De mooiste interactieve iOS-apps voor kinderen

Door: Patrick Rijnders | 25 mei 2016 07:15

iPad

Heb jij een kind dat ook al heel goed weet hoe de iPhone of iPad werkt, terwijl jij er nog wel eens mee zit te stuntelen? Dan is het hoog tijd om ze gewoon eens lekker hun gang te laten gaan met een van de mooie interactieve kinderboekenapps die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Als je ziet hoe makkelijk kinderen met een iPad of iPhone omgaan zou je bijna gaan denken dat ze ermee geboren zijn, als een soort extensie van hun arm. Dit is een mooie ontwikkeling, maar brengt ook minder leuke kanten met zich mee. Voor je het weet zitten je schatjes op YouTube naar video's te kijken waarvan je toch liever hebt dat ze daar nog een paar jaartjes mee wachten. Lees ook: Zo gaan je kinderen veilig online.

Gelukkig dan maar dat er meer dan genoeg leuke apps zijn die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Er zijn genoeg spelletjes te vinden, maar ook een groot aantal mooie, interactieve kinderverhalen. Zet deze app aan voor je spruit (<12) en je hebt gegarandeerd weer even rust.

Kwijt Weg Foetsie

Gratis proberen, daarna € 1,99

De prachtige stijl van Kwijt Weg Foetsie.

Het eerste wat opvalt aan Kwijt Weg Foetsie is de enorm leuke stijl van de app. Dat heb je toch wel met de betere kinderapps, dat de makers en ontwerpers hiervan zich helemaal hebben kunnen uitleven met een unieke stijl voor de tekeningen. Zo ook bij Kwijt Weg Foetsie, dat er fantastisch uitziet. Dit is op alle fronten een toonbeeld van hoe je een goed interactief kinderverhaal moet maken.

Het is gebaseerd op een beroemd kinderboek, maar dan helemaal aangepast om er een multimediale toverbal van te maken. Je kunt ervoor kiezen dat het verhaal voorgelezen wordt, ook in het Nederlands, maar het is natuurlijk nog leuker voor je kids om flink aan het tikken te slaan op het scherm. Deze app zit namelijk vol met grappige animaties, leuke interactie en die mooie tekeningen waar je kinderen waarschijnlijk een hele tijd naar kunnen kijken. Het leuke aan deze app is de mogelijkheid om hem eerst uit te proberen voordat je besluit tot aanschaf over te gaan. Met andere woorden: laat je kinderen los op deze app en als ze gaan klagen als de paywall is bereikt, dan weet je dat hij de moeite waard is!

Het Moddermonster

€ 1,99

Je kunt gelijk aan Het Moddermonster zien dat het een meer traditionele kinderapp is. Het is een kinderboek waar kinderen zelf in kunnen bladeren, maar waarbij het ook mogelijk is om het verhaal voor te laten lezen. Je hebt daarbij de optie om het verhaal voor te laten lezen, met drie verschillende stemmen. Je kunt het verhaal laten voorlezen in het Nederlands, maar ook in Brits Engels of Amerikaans Engels. De app is voorzien van rustgevende muziek en biedt de optie om de woorden die worden voorgelezen te laten oplichten. Zo leren je kinderen de woorden kennen en kunnen ze het verhaal op deze manier makkelijk meelezen.

Traditioneel maar leuk: Het Moddermonster.

De app valt op door het leuke verhaal en de mooie tekeningen, die de verbeelding van de kinderen zeker aan zal spreken. De app is ook voorzien van animaties en interactieve elementen, waar kids naar hartenlust op kunnen drukken om allemaal grappige dingen in actie te brengen. Het is wel echt een app voor hele jonge kinderen, die het niet erg vinden dat het verhaaltje op een gegeven moment is afgelopen en ook niet meer verandert.

Storm & Skye

€ 3,99

Storm & Skye is een app die er prachtig uitziet en ook absoluut waar voor je geld geeft. Voor een kleine 4 euro krijg je een app voor kinderen vanaf een jaar of vijf, die hiermee een prachtig, spannend verhaal krijgen voorgeschoteld. En waar de meeste interactieve verhalen niet zo heel lang duren, daar is alleen het verhaal van Storm & Skye al goed voor 45 minuten plezier. Het verhaal wordt voorgelezen door Bram van der Vlugt, die je kinderen meevoert op een spannend avontuur met leuke personages en grappige momenten. Het gaat over twee kinderen die in een autowasstraat een geheime doorgang naar een andere wereld vinden.

Misschien wel de mooiste app uit dit overzicht: Storm & Sky.

Deze app heeft niet alleen een spannend verhaal dat vergezeld gaat van prachtige illustraties, maar ook mooie animaties, filmmuziek en een groot aantal interactieve elementen. Dit maakt het mogelijk om mee te spelen tijdens het verhaal, wat je kinderen nog meer het idee geeft dat ze helemaal in het verhaal zitten. We zijn erg gecharmeerd van deze app. Niet alleen heb je hier een verhaal app met een echt lang verhaal, maar alles is gewoon tot in de puntjes afgewerkt. Dat het dan 4 euro kost... Dat is een fractie voor wat je voor een Blu-ray betaalt en je kinderen zullen hier minstens zoveel plezier aan beleven.

Noa's Sterren

€ 2,99

Noa's Sterren is een app in een serie apps die al veel positieve beoordelingen heeft gehad. Je krijgt bij deze app ook absoluut kwaliteit voor je geld. Verwacht van deze app geen flitsende animaties en al teveel interactieve elementen, maar het is een app waar jongere kinderen zich zeker mee zullen kunnen vermaken. Het gaat over een elfje dat op een nacht door de lucht vliegt en niet goed oplet. Alle sterren vallen uit de lucht en het meisje Noa moet dan de sterren weer terugvinden en in de lucht hangen. Het is een app die is ingesproken door meerdere professionele stemacteurs, die het verhaal levendig weten te brengen.

Op avontuur met Noa.

Kinderen hebben bij deze app wel de mogelijkheid om meer te doen dan alleen maar naar het verhaal te luisteren. Zo zijn er op elke pagina animaties en interactieve elementen waar lekker op getikt kan worden. Het verhaal heeft muziek die speciaal voor Noa is gecomponeerd en speciale knutselpagina`s waar kinderen mee aan de slag kunnen. Mooi aan deze app, maar dat geldt eigenlijk wel voor de meeste kinderapps, is het feit dat je hier geen in-app inkopen hebt, geen links naar sociale media en geen reclame. Je kinderen bevinden zich daadwerkelijk in hun eigen digitale wereldje, waar ze het waarschijnlijk heel erg naar hun zin zullen hebben.

Roodkapje in 3D

€ 4,99

Roodkapje in 3D is nu met recht een kinderboekenapp die je interactief kunt noemen. De interactiviteit in deze app van uitgever Gottmer komt uiteraard voort uit elementen waar je op kunt klikken, wat we ook in de andere apps wel zagen, maar vooral ook uit de mogelijkheid voor de lezertjes om zelf te kiezen wat er moet gebeuren in het verhaal.

Zelf kiezen hoe het verhaal afloopt.

Onderweg kom je namelijk paden tegen waar gekozen kan worden wat er nu moet gebeuren. Kinderen kunnen op deze manier zelf invloed uitoefenen op het verhaal en dat is natuurlijk een erg leuke manier om met een klassiek verhaal als Roodkapje om te gaan. Je kunt het verhaal zo keer op keer opnieuw beleven, waarbij het geen enkele keer helemaal hetzelfde hoeft te zijn. Daarnaast heeft de app allerhande andere interactieve elementen, die zorgen voor het 3D element van deze app. Verwacht zodoende geen echte 3D waarbij je de actie in wordt gezogen met een 3D-bril, maar deze manier van 3D is ook zeker leuk gevonden.

0 Reactie(s) op: De mooiste interactieve iOS-apps voor kinderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.