Browsen met iOS Safari

Door: Ronald Smit | 28 augustus 2018 06:46

How To

De standaard met iOS meegeleverde browser Safari is een prima app voor dagelijks gebruik. En met een paar handigheidjes haal je er nog meer profijt uit.

De mobiele versie van Safari is lekker snel en vriendelijk in gebruik. De basiswerking spreekt natuurlijk voor zich. Tik een adres in de adresbalk en gáán. Wil je een bookmark (bladwijzer) bewaren, dan tik je op de deelknop (het vierkantje met de uitgaande pijl naar boven), te vinden rechts van de adresbalk. Tik dan op Zet in favorieten (onderste rij knoppen) en tot slot op Bewaar. De favorieten bekijken doe je vervolgens door links van de adresbalk op het pictogram in de vorm van een boek te tikken. Tik in het geopende paneel (indien nodig) nogmaals op het boekje en je ziet alle toegevoegde favorieten. Om er eentje te openen volstaat een tik. De meest rechtse knop in het geopende paneel - in de vorm van een klokje - brengt je naar de geschiedenis van bekeken pagina's De middelste knop in de vorm van een brilletje toont de zogeheten leeslijst. Je kunt een geopende pagina in Safari toevoegen aan deze lijst door weer op de deelknop te tikken, gevolgd door een tik op Zet in leeslijst (onderste rij knoppen). Mocht je gevraagd worden of je leeslijst-artikelen automatisch offline wilt bewaren, dan kan dat. Bedenk wel dat de pagina's dan lokaal opslagruimte innemen. Desondanks handig voor een plek waar geen internet beschikbaar is. Eventueel kan je ook handmatig een pagina in de leeslijst bewaren. Tik daarvoor onderaan het 'brilletjespaneel' op de knop Wijzig, selecteer een pagina/artikel en tik op Bewaar offline.

Webpagina als snelkoppeling

Het is ook mogelijk om een webpagina als snelkoppeling op het thuisscherm van je i-apparaat te zetten. Tik daarvoor - met de gewenste pagina in Safari geopend - op de deelknop en dan op Zet op beginