Developers verkiezen Android boven iOS

Door: uhro-van-der-pluijm | 09 juni 2011 14:22

iPad

Ruim tweederde van de mobiele developers programmeert voor Android. Apple's iOS blijft steken op iets minder dan 60 procent. De populariteit van beide platforms is wel gegroeid.

Uit een onderzoek van Bluevia en Vision Mobile blijkt dat Android niet alleen ontzettend populair is onder consumenten. Ook developers kiezen en masse voor het mobiele platform van Google. Meer dan tweederde, 67 procent, van de mobiele developers maakt applicaties voor het mobiele platform van Google.

Beide platforms groeien

Dat platform verslaat daarmee Apple's mobiele platform iOS. Daarvoor wil maar 59 procent van de developers programmeren. Vorig jaar was Android ook al veel populairder onder ontwikkelaars maar toen programmeerde nog slechts 50 procent van de developers voor iOS en 59 procent voor Android. De interesse in beide platforms is dus gestegen.

De populariteit van het mobiele web, dus webapplicaties, groeide het sterkst onder developers. Vorig jaar wilde 40 procent daarvoor programmeren, dat aantal is nu met 16 procentpunt gestegen naar 56 procent.

Vanzelfsprekend maken developers daardoor voor andere platforms juist geen applicaties meer. Zo is het percentage ontwikkelaars dat apps maakt voor Java Mobile met vier procentpunt gedaald naar 46 procent. Ook Symbian zag zijn marktaandeel onder developers dalen. In 2011 programmeert nog maar 38 procent voor dat platform. Vorig jaar was dat nog acht procentpunt meer.

Minder interesse voor Windows Phone 7

Opvallender zijn de cijfers die de onderzoekers over Windows Phone 7 publiceren. In 2010 maakte nog 39 procent van de developers apps voor het in dat jaar uitgekomen platform. In 2011 is dat met drie procentpunt gedaald. Toch lijkt het mobiele platform van Microsoft geen zeepbel voor ontwikkelaars. Bijna een derde van de programmeurs die dat nog niet doen heeft namelijk wel de intentie om te gaan programmeren voor dat platform.

In die statistieken gaat alleen Android Windows Phone 7 voor. Van de developers die nog geen apps voor Android ontwikkelen heeft 35 procent de intentie om dat wel te gaan doen. Veel meer dan voor iOS dat met 27 procent van de developers de vierde plaats met MeeGo deelt. Ook Chrome OS lijkt populair te gaan worden onder mobiele ontwikkelaars. Bijna 30 procent wil daar iets mee gaan doen.

iOS verdient beter

Dat Android populairder blijft onder developers dan Apple's platform en dat bovendien meer developers de intentie hebben ooit voor Google's mobiele OS te gaan ontwikkelen is opvallend. Vorige week bleek uit onderzoek van marktonderzoeker Distimo dat developers die hun betaalde apps in de App Store van Apple plaatsen veel meer geld kunnen verdienen dan wanneer zij dezelfde app via de Android Market aanbieden.

0 Reactie(s) op: Developers verkiezen Android boven iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.