Chinees im- en exportverbod voor iPad dreigt

Door: rene-schoemaker | 14 februari 2012 15:47

Nieuws

Apple dreigt af te stevenen op een regelrechte iPad-crisis. Proview, bezitter van het iPad-merk in China, wil een exportverbod. Wordt dit goedgekeurd dan blijft de wereld verstoken van Apple-tablets.

Proview Technology heeft de Chinese douane gevraagd de doorgifte van iPads zowel in als uit het land te verbieden. Dat bericht persbureau Reuters. De douaneautoriteiten hebben nog niet gereageerd op het verzoek, maar het is de volgende stap in het schaakspel tussen Apple en Proview in China. Een exportverbod is zeer schadelijk voor Apple, omdat de iPad in China wordt gemaakt voor de wereldwijde markt. Wordt er een exportverbod ingevoerd dan droogt de stroom iPads naar de rest van de wereld snel op.

Maandag werd bekend dat Chinese autoriteiten bezig zijn iPads in beslag te nemen bij winkels op verzoek van Proview. Dat Chinese bedrijf heeft in december een rechtszaak gewonnen van Apple en heeft sindsdien het recht op de merknaam iPad in China. Dit terwijl Apple in de vooronderstelling was de Chinese rechten gekocht te hebben. De iPad-maker is in hoger beroep gegaan tegen het oordeel van de rechter en eist de merknaam ook in China op. Die zaak dient op 29 februari.

Verbod op verkoop in 20 steden

Proview heeft deze week in twintig steden gevraagd om winkels te verbieden de iPad te verkopen en heeft nieuwe rechtszaken aangespannen tegen Apple in Shanghai en Shenzen. Daarnaast is in dertig steden de Administration for Industry and Commerce, een marktwaakhond, gevraagd een onderzoek in te stellen naar de verkoop van de iPad. Dat onderzoek is inmiddels toegezegd, zo schrijft de IDG News Service.

Proview, dat op het randje van bankroet zou staan, gaat meer dan een miljard miljard euro aan schadevergoedingen van Apple eisen. Volgens de advocaat van Proview wordt er op dit moment niet onderhandeld tussen Apple en Proview, waardoor het hoger beroep op 29 februari de doorslag in het dispuut zal moeten geven.

0 Reactie(s) op: Chinees im- en exportverbod voor iPad dreigt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.