Communiceren via Skype

Door: Martin Gijzemijter | 10 december 2010 15:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Sinds de lancering in 2003 heeft Skype ons veel goeds gebracht. Met Skype kunt u op prettige en kwalitatief goede wijze 'bellen' van de ene computer of smartphone met app naar de andere. Ook is het mogelijk om tegen betaling vanaf een computer of smartphone te bellen naar een telefoonnummer en andersom van een telefoon naar een Skype-nummer. Wij leggen u uit hoe dit precies werkt en wat u moet doen om een Skype-gesprek te voeren.

1. Account aanmaken en beginnen

Om Skype te kunnen gebruiken dient u eerst een gratis account aan te maken. Wanneer u surft naar Skype en klikt op Download Skype, kunt u direct een account aanmaken. U kunt ook voor diverse telefoons een app downloaden. Vul de gegevens in die van u gevraagd worden. Let op: uw Skypenaam is de 'Nickname' waaronder uw contactpersonen u zullen zien. Zodra Skype is geïnstalleerd en gestart, meldt u zich aan met de gekozen Skypenaam en uw wachtwoord. U komt dan in de hoofdinterface van Skype terecht. Tijd om contactpersonen toe te voegen. Door te klikken op Nieuw / Contactpersoon kunt u zoeken naar mensen die u kent, bijvoorbeeld door hun volledige naam, e-mailadres of Skypenaam in te vullen. Door te klikken op Nieuw / Importeer contactpersoon kunt u contactpersonen importeren vanuit bijvoorbeeld Facebook of Gmail. U hebt nu de basis van uw Skype-account ingesteld.

Alvorens u gratis kunt bellen met Skype, dient u de software te downloaden en een account aan te maken.

2. Webcam instellen

Een van de grote voordelen van Skype boven de reguliere telefoon is dat u tijdens het bellen gebruik kunt maken van video. Dit kan alleen als u van Skype naar Skype belt. Uiteraard dient u hiervoor wel te beschikken over een webcam, welke u vervolgens binnen Skype configureert. Op de pc doet u dit door te klikken op Extra / Instellingen en vervolgens op Video-instellingen. Voor de video-instellingen van Skype binnen OS X klikt u op Skype in het menu linksboven, en vervolgens op Voorkeuren / Video. Als het goed is krijgt u direct live-beeld van uw webcam te zien. Blijft het zwart of krijgt u een foutmelding, controleer dan of u niet nog een andere applicatie open hebt staan die gebruikmaakt van de webcam, deze kan namelijk maar één applicatie tegelijk aan. Via de opties onder het beeld kunt u aangeven van wie u automatisch video wilt ontvangen (iedereen, alleen uw contactpersonen of niemand) en aan wie u wilt laten weten dat u kunt videobellen (uw contactpersonen of niemand). Via de knop Webcam instellingen kunt u specifieke instellingen aanpassen zoals de helderheid, het contrast, enzovoort.

Via het menu Instellingen kunt u bepalen van wie u video wilt zien, aan wie u video wilt tonen en kunt u de videoweergave aanpassen.

Overal bereikbaar via Skype

In de beginperiode van Skype kon u het programma alleen installeren op uw computer en op die manier bellen naar andere computers of telefoonnummers. Inmiddels zijn de mogelijkheden flink uitgebreid. Zo kunt u tegenwoordig een speciaal Skype-telefoonnummer aanvragen zodat mensen u met een gewoon toestel kunnen bellen en is het mogelijk om Skype te installeren op smartphones, waarmee het systeem een stuk mobieler wordt. Meer over deze mogelijkheden vindt vanaf stap 5.

3. Skypen met video

Nu u video hebt ingesteld kunt u een videogesprek beginnen met iemand. Om dit te doen klikt u op de naam van de contactpersoon met wie u een gesprek wilt beginnen en vervolgens op Videogesprek in het menu aan de linkerkant. Wilt u snel nog even uw audio- en video-instellingen controleren voor u belt, klik dan op Controleer instellingen. Klik op Videogesprek om te 'bellen'. Wanneer de persoon aan de andere kant van de lijn opneemt, dan zult u hem of haar groot in beeld zien en uw eigen beeld in een kleiner kader in een hoek (aangenomen dat beide partijen hebben gekozen voor video delen). Wilt u bij nader inzien toch geen video delen en alleen de video van de andere partij bekijken, druk dan op de blauwe knop onderin het venster. Wilt u de video op volledig scherm bekijken, druk dan op Volledig scherm bovenin het videovenster. Op een Mac werkt deze optie iets anders: daar klikt u linksboven in het venster op het videopictogram om het delen van video in- en uit te schakelen.

