Get the party started - DJ-apps voor iPad en iPhone

Door: Patrick Rijnders | 03 april 2016 07:58

iPad

Zie jij jezelf al op de cover van DJ Mag staan? Misschien is het dan een goed idee om te beginnen met een van die handige dj-apps die er te krijgen zijn. Deze zijn geschikt voor mensen met serieuze plannen, maar ook voor als je gewoon lekker wat plaatjes aan elkaar wilt lassen.

Roep eens een beeld op in je hoofd. Het beeld van een noeste diskjockey die op een vrijdagavond op pad gaat naar een 'gig'. Deze dj had wel een flinke auto of zelfs een bestelwagen nodig om al zijn spullen mee te kunnen nemen. Twee draaitafels, mixer, en een flink aantal kratten met platen. Dan nog was er de kans dat de dj 'nee' moest verkopen als er een verzoekplaatje werd aangevraagd. Lees ook: Oude iPad, nieuwe apps.

Hoe anders is het nu. Tegenwoordig heeft een dj weinig meer nodig dan een schoudertas. Je kunt natuurlijk nog altijd gebruik maken van digitale draaitafels, maar je kunt ook gewoon je hele muziekcollectie op je iPad zetten en klaar ben je. Het punt is namelijk dat plaatjes draaien op je iPad steeds professioneler is geworden en tegenwoordig een zeer acceptabele vervanging is van draaien met draaitafels. Dat hoeft geen enorme kosten met zich mee te brengen. Natuurlijk, een professionele dj zal nog steeds liever een of andere soort draaitafels gebruiken, maar als jij bent gevraagd om te komen draaien op het 25-jarig huwelijksfeest van je oom en tante, dan kun je het makkelijk af met een iPad en een van de nu volgende apps.

Djay 2

Prijs: € 4,99

De Djay app van het Duitse bedrijf Algoriddim is al jarenlang een van de meest bekende en populaire apps voor tablet dj's, maar was dat ook al toen mensen nog laptops of desktop computers gebruikten om hun muziek mee te mixen. Het is dan ook een bedrijf dat veel ervaring heeft op dit gebied en dat hun engine door de jaren heen flink heeft bijgewerkt. Als je dan ook op zoek bent naar een app waarvan je zeker weet dat je hiermee helemaal los kunt gaan, weet je vrijwel zeker dat je met Djay aan het juiste adres bent.

Misschien wel de beste dj-app die te krijgen is: Djay 2.

De lijst met features voor deze app is indrukwekkend. Zo kun je direct muziek uit je iTunes-bibliotheek halen, maar het is ook mogelijk om je Spotify-account te koppelen aan Djay. De mixen die je maakt via iTunes zijn ook live op te nemen, als je bijvoorbeeld een keer een leuke mixtape wilt maken. Djay 2 is voorzien van een aantal speciale effecten die elke dj er wel een keer doorheen wil gooien op een feestje. Je kan daarbij denken aan effecten met klinkende namen als Flanger, Phaser, Echo, Gate en Bit Crusher. Hiervoor zijn overigens in-app ook nog extra pakketten met nog meer effecten te koop. Daarnaast is het makkelijk om in deze app loops te maken voor die lekkere stukjes in een liedje die je wat langer aan je publiek wilt laten horen, kun je een lijst liedjes opgeven die door het programma zelf aan elkaar worden geplakt en is het programma voorzien van een sampler.

Djay 2 werkt soepel en eenvoudig, maar is dankzij het enorme scala aan mogelijkheden absoluut een top-app die elke dj eigenlijk op zijn tablet moet hebben staan. Het is ook te verkrijgen in een Vjay uitvoering voor meer visueel ingestelde mensen, evenals een Djay Pro waarbij je nog meer opties hebt.

Cross DJ

Prijs: Gratis

Laten we eerlijk zijn, Djay 2 is eigenlijk de beste oplossing voor dj's. Dat maakt het moeilijk voor de concurrenten om de genegenheid van het publiek voor zich te winnen. Een manier waarop je dit toch voor elkaar kunt krijgen is natuurlijk door je app gratis te maken! Dat hebben de mensen van MixVibes gedaan met hun appje Cross DJ. Als jij al wat langer gebruik maakt van dj-software, dan zal de naam MixVibes waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen. Het is een bedrijf dat al geruime tijd op de markt bezig is en ook een goede reputatie heeft. Je kunt er bij Cross DJ dan ook op rekenen dat je een kwaliteitsapp in handen krijgt waar je als huis-, tuin- en keuken-dj goed de voetjes van de vloer krijgt.

Old school kwaliteit van MixVibes.

Je begrijpt natuurlijk wel dat in de wondere wereld van de apps 'gratis' eigenlijk nooit echt 'gratis' betekent. Ook bij Cross DJ is dit helaas het geval. Download je de gratis versie, dan krijg je een behoorlijke uitgebreide versie van het totaalpakket op je device te staan, maar compleet is het niet. Voor zaken als een sampler, automix en effecten moet je toch de digitale portemonnee trekken. Let wel, deze extra's kosten niet meer dan 99 cent per stuk. Cross DJ is een goede app die makkelijk werkt en toch krachtig is. We vonden het bijvoorbeeld wel prettig dat de sync-optie in Cross DJ behoorlijk goed werkt. Met syncen zorg je ervoor dat twee liedjes gelijk, in de maat lopen, zodat je ze makkelijk door kunt mixen. Het zijn dit soort features die laten zien dat MixVibes al een tijdje bezig is met dit soort apps. Een goede tweede plek in deze categorie wat ons betreft!

Traktor DJ

Prijs: € 9,99

Traktor DJ wordt wel gezien als de dj software die het best geschikt is voor professionele dj's. Die hebben deze software van Native Instruments al massaal ontdekt op Mac en Windows, maar kunnen er ook op de smartphones en tablets goed mee uit de voeten. Dit is een app waarmee het daadwerkelijk mogelijk is om binnen een paar minuten een lekkere mix uit de grond te stampen. De effecten in deze app werken perfect, waarbij het touchscreen zeer goed wordt gebruikt.

Plaatjes draaien als een pro met Traktor DJ.

Een nadeel is wel het feit dat je deze app eigenlijk pas echt optimaal kunt gebruiken als je daar ook de Traktor-hardware bij gebruikt. Bepaalde features beginnen dan namelijk pas echt goed te werken. Zo blijft de app-only versie een fijn stukje software om mee aan de slag te gaan, maar wordt hij wel voorbij gestreefd door de concurrenten.

Pacemaker

Prijs: Gratis

Zie je het niet zo zitten met al die uitgebreide features van de andere apps en wil je gewoon lekker een beetje voor jezelf of een groepje vrienden mixen? In dat geval is Pacemaker een goede keuze. Dit is een gratis, simpele app waarmee je in een handomdraai je favoriete liedjes aan elkaar mixt. Veel van de features en effecten die de andere apps wel hebben zul je hier dan weer niet vinden, maar om een goed feestje te bouwen is dat ook eigenlijk niet nodig.

Chill plaatjes mixen met Pacemaker.

Je kunt zelf mixen of de app een playlist aan elkaar laten mixen. Hier komt de feature Match Machine, die liedjes die bij elkaar passen zoekt, heel goed van pas. Leuk is dat je een mix op kunt nemen en later nog eens af kunt luisteren. Heb je de pannen van het gedraaid op die verjaardag of ander feest, dan kun je de dag erna met deze app van Pacemaker Music nog eens beluisteren waarom het ook alweer zo'n succes was!

0 Reactie(s) op: Get the party started - DJ-apps voor iPad en iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.