15 iPhone-apps voor in de auto

Door: Robbin Ooijevaar | 08 januari 2014 12:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Autorijden is leuk, maar soms ook noodzakelijk of zelfs vervelend. Dankzij handige iPhone-apps maak je het reizen comfortabeler en leuker. Met slimme apps kun je beter navigeren, files ontwijken, weet je waar je vrienden uithangen en hoef je nooit meer naar je geparkeerde auto te zoeken.

DriveGain+

Hard optrekken en stevig remmen terwijl je ook had kunnen 'uitrijden zonder gas te geven' zijn twee dingen die we allemaal kennen als het gaat om brandstofbesparing. DriveGain+ analyseert je rijgedrag en geeft advies om zuiniger te rijden. Hiervoor wordt de gps gebruikt en de technische gegevens van je auto. Handgeschakelde auto's krijgen advies voor de meest economische versnelling.

Alle informatie wordt overzichtelijk getoond tijdens het rijden. Het is de kunst om een metertje in het groen te houden. Aan het einde van je trip zie je een totaalscore. De basisversie van DriveGain is gratis en kun je uitbreiden met in-app-aankopen. DriveGain+ is de 'full-option'-versie zoals dat zo mooi heet in autoland en beschikt over alle brandstofbesparende functies.

DriveGain+

Plus

Overzichtelijk en goede, praktische weetjes.

Min

Automodel en technische gegevens niet op kenteken in te voeren.

Prijs € 5,99

Omvang 4,8 MB

Zoek mijn vrienden

Als je met vrienden en meerdere auto's op vakantie of wintersport gaat, klinkt het over en weer door de telefoon: "Waar zitten jullie nu?". Dankzij Apples Zoek mijn vrienden-app zie je waar iedereen uithangt! Dit is niet alleen leuk onderweg, maar ook handig om elkaar terug te vinden in een stad of om ergens af te spreken.

Zoek mijn vrienden toont een lijst van je vrienden, compleet met afstand tot elkaar. Nodig anderen uit via het plusteken om je locatie te delen. Een overzicht van de personen die je locatie volgen vind je achter de knop Ik. Tik op Tijdelijk als je je locatie niet permanent wilt delen met anderen.

Zoek mijn vrienden

Plus

Soepele bediening en gebruiksvriendelijk.

Mogelijkheid om tijdelijk locatie te delen.

Min

Ook als de app niet actief is, deel je mogelijk je locatie.

Niet al je vrienden hebben een iPhone.

Prijs Gratis

Omvang 20,2 MB

Take Me To My Car

Het kan iedereen overkomen: je bent blij dat je je auto hebt geparkeerd en haast je naar je doel. Aan het einde van de dag wil je naar huis, maar waar staat de auto ook al weer? Het is donker, alle straten lijken op elkaar en je weet: dit gaat uren duren. Dankzij Take Me To My Car hoef je nooit meer te zoeken.

Start de app nadat je geparkeerd hebt en tik op Park here om je locatie vast te leggen. Om je auto later terug te vinden tik je op Get directions en word je met een routekaartje teruggeleid naar je voertuig. In parkeergarages werkt deze app minder goed omdat hij geen verdiepingen herkent. Voor parkeren langs de straat kan Take Me To My Car voor mensen met een matig richtingsgevoel uitkomst bieden, maar het vereist wel discipline om je auto ook in de app te parkeren.

Take Me To My Car

Plus

Zeer praktisch je je auto wilt terugvinden in een vreemde stad/omgeving.

Min

Werkt niet goed in parkeergarages.

Vereist discipline.

Prijs Gratis

Omvang 0,2 MB

Google Now

Google Now is een relatief nieuwe functie van de Google Search-app, waarbij meerdere Google-diensten worden gebundeld in één app. Het idee achter Google Now is dat de app er voor jou is, je op je wenken bedient en je automatisch van relevante informatie voorziet.