U kunt nu een gesprek met iemand beginnen waarbij u beide partijen in beeld ziet.

4. Groepsgesprek

Naast het voeren van een gesprek met één persoon, is het ook mogelijk om een groepsgesprek te voeren met meerdere Skype-gebruikers op pc of smartphone, en daar zelfs mensen aan toe te voegen met een vaste lijn. U kunt in totaal met 25 mensen in een groepsgesprek communiceren. Een groepsgesprek kunt u op drie manieren initiëren. Als eerste kunt u de Shift-toets ingedrukt houden en klikken op alle contactpersonen die u in de groep wilt hebben en vervolgens klikken op Bel groep. Als u al een groep hebt aangemaakt binnen uw contactpersonen, kunt u op deze groep klikken en dan op Bel groep. Besluit u echter tijdens een telefoongesprek dat u een contactpersoon wilt toevoegen, dan klikt u simpelweg rechtsboven op Personen toevoegen. In OS X werkt deze optie wederom iets anders, daar klikt u binnen Skype op Bellen in het menu bovenin en vervolgens op Groepsgesprek. Vervolgens selecteert u de personen die u wilt betrekken in het gesprek. Uiteraard kunt u ook hier nog iemand toevoegen wanneer u al in een gesprek bevindt. U klikt dan op de naam van een persoon in de lijst met contactpersonen, klikt op het uitklapmenu en vervolgens op Aan gesprek toevoegen.

U kunt eenvoudig gesprekken voeren met meer dan één persoon, zelfs tot een totaal van 25 personen.

iPhone 4 FaceTime

Het is natuurlijk prachtig dat u met behulp van wat software uw computer kunt veranderen in een videotelefoon, maar eigenlijk zou het nog veel handiger zijn als uw telefoon zelf over deze functionaliteit beschikte. Daar dacht computerfabrikant Apple precies hetzelfde over en om die reden integreerde het bedrijf FaceTime in z'n allernieuwste telefoon: de iPhone 4. FaceTime stelt bezitters van een iPhone 4 en de nieuwste iPod touch in staat om met elkaar te videobellen met behulp van de ingebouwde camera's. Zo kunt u via de camera aan de voorkant uw gezicht tonen, maar u kunt ook overschakelen naar de camera aan de achterkant, om te laten zien wat er om u heen gebeurt. Het is in feite de vorm van videobellen waar men jaren geleden alleen maar van kon dromen. Al blijft het natuurlijk jammer dat het enkel werkt op een wifi-netwerk en dat men per se een iPhone 4 of de nieuwste iPod touch moet hebben om ervan te kunnen profiteren.

5. Skypen naar telefoonnummer

Het mooie van de technologie achter Skype is dat u het ook kunt gebruiken om te bellen naar 'gewone' telefoonnummers. Dat kan zeer handig zijn wanneer u in het buitenland bent en niet via uw mobiele provider wilt bellen. U kunt dan tegen een voordelig tarief (prepaid) Skype-credits inkopen waarmee u kunt bellen. Zo komt u dus nooit voor onverwacht hoge rekeningen te staan. Om Skype-tegoed te kopen klikt u binnen Skype op Skype in het menu linksboven en vervolgens op Koop Skypetegoed. U komt dan op een pagina terecht waarop u verschillende bedragen kunt kiezen. Maak een keuze, bepaal via Betaal met aan de rechterkant op wat voor manier u wilt betalen (o.a. creditcard, PayPal en bankoverschrijving), en klik op Nu kopen. Uw tegoed is nu toegevoegd aan uw account (met bankoverschrijving duurt dit uiteraard een paar dagen). Om nu naar een telefoonnummer te bellen klikt u op Bel telefoonnummers in het menu links, selecteert u het land waarnaar u wilt bellen, toetst u het nummer in en klikt u op Bellen (zorg er wel voor dat u een microfoon hebt aangesloten die aanstaat).

Naast het bellen van pc naar pc kunt u (tegen betaling) ook rechtstreeks bellen naar een regulier telefoonnummer.

0 Reactie(s) op: Communiceren via Skype

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.