De beste videospelers voor iOS en iPadOS

Door: Ronald Smit | 20 februari 2021 09:26

How To

Natuurlijk kun je video’s in je browser afspelen. Maar als je een verzameling films op je NAS hebt staan is een meer geavanceerde videospeler een must. Al was het maar omdat die veel meer bestandsformaten ondersteunt. We zetten de beste videospelers voor iOS en iPadOS voor je op rij.

Standaard focust Apple zich vooral op de eigen via iTunes store verkochte video’s die in de iTunes app worden afgespeeld. Heel flexibel is dat wat content die van elders afkomstig is allemaal niet. Gelukkig zijn er diverse goede videospelers in de app store te vinden. Helaas ook veel bagger, dus we hebben een selectie gemaakt wat de (wat ons betreft) beste exemplaren. Velen zijn hier al jaren in gebruik. Feitelijk hoef je er ook maar eentje aan te schaffen en niet alles. Laat de volledig gratis exemplaren (vaak) maar links liggen, da’s al even vaak een zee aan reclame. Positieve uitzondering wat dat betreft is VLC Media Player. En daar beginnen we dan ook maar meteen mee. De spelers staan overigens niet in een ‘rapportvolgorde’, ze zijn allemaal even bruikbaar.

VLC

VLC is een oudgediende, afkomstig van de desktop-pc. In mobiele vorm heeft hij eigenlijk ook alles aan boord wat je nodig hebt. Ten eerste een videospeler die een scala aan bestandsformaten ondersteunt. Waarbij je via instellingen een scala aan mogelijkheden voor finetunen hebt. Heb jij toevallig een wat oudere iPad of iPhone, dan loont het de moeite die instellingen eens in te duiken en te spelen met filters en dergelijke. Onder de streep levert dat misschien een net iets minder mooi beeld op, maar wel een film die zonder hakkelen afspeelt. Da’s ook wat waard. 

Los van de videospeler beschikt VLC ook over een toegewijde muziekspeler. Je kunt lokaal naar je iPad geüploade films (en muziek) afspelen, maar ook – ideaal – films via DLNA streamen vanaf je NAS. Kortom: een uitgebreide gratis mediaspeler. Enig ‘minpunt’ is de wat meer spartaanse gebruikersomgeving, geen bling hier maar veelal old school tekstmenu’s. Waar wat ons betreft eigenlijk helemaal niks mis mee is.

Aan VLC valt veel te tweaken.

It’s Playing

Een andere mooie videospeler is It’s Playing; de Pro-versie kost – via een in-app upgrade – ongeveer een tientje. Het ondersteunt net als VLC een scala aan bestandsformaten, maar beschikt deze keer over een gebruikersinterface die net wat meer past bij een moderne app. Praktisch is verder ook de ondersteuning netwerkshares, zodat video’s die op je NAS staan ook eenvoudig afgespeeld kunnen worden. 

Tijdens het afspelen kun je helderheid en contrast naar wens bijregelen (waarbij je er wel op moet letten om de zaak niet te oversturen), en ook de afspeelsnelheid regelen is een optie. Allemaal via schuifregelaars. In de settings kan opgegeven worden of je een hardware- of softwaredecoder wilt gebruiken. De eerste werkt tegenwoordig uitstekend, vroeger kon omschakelen naar software in een enkele keer een net wat betere beeldkwaliteit opleveren. En een snel leegrakende accu.

Het hoofdvenster van It’s playing Pro.

AVPlayerHD

AVPlayerHD is een oudgediende die al jarenlang meedraait. De speler ondersteunt onder meer Dolby Digital en Dolby Digital Plus, altijd handig. Enig vervelend probleem is dat na – waarschijnlijk – de meest recente update DLNA niet meer werkt. Althans: da’s nu een kwestie van hit-and-miss, helaas. Soms verschijnen DLNA-servers in beeld en soms niet. En als ze dan gevonden worden, leidt verbinden en proberen te openen van bestanden steevast tot een crash. Jammer, want de app werkte altijd goed. Gelukkig wordt ie met enige regelmaat onderhouden, wachten op een nieuwe update dus maar. Normaliter is het een prettige app met veel mogelijkheden en een uitgebreid scala aan ondersteunde bestandsformaten.

AVPlayer is een allrounder wat video betreft.

Infuse Pro

Infuse Pro is een meer modern opgezette mediaspeler die ook – geheel legaal, wat bij veel andere steeds weer verdwijnende mediaspelers niet het geval is – en gewapend met gelicenseerde Dolby-decoders. Ook DTS en DTS HD staan paraat. En – als we dan toch een winnaar in dit rijtje moeten aanwijzen – dat maakt deze app een must have voor filmliefhebbers. Punt is alleen dat deze app ook relatief aan de prijs is: zo’n €30. Maar daar haal je dus wel een app mee in huis waar juridisch gezien alles dik in orde mee is. Nothing beats the original, zeg maar. 

Verder werkt het gewoon zoals het hoort. Inlcusief dingen als ondersteuning van DLNA. Vanzelfsprekend ontbreekt een uitgebreide ondersteuning van een berg aan bestandsformaten evenmin. Het moet wel heel vreemd lopen als je nu iets treft dat niet afspeelbaar is. 

Ook prettig van Infuse Pro is dat het de mini-speler ondersteunt die is geïntroduceerd met iOS 14 (zeg maar picture-in-picture). Zo kun je met een half oog naar een film kijken terwijl je een saaie spreadsheet met gegevens vult. Zonder meer een aanrader als je het geld ervoor (over) hebt. De app is inmiddels alweer bij de zesde versie aanbeland. 

Je kunt ook eerst de niet-Pro-versie van Infuse downloaden. Deze is abo-gebaseerd, waarbij de kosten beginnen bij € 0,99 per maand. Als de app je bevalt, dan kun je eventueel een lifetime-licentie aanschaffen. Maar dan betaal je een bedrag van maar liefst €74,99, een stuk duurder dan een ‘losse’ versie. Staat tegenover dat je dan voor de rest van je leven voorzien wordt van nieuwe versies zonder extra kosten. Zolang de app blijft bestaan that is.

NPlayer

Oké, we hebben eigenlijk een beetje gelogen hierboven. Er is namelijk nog een speler die nagenoeg ’t zelfde kan als Infuse Pro, inclusief een officieel gelicenseerde versie van DTS, DTS HD én DTS Headphone:X. Ook DLNA en dergelijke ontbreken niet, net als een uitgebreide set aan instellingsmogelijkheden. Wat nPlayer – want daar hebben we het over - dan weer bijzonder maakt is het prijskaartje: voor de volledige versie van de app betaal je maar net iets meer dan €5. Geen gedoe met abonnementen en andere bijkomende verborgen kosten. Kortom: als je voor het welbekende dubbeltje op de eerste rang wilt zitten is dit de betaalde speler om zonder meer mee te beginnen. Grote kans dat het een blijvertje voor altijd is. 

Wat niet lekker liep tijdens onze afspeelsessie was de mini-videoweergave uit iOS 14. Mogelijk lag dat aan het gebruikte bestandsformaat. De app wordt netjes bij de tijd gehouden door de maker, dus daar zal vast wel eens een oplossing voor gaan komen.

NPlayer: veelzijdig, heel betaalbaar en met DTS in diverse varianten aan boord.

0 Reactie(s) op: De beste videospelers voor iOS en iPadOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.