De zoekmachine van Google is de basis, maar ook je locatie wordt gebruikt. Je ziet bijvoorbeeld het weer van je huidige locatie. Verder herkent de app na verloop van tijd je woon-werkverkeer. Met deze gegevens geeft de app automatisch aankomsttijden en verkeersinformatie. Omdat de app weet waar je bent, krijg je op basis van je locatie relevante informatie zoals bezienswaardigheden in een stad.

Google Now

Plus

Handig: een app die weet waar je bent, wat je doet/gaat doen en op basis hiervan relevante informatie verstrekt.

Min

Een beetje griezelig dat deze app je 'leert kennen'.

Prijs Gratis

Omvang 20,6 MB

Waze Social GPS, Navigatie & Verkeersinfo

De ondertitel van de navigatie-app Waze luidt: "Het verkeer samen te slim af zijn". De app heeft een sociaal karakter: het wordt door de gebruikers steeds beter gemaakt en voor jou gebruiksvriendelijker als je regelmatig met Waze rijdt.

Tijdens (en voor) je rit zie je files op je route, mogelijke gevaren (zoals een stilstaande auto op de vluchtstrook) en flitscontroles. Deze informatie kun je ook zelf melden via de app en delen met andere 'Wazers' in de buurt. Mede-'Wazers' worden ook getoond op je kaart.

Een leuke functie is het tijdelijk delen van je route met diegene waarnaar je op weg bent. Hiermee behoren "Schat, waar ben je?"-belletjes tot de verledentijd. Ook kun je mensen een 'ik kom je ophalen'-verzoek sturen. Hiermee deelt iemand (ook als deze persoon geen Waze gebruikt) tijdelijk zijn/haar smartphone-locatie en kun jij hierheen rijden. In één zin samengevat: Waze is niet alleen praktisch, maar ook erg leuk om te gebruiken!

Waze Social GPS, Navigatie & Verkeersinfo

Plus

Automatisch verbeteringen op basis van je routes en Waze-gebruik.

Slimme omleidingen.

Geen premiumdiensten, alles is gratis.

Min

Drukke navigatie-app voor nieuwe gebruikers.

Prijs Gratis

Omvang 27,2 MB

Google Maps

De standaard iOS-app Kaarten biedt navigatiesoftware voor nop en wordt vaak in één adem genoemd met Google Maps. Ons advies: probeer beide apps! Het verschil zit in details en persoonlijke voorkeur. De navigatie-apps werken beide snel en gebruiksvriendelijk. Ook kun je eenvoudig schakelen tussen auto en voetganger en dat is handig als je de auto geparkeerd hebt en je nog een paar straatjes moet lopen.

Google Maps geeft advies over openbaar vervoer en vindt bedrijven beter. De Kaarten-app kan ook zoeken naar adressen in je contactpersonen. Beide apps hebben goede 'deur tot deur'-navigatie en een heldere wegbewijzering zodat je alle aandacht op het verkeer kunt houden.

Google Maps

Plus

Heldere 'deur tot deur'-navigatie.

Voetganger/auto-profiel.

Eenvoudige invoer van bestemmingen.

Min

Geen.

Prijs Gratis

Omvang12,5 MB

3 Reactie(s) op: 15 iPhone-apps voor in de auto

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 januari 2014 14:28 darknessblade
  geeft apple jullie soms geld om meer reclame te maken voor ios apps
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 januari 2014 20:59 Anoniem
  Nogal voor de hand liggende app keuzes.
  Leuk voor op wintersport lees ik ergens, ja leuk voor de providers met flinke prijzen per mb.

  Apps voor in de auto zouden standaard versimpelde interfaces moeten hebben en/of verzien zijn van goed werkende spraak besturing.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2014 22:39 elambert
  Tip : "Onderweg - On My Way Buddy"
  Een handige en snelle manier om iemand te laten weten dat je onderweg bent.
  Open de app en verstuur met 2 keer klikken een tekstbericht met je locatie en een link.
  http://www.on-my-way.info
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.