DRM is misdaad tegen de menselijkheid (column)

© CIDimport

DRM is misdaad tegen de menselijkheid (column)

Geplaatst: 6 december 2012 - 11:18

Aangepast: 16 november 2022 - 10:10

Redactie ID.nl

Eindelijk heb ik een Kindle. Zo'n simpele, dus niet een Fire of Paperwhite (die laatste wilde ik eigenlijk kopen maar die waren "op", so much voor de onbegrensde mogelijkheden van Amazon).

Het heeft lang geduurd voordat ik overstapte op de eReader. Ten eerste omdat ik dus al heel lang een iPad bezit en ik het lezen daarop uitmuntend vind, vooral als het gaat om kranten en tijdschriften want die wil ik echt niet lezen op een eReader) en ten tweede omdat ik ooit zo dom ben geweest om bij de firma Bol.com een Sony-eReader te kopen. Waar ik om exact te zijn drie dagen iets mee kon en toen niet meer omdat de verplichte Adobe UltraKlantenhaat Beveiligingssoftware vond dat mijn eReader niet op mijn computer was geregistreerd ofzoiets achterlijks. Kon ik ineens geen gedownloade boeken meer op de reader uploaden. En met die boeken kon ik ook niets anders want DRM-beveiligd. DRM is een Latijnse afkorting en vrij vertaald in het Nederlands betekent het: "Hoe de boekenindustrie zijn eigen graf graaft en als het ware schreeuwt om meer piraterij".

Die Sony eReader was een trauma. Dankzij die DRM beveiliging.

Maar goed, toen kocht ik een iPad en bedacht ik mij dat ik net zo goed alle boeken rechtstreeks op de iPad kon downloaden. Leest prima, zoals ik al zei. Tot ik op een zonnig eiland bij 40 graden in de schaduw ontdekte dat zelfs in de schaduw lezen vanaf een iPad niet bepaald een pretje is. Nog afgezien van het feit dat de zilverkleurige achterkant van de iPad een behaaglijke 80 graden celsius wordt, en het vel van je vingers affikt, is zelfs een HTML-1.0 website in geel en roze met Comic Sans font en cliparts nog beter leesbaar dan letters op een iPad waar een miniem straaltje zon op schijnt.

Enter de Kindle. Sowieso was ik al enorm in mijn nopjes met de Kindle-app op de iPad dus de stap naar een Kindle-eReader bleek niet al te groot. Het is en blijft gewoon een megasuccesding, die Kindle. Het design, de weergave, het feit dat er WiFi op zit, het gebruiksgemak, het gewicht van twee microgram. Ik heb het ding online aangeschaft via mijn Kindle-account en dan installeren ze dus gewoon in de fabriek al het account van Mevrouw B. A. Brussen er op (dat ben ik).

Ik kreeg het via DHL thuisbezorgd, het was reeds voor 80 procent opgeladen en alle boeken die ook al op de Kindle-app van de iPad heb staan, stonden ook al op de Kindle. Plug and play lezen. In alle rust en eenvoud. Geniaal.

Maar toch, alle e-boeken zijn beveiligd met DRM. Alleen had ik nog nooit van het ebook-omzet-en-beheer-programma Calibre gehoord. Ook had ik nog niet gehoord dat je gewoon plugins voor Calibre kunt downloaden en dat die plugins de DRM-software van je boeken verwijderen. DRM software van boeken verwijderen is toch een beetje hetzelfde als poep van je keukenvloer verwijderen. Of het uitknijpen van mee-eters. Of het bestrijden van bacillen. Of, bedenk iets dat tegelijk kwetsend, vreselijk is maar waarvan het ook ethisch is verantwoord om het kapot te maken. DRM op je boeken wil je gewoon niet. Niemand niet. DRM zou verboden moeten zijn of een misdaad tegen de menselijkheid genoemd moeten worden. Raar zeg, dat de boekenindustrie dat nog steeds niet snapt. Het lijkt potjandorie de muziek en entertainmentindustrie wel!

Enfin, de rest van het internet innoveert gelukkig wel (zij wél) en daarom is er nu Calibre met DRM-exterminate-plugins beschikbaar. Gratis.

Voor de rest ga ik er maar vanuit dat u allen nerd genoeg bent om te snappen dat Calibre álle gedwonloade boeken kan omzetten in een Kindle-vriendelijk formaat (.mobi dus geen ePub) en dat u ook snapt dat het verwijderen van DRM-klantenhaat alleen voor eigen gebruik is. Dat u dus niet het boek van Diederik Stapel downloadt, ont-DRM't en vervolgens gratis online zet ofzo.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten