CAL-beleid Microsoft baart experts zorgen

Door: Redactie Computer!Totaal | 19 december 2012 08:57

iPad

Microsoft laat bedrijven die CAL-licenties afnemen sinds kort 15 procent meer betalen. De vraag is of die meerprijs gerechtvaardigd is.

Eind november kondigde Microsoft een wereldwijde prijsverhoging aan voor zijn Client Access Licences (CAL). Per gebruiker betalen afnemers 15 procent meer voor Microsoft-producten als Exchange, Lync, SharePoint en Windows Server. De prijs per apparaat blijft echter ongewijzigd.

CAL’s zijn licenties die bedrijven moeten kopen om gebruikers op een legale manier van genoemde serverapplicaties gebruik te laten maken. De meeste winst die Microsoft maakt komt niet van de software zelf – bijvoorbeeld Exchange – maar van de CAL’s die met miljoenen tegelijkertijd aan bedrijven worden gesleten.

Tot voor kort was de prijs voor CAL’s voor gebruikers en apparaten gelijk. Nu heeft Microsoft besloten alleen de prijs van CAL’s voor gebruikers te verhogen en de CAL-prijzen voor apparaten ongemoeid te laten. “Microsoft zoekt daarmee naar nieuwe inkomsten”, zegt directeur Daryl Ullman van de Emerset Consulting Group, specialist in onderhandelingen over softwarelicenties. “De eerdere prijzen richtten schikten zich naar de klant, maar de inkomsten hieruit zijn onder druk komen te staan. Het verhogen van licenties is altijd een van de voornaamste manieren waarop leveranciers een inkomstenprobleem oplossen.”

BYOD als aanleiding

Experts als Ullman zien de verhogingen gebruiker-CAL’s vooral als poging van Microsoft meer te gaan verdienen aan BYOD, de trend waarbij werknemers soms wel op drie of vier (eigen) apparaten werkzaamheden voor hun bedrijf verrichten. Volgens Ullman is het geen toeval dat Microsoft uitgerekend op dit moment probeert te verdienen aan de toename van mobility. “Ze ruiken nu hun kans om meer te vragen voor CAL’s.”

Volgens Ullman speelt daarin mee dat Windows op mobiele platform voorlopig geen rol van betekenis speelt. Het alternatief voor het bedrijf is extra kosten in rekening brengen voor bedrijven die op andere mobiele besturingssystemen applicaties draaien die afhankelijk zijn van een Microsoft servercomponent. Microsoft Nederland meldde Webwereld eerder dat de prijsverhoging gerechtvaardigd is omdat klanten met een gebruiker-CAL een ongelimiteerd aantal apparaten ondersteund krijgen en omdat het licentiebeheer eenvoudig wordt.

'Goede deals' zijn nu iets minder goede deals geworden

CAL’s op basis van gebruikers waren goede deals voor bedrijven die hun werknemers uitrusten met meerdere apparaten: In plaats van voor drie apparaat-CAL’s te betalen, één voor een laptop, één voor een pc en één voor een tablet of smartphone, kon je gewoon één gebruikers-CAL aanschaffen. Hiermee was je tot 66 procent goedkoper uit. Maar omdat steeds meer bedrijven overschakelden op deze licentievorm als gevolg van BYOD, zag Microsoft inkomsten wegslippen.

De meeste bedrijven realiseren zich volgens Paul DeGroot van licentieadviesbureau Pica Communications niet dat ze voor non-pc’s ook CAL’s moeten kopen. Als een Microsoft een audit uitvoert en erachter komt dat er niet genoeg CAL’s zijn ingekocht, kan het stampij gaan maken.

“Als Microsoft binnen komt lopen en vraagt hoeveel devices toegang hebben tot Exchange e-mail of RDP, dan kan het een lastig verhaal worden”, zegt hij. “Alle e-mails die ondertekend worden door de behulpzame signatuur ‘verzonden door mijn iPad’ kunnen duiden op onderlicensering.”

Analist Mark Bartrick van Forrester Research begrijpt niets van de door Microsoft gehanteerde licentiestructuur. “Als ik maar één versie van Windows en Office heb draaien en die versie op afstand of virtueel met meerdere apparaten wil gebruiken, waarom moet ik voor dit privilege dan meer betalen”, vroeg hij zich onlangs af in een blogartikel. “Ik gebruik dan nog steeds dezelfde versie van Office, alleen via verschillende apparaten, waarom moet dat meer kosten?”

Jeff Muscarella, partner bij adviesbureau NP, denkt dat de 15 procent prijsverhoging miljarden extra in het laatje van Microsoft kunnen brengen. Alhoewel de prijsverhoging relatief beperkt blijft, zorgt het er wel voor dat het licentieoerwoud van Microsoft nog complexer wordt. “Als licenties ingewikkeld zijn, is dat een voordeel voor de leverancier. Hoe groter het mysterie, hoe groter de marge. Dat gaat zeker op voor Microsoft.”

'Gebruiker-CAL blijft aantrekkelijk'

DeGroot blijft klanten ondanks de verhoging aanraden om voor gebruiker-CAL’s te kiezen bij het gebruik van Microsoft serversoftware. Het blijft de betere deal, zo zegt hij, en het had erger kunnen zijn als Microsoft van gebruiker-CAL’s was afgestapt en volledig voor apparaat-CAL’s had gekozen.

Op termijn zal Microsoft deze CAL-licentievormen los laten en kiezen voor een abonnementsmodel, zo verwacht Ullman. “Ze hebben hier goed over nagedacht”, zegt hij. “Ze gebruiken deze licentiepush om klanten in hun gereed staande cloudkarretje te krijgen en zodra je daaraan gewend bent geraakt, willen ze dat je overschakelt op het abonneemodel.” Ullman doelt hierbij op licenties voor Office 365.

Bedrijven met een grootzakelijke licentieovereenkomst of doorlopende contracten hoeven zich geen zorgen te maken. Organisaties met een Enterprise Agreement of Enterprise Subscription Agreement - bedoeld voor bedrijven met meer dan 250 pc's - behouden hun met Microsoft overeengekomen contractprijs. Hetzelfde geldt voor Open Value Subscription (huur) en Open Value Perpetual (doorlopend gebruiksrecht) voor bedrijven vanaf 5 pc's.

In juli gooide Microsoft al het licentiesysteem voor Windows Server om. De softwaregigant schrapte de uitgebreide licentieopties voor Server 2008 R2 en laat bedrijven nu kiezen op basis van de virtualisatiebehoefte.

Server-licenties werden eerder overhoop gehaald

In het nieuwe licentiemodel van Microsoft voor Windows Server 2012 betalen bedrijven niet langer per virtuele machine. Voor fysieke machines betalen bedrijven nog wel steeds per verbonden computer. In het oude systeem was er keuze uit een heleboel verschillende varianten, maar vanaf Windows Server 2012 zijn het er nog maar vier. Lees hierover meer op Webwereld.


De volledige lijst van producten die duurder worden met een user-CAL:

bron: Softcat

0 Reactie(s) op: CAL-beleid Microsoft baart experts zorgen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.