© CIDimport

BYOD op bizarre plekken

Geplaatst: 8 juni 2012 - 08:10

Aangepast: 13 december 2022 - 19:02

Redactie ID.nl

Als ik één term moet noemen die ik met de toekomst associeer, dan is het wel [i]'bedieningspaneel'[/i]. Je weet wel, de glimmende op maat gebouwde set knoppen en schuifjes met een directe interface naar de geavanceerde machines die we in ons dagelijks leven gebruiken, hier in de futuristische wereld van de 21ste eeuw.

In 2009 zorgde een incident voor een mogelijke heroverweging van dit beleid: de USS Hartford kwam in botsing met de USS New Orleans in de Straat van Hormuz en uit onderzoek bleek dat, in combinatie met andere fouten, de navigator van de Hartford op het moment van de botsing naar liedjes op zijn iPod had zitten luisteren. Maar omdat hetzelfde had kunnen gebeuren met een walkman of transistorradio moeten we misschien niet meteen de schuld leggen bij high tech.

BYOD op bizarre plekken-15082296

© CIDimport

Wanneer we denken aan brieven die soldaten naar huis sturen, denken we meestal aan oorlogen uit het verleden: de brieven die onze ouders of grootouders verstuurden vanuit verre oorden. Vanwege hun ouderdom lijkt het een beetje ouderwets, maar als je erover nadenkt was het eigenlijk heel indrukwekkend dat men kon communiceren met een soldaat in een oorlog ver weg, zowel op logistiek gebied als qua organisatie. Nog langer geleden kon het zijn dat een soldaat naar een oorlogsgebied vertrok en de mensen thuis jarenlang niks van hem vernamen of zelfs nooit te weten kwamen wat er met hem gebeurd was.

Wat dergelijke brieven in huidige conflicten vooral ouderwets doet lijken is Skype. Het bedrijf dat tegenwoordig tot het bezit van Microsoft gerekend mag worden, is al tijden aantrekkelijk omdat het mensen in staat stelt goedkoop internationaal te bellen, en aangezien de Westerse landen veel genetwerkte computers in oorlogsgebieden heeft kunnen soldaten gemakkelijk met vrienden en familie thuis communiceren; het is zelfs goedkoper om vanuit Afghanistan naar de VS te Skypen dan om een gewoon telefoontje te plegen vanuit Duitsland. De dienst heeft veel emotionele conversaties gefaciliteeerd.

BYOD op bizarre plekken-15082296

© CIDimport

Toen de Navy SEALs in 2011 bij een geheime operatie Osama Bin Laden doodden, publiceerde de Obama-regering een foto van de president en zijn belangrijkste collega’s die de actie vanuit de Situation Room in het Witte Huis aan het volgen waren. Terwijl er meteen enorm veel analyses verschenen die ons vertelden wat de foto betekende met betrekking tot politiek, ras en sekse in de 21ste eeuw, waren de ogen van veel technici gericht op de tafel in het midden van de foto, met daarop de uiterst alledaags uitziende laptops. Vergeet dat mysterieuze onscherp gemaakte document dat voor Hillary Clinton’s neus lag; wat is het merk en het model van de laptop waarop het document rust? Het lijkt erop dat het gaat om speciaal gebouwde machines van HP, waarschijnlijk geleverd als onderdeel van een contract dat HP met het leger heeft. Niet helemaal recht uit de winkel, maar ook geen ingewikkeld stuk op maat gemaakte hardware.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze er überhaupt zijn. Je zou denken dat muren van de Situation Room volhangen met enorme monitoren die bediend worden door Minority Report-achtige gebruikersinterfaces. Maar in werkelijkheid liep het Witte Huis de afgelopen 20 jaar dramatisch ver achter op het gebied van persoonlijke technologie. Het is algemeen bekend dat Bill Clinton in de hele periode dat hij president was slechts twee e-mails verstuurd heeft (maar hij heeft wel een keer online

voor de Kerst besteld). George W. Bush had ook niet veel met e-mail; toen hij aan de macht kwam zag hij af van zijn AOL-adres. In foto’s van de Situation Room aan de vooravond van de oorlog in Irak in 2003 zijn geen laptops te bespeuren. Het in technologie geïnteresseerde team van Obama heeft een aantal veranderingen doorgevoerd, maar het lijkt erop dat Obama zelf geen laptop heeft.

BYOD op bizarre plekken-15082296

© CIDimport

We hebben het in dit artikel veel gehad over vreemd geplaatste apparatuur, maar als je in de IT werkt denk je waarschijnlijk voornamelijk aan één ding: wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van die spullen? Nou, het is waarschijnlijk iemand zoals jij die toevallig een wat toffer kantoor heeft dan jij.

Een aantal jaar geleden beantwoordde een gebruiker met de naam ‘Mradyfist’ op het SomethingAwful-forum vragen over zijn werk op het Zuidpoolstation Amundsen-Scott. Dit is zijn beschrijving van een typische werkdag:

“Ik ben de senior computertechnicus, wat erop neerkomt dat ik de reparateur ben van alle werkstations (en soms privélaptops). Doorgaans belt iemand ons kantoor en vertelt de man van de helpdesk dat Outlook traag draait (want Outlook draait altijd traag) of dat de pc die ochtend ineens niet wil opstarten (omdat de energievoorziening het constant begeeft). De helpdeskman draait zich om in zijn stoel, schopt tegen de achterkant van mijn stoel en zegt dat ik me naar de VMF (Vehicle Maintenance Facility), een A3-hokje, of de A1-kantoren moet begeven. En dan ren ik naar beneden om een kijkje te nemen. Dus ik houd me voornamelijk bezig met werkstations, een evenredige verdeling van hardware en software; soms als de dag traag verloopt en we niet veel telefoontjes krijgen lost de man van helpdesk het probleem zelf op.

Daarnaast ben ik ook degene die alle laptops nakijkt die het station binnenkomen en die nog niet door RPSC’s IT gescreend zijn voordat ze op de Zuidpool zijn aangekomen. Niet veel opwindends, ik zorg er gewoon voor dat ze de nieuwste besturingssysteempatches en antivirussoftware hebben (ja, zelfs OS X en Linux), en als ze in het zomerkampgebied worden gebruikt stel ik ons superbeveiligde zakelijke Wi-Fi netwerk in (zodat niemand naar de Zuidpool kan vliegen om onze wifi te jatten).”

Daar heb je het: Zelfs op de Zuidpool draait Outlook altijd traag! Ik weet niet of dat je baan spannender doet lijken of dat het je doet geloven dat er nergens in de wereld nog echt avontuur te vinden is.

BYOD op bizarre plekken-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten