Dit zijn de 4 beste vertaalapps voor je iPhone of iPad

Er was een tijd dat je in een vertaalapp een zin in kon tikken, waarna je een totaal onzinnige vertaling kreeg. Die tijden zijn wel voorbij, de vertalingen van de populairste vertaalapps beginnen steeds beter te worden. Dit zijn de 4 beste die nu in de App Store staan.

Het lijkt allemaal zo handig: je zet een vertaalappje op je telefoon voordat je op vakantie gaat en je hoeft niet meer bang te zijn dat je in het buitenland iets tegenkomt dat je niet goed begrijpt. Het lijkt heel mooi, maar iedereen die wel eens een vertaalapp heeft gebruikt weet dat deze vlieger niet altijd even goed opgaat. Lees ook: Live vertalen op je iPhone en iPad met SayHi Translate.

Hele zinnen zijn het probleem

Het punt is namelijk dat vertaalapps prima werken als het gaat om het vertalen van een enkel woord, bij voorkeur een zelfstandig naamwoord, maar dat er nog steeds problemen de kop opsteken als er een zin gemaakt moet worden. Dan blijkt dat je appje toch eigenlijk nog steeds moeite heeft om de juiste vervoegingen te onderscheiden en dat de zin die je uitspreekt (of laat uitspreken door je iPhone) iets heel anders blijkt te betekenen dan je had verwacht.

Het is een probleem dat door de vertaalapps wel steeds meer wordt ondervangen. Neem een Google Translate, een app die momenteel al een aardig eind komt als je er een ingewikkelde zin in tikt. We vragen ons toch af of Google en de makers van andere vertaalapps zich niet beter kunnen richten op het nog beter maken van hun vertaalmodule, in plaats van dat ze elk mogelijk dialect in hun appjes een plek willen geven. Die echt perfecte vertaalapp is er nog niet en alhoewel het in de, misschien nabije, toekomst er gerust nog wel een keer van zal gaan komen, zitten we nu toch nog steeds met apps die je beter kunt gebruiken om iets uit een vreemde taal naar het Nederlands te vertalen, dan andersom. En let er daarbij op dat je er nog steeds niet voor de volle honderd procent vanuit kunt gaan dat wat je vertaalt ook daadwerkelijk helemaal klopt!

De App Store staat vol met vertaalapps, vandaar ook dat we er een aantal voor je op een rijtje hebben gezet waarvan je zeker weet dat ze gebruiksvriendelijk zijn en behoorlijk wat woorden en zinnen kunnen vertalen.

Google Translate

Gratis

Met Google Translate geeft Google weer eens aan dat ze zeer bedreven zijn in het maken van applicaties, als ze daar al hun aanzienlijke bronnen voor aanspreken. Google Translate is een project waar Google al heel wat tijd en geld in heeft gestoken en dat is ook te merken. Bij Google heb je in de vertaalapp namelijk de keuze uit maar liefst 103 talen. Tot deze talen behoren onder andere bekende talen als Engels, Spaans, Frans en Italiaans, maar ook meer uitheemse talen als Amharisch, Gujarati, Marathi en Maori. Ook Fries is inmiddels tot het assortiment talen van Google Translate toegetreden.

© PXimport

De functionaliteiten van Google Translate worden constant utgebreid.

Met deze app heb je alle mogelijkheden van Translate tot je beschikking en Google wil het je daarbij zo makkelijk mogelijk maken om jezelf verstaanbaar te maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een vertaling in de vreemde taal door de app te laten uitspreken, zodat je zelf geen fouten maakt in de uitspraak. Handig ook is de optie om een foto te maken van een tekst, waarna deze door Google Translate wordt ingelezen en vertaald. Ook kun je een tekst gewoon op het scherm schrijven als je geen zin hebt om deze te moeten tikken. Google heeft de app voorzien van een speciale Gespreksmodus, waarbij de conversatie twee kanten op direct wordt vertaald. Ook handig: bij Google Translate kun je gebruik maken van een offline modus, waar 52 talen voor je worden vertaald zonder dat je hier een Internetverbinding voor nodig hebt.

De app werkt erg prettig en hij zit vol met mooie opties. Het is dan ook jammer dat Google Translate, net als de andere apps overigens, nog steeds moeite heeft met het vertalen van zinnen. Zinsbouw blijft een heikel punt en zodoende weet je in de Gespreksmodus ook nooit of degene met wie je aan het kletsen bent ook daadwerkelijk heeft gezegd wat je denkt. Het is wel zo dat Google constant blijft werken aan het verbeteren van de app en dat er al grote stappen vooruit zijn genomen sinds eerdere versies van de dienst.

© PXimport

iTranslate, stevige concurrentie voor Google Translate.

Itranslate

Gratis, premium versie beschikbaar

Een andere bekende app voor mensen die een vertaling zoeken is iTranslate. De makers van deze app doen hun best om het gekende probleem van verkeerde vertalingen van langere zinnen tegen te gaan. Ze hebben hiervoor een applicatie ontwikkeld die bij het vertalen van een zin niet alleen kijkt naar de brontaal, maar ook naar talen die hiermee verwant zijn. Leuk is ook dat je bij deze app de zinnen uit kunt laten spreken door iemand met bepaalde dialecten. Zo wordt het gebruik van deze app niet alleen handig, maar ook een soort van audio ontdekkingsreis over de wereld.

In tegenstelling tot Google Translate krijg je bij deze app niet alle opties gratis. Voor 6,99 euro krijg je de premium versie van de app, waarbij je onder andere stemherkenning als extra optie krijgt. Hiermee kun je iemand iets in een vreemde taal laten inspreken in je iPhone, waarna de app dit vertaalt. Een erg handige optie die over het algemeen redelijk werkt. Itranslate is door dit soort opties een van de populairdere vertaalapps. We moeten ook zeggen dat we met het vertalen van zinnen uit bekendere talen bij deze app meer succes hadden dan bij Google Translate. De methodiek van deze app is beter toegesneden op het vertalen van langere frasen, maar is net als Google Translate nog niet helemaal perfect. Toch kom je met deze app een behoorlijk eind als je een goede vertaling nodig hebt.

© PXimport

Eenvoudig maar redelijk doeltreffend, iHandy Vertaler.

Ihandy Vertaler

Gratis, premium versie beschikbaar

iHandysoft is een bedrijf dat een groot aantal verschillende apps in de App Store heeft staan, waarvan jij er misschien ook wel eentje op je iPhone hebt staan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de iHandy Waterpas, de iHandy Zaklamp en de iHandy Wekkerklok. Ze vonden het bij dit bedrijf ook wel 'handig' om met een eigen vertaalmachine te komen, iHandy Vertaler. Je hebt bij deze app de beschikking over een vertaalmodule voor 52 verschillende talen, waar de meest bekende talen uiteraard toe behoren. Tot de minder bekende talen behoren onder andere Maltees, IJslands, Ests en Welsh.

Deze app werkt soepel en ziet er goed uit. Je merkt wel dat iHandy minder middelen tot haar beschikking heeft, aangezien er aan de vertalingen die uit deze app tevoorschijn komen vaker iets niet klopt dan aan de vertalingen van de andere apps. Toch zul je geen al te grote flater slaan als je deze app gebruikt op vakantie. Als je een serieuze vertaling moet maken voor een vertaalproject op school of op je werk, dan is het wel verstandig om maar even verder te kijken.

© PXimport

Pixter is een scanner die gescande teksten voor je vertaalt.

Pixter

€ 3,99

Als je met je vertaalapp op wil vallen, dan moet je soms iets bijzonders doen. De makers van Pixter proberen hun app onder de aandacht te krijgen door zich helemaal te richten op een enkele functie. Je kunt namelijk teksten fotograferen, die dan door de app worden herkend en vertaald. Deze vertaling is beschikbaar vanuit 32 verschillende talen.

Handig is daarbij dat de app offline werkt en dat je dus geen wifi nodig hebt als je in the middle of nowhere bij een bord staat dat in een onmogelijke taal aangeeft welke kant je op moet rijden. Pixter doet zijn werk prima, reken er alleen niet op dat de vertaling altijd helemaal perfect is. Met kortere teksten heeft hij weinig moeite, maar als het om langere lappen tekst gaat wil er nog wel eens een foutje insluipen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten