BYOD op bizarre plekken

Door: josh-fruhlinger | 08 juni 2012 12:10

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Als ik één term moet noemen die ik met de toekomst associeer, dan is het wel [i]'bedieningspaneel'[/i]. Je weet wel, de glimmende op maat gebouwde set knoppen en schuifjes met een directe interface naar de geavanceerde machines die we in ons dagelijks leven gebruiken, hier in de futuristische wereld van de 21ste eeuw.

Maar onderweg naar dat visioen is er iets vreemds gebeurd: we hebben computers uitgevonden voor alledaags gebruik, waarvan sommige zo klein zijn dat ze in je handpalm passen en we hebben ze zo goedkoop gemaakt dat de meeste mensen er een stuk of drie zouden kunnen aanschaffen. En die apparaten duiken ineens op de meest extreme plaatsen op – in sommige gevallen dienen ze als aanvulling of als vervanging van de apparatuur die er al was.

Met het internationale ruimtestation ISS heeft de mens eindelijk een waarachtig ruimteschip gebouwd dat een lang leven beschoren lijkt – ook al begeeft het zich nooit verder dan een paar honderd mijl van de aarde. Het woord “ruimteschip” roept natuurlijk beelden op van glanzende groepen computers die zijn ingebouwd in de schotten van het schip, klaar om de vele systemen te bedienen. Je stelt je daarbij niet echt een gewone laptop voor – van het soort dat door een typische aardse kantoorwerker op wordt gebruikt – die kritieke taken uitvoert. Maar dat is precies wat astronauten gebruiken: IBM ThinkPads spelen een belangrijke rol in het station.

Die ThinkPads moesten natuurlijk rigoureus gecertificeerd worden om met het ruimtestation te kunnen werken; je kunt niet zomaar een Windows laptop in de systemen van het ISS pluggen. Dat betekent echter niet dat astronauten volledig afgezonderd moeten zijn van hun geliefde gadgets: een recente onbemande bevoorradingsmissie stuurde iPads de ruimte in om mee te spelen, maar verwacht niet dat de robotarm van het station binnenkort door een iOS-app zal worden bestuurd.

0 Reactie(s) op: BYOD op bizarre plekken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.