mee te maken en laat hij zijn grotere Pro-broer mijlenver achter zich.

Dankzij zijn processor en werkgeheugen, heeft de 9,7 inch iPad Pro geen moeite met het bewerken van het geschoten beeldmateriaal. De nieuwe iPad kan film opnemen in 4K en hij heeft er dan ook geen moeite mee om deze intensief te bewerken.

True Tone

Beide iPad Pro's hebben een pixeldichtheid (264 pixels per inch). De 9,7 inch iPad Pro is echter de eerste iPad met True Tone-technologie. Bij deze technologie worden de camera's van de iPad gebruikt om het omgevingslicht te analyseren en de witbalans van het scherm hierop aan te passen.

Ondanks dat deze functie fijn is voor het lezen van tekst, kan ik me voorstellen dat je hier niet op zit te wachten als je een waarheidsgetrouwe weergave wil van specifieke kleuren. Gelukkig kun je de functie ook gewoon uitzetten.

Afgezien van het formaat is hun uiterlijk identiek.

Naast True Tone heeft het scherm van de iPad Pro een breder kleurengamma, waardoor we meer kleuren dan ooit op het scherm kunnen zien en is het scherm minder reflecterend dan zijn voorgangers.

Smart

De kleinere iPad Pro heeft een op eigen maat gemaakt Smart Keyboard, dat helaas net te klein is om comfortabel te kunnen typen. Doordat de toetsen dichter op elkaar staan is het nogal priegelwerk en sloeg ik vaak een toets over op het moment dat ik blind ging typen. Het grotere Smart Keyboard dat bij de 12,9 inch iPad Pro hoorde voelde veel meer aan als een volwaardig toetsenbord.

Naast een groter toetsenbord heeft de grotere Pro ook simpelweg meer werkruimte. Werken met de Apple Pencil is prettiger op een groter scherm en hoewel de nieuwste iPad meer kleuren kan weergeven, zou ik voor grafische klussen eerder de grotere iPad gebruiken.

Conclusie

Beide iPad Pro's hebben zo hun voor- en nadelen. Waar de 9,7 inch iPad Pro handzamer is, levert deze in op werkruimte en RAM. De 12,9 inch iPad Pro heeft meer dan genoeg kracht en werkruimte, maar levert weer in op kleurengamma en komt qua prijs aardig dicht in de buurt van een MacBook Air.

Welke iPad Pro heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten in de reacties!

3 Reactie(s) op: iPad Pro 9,7 inch vs. 12,9 inch - Welke iPad moet je kiezen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 juli 2016 17:34 Homer
  Argumenten als het is geen laptop vervanger vin ik nooit ergens op slaan: het is een tablet.

  Handzaamheid is een punt maar aangezien je voornamelijk consumeert met een tablet, anders koop je een laptop, is een formaat richting A4 waar het prettig lezen is het beste.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juli 2016 09:35 Anoniem
  De gemiddelde consument heeft totaal geen meerwaarde aan de pro ten opzichte van de gewone iPad. Die gebruikt een tablet voor videos kijken, browsen, een spelletje, etc. Allemaal taken waar je met een gewone tablet (iPad of anders) ook goed zit.

  Voor de professionele gebruiker, dan heb je aan alléén de extra kracht van de tablet niet veel meerwaarde. De meerwaarde zit in het toetsenbord en de stylus, maar daar betaal je dan ook weer een leuke duit voor (180/110 euro). Want zonder dat toetsenbord ga je geen zinnige rapporten schrijven, ga je niet programmeren en ga je ook niet meer dan wat korte emails versturen. Dat laatste kun je op een gewone tablet ook al. En zonder pencil ga je niet zinnig foto's bewerken, video's bewerken, schetsen, autocadden, etc.

  En wat nu als je dat toetsenbord nu op een normaal geprijsde tablet aansluit? Dan kun je óók op een iPad van een paar jaar oud gewoon tekstverwerken en photoshoppen bijvoorbeeld, want die apps draaien er prima op. Je loopt dan eerder tegen de beperking van de iOS apps aan dan tegen de beperking van de hardware. En dan komt het volgende nadeel voor de "pro gebruiker" aan bod: de iPad Pro draait iOS in plaats van OS X.

  De voor de hand liggende concurrent om in de vergelijking te gooien is de Surface Pro. Zelfde prijscategorie, zelfde formaat en zelfde accessoires. Sterker nog: de stylus heb je nog eens nodig voor veel zaken omdat er een touchpad op het toetsenbord zit.
  En je hebt het grote voordeel dat er een volwaardig desktop OS op draait. Met volwaardig AutoCAD, PhotoShop, Netbeans, Office, etc.

  In mijn ogen is de hele Pro serie van de iPad nutteloos. De gewone iPads zijn al prima geschikt voor wat de doelgroep ermee doet en kunnen met hun huidige hardware nog gemakkelijk een paar jaar mee. De Pro serie beoogd een nieuwe doelgroep aan te boren, maar schiet daar ernstig tekort ten opzichte van de concurrentie terwijl de prijs niet mals is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juli 2016 15:14 cire
  Ik als beeldend kunstenaar ben zeer tevreden met mijn iPad pro 12.9 inch. Naast een gewone iPad en een iPad mini die ik naar tevredenheid jaren heb gebruikt is deze pro een ware verademing. Ik werk hoofdzakelijk met de app ProCreate em maak de mooiste tekeningen en schilderijen met de pro. Verder is het grote formaat geen belemmering in het gebruik. Op de bank is het relax werken en ook foto bewerkingen doen het perfect op het grote formaat. Voor "echte" computer werkzaamheden gebruik ik de iMac maar daar kun je niet met de ipad pencil op tekenen, dus is de pro een uitstekende aanvulling voor mijn werkzaamheden. Ik kan mij voorstellen dat diegene die niet creatief bezig zijn op een iPad de grote te groot en te duur vinden, maar daar is hij ook niet voor gemaakt. Apple heeft deze iPad pro 12.9 inch ontworpen voor kunstenaars die er mee kunnen werken. Die gene die meer willen weten moeten even gaan kijken op YouTube en zoeken naar ProCreate daar geeft o.a. Stevan de Groot nederlandsche uitleg op zijn iPad pro en ProCeate. Succes.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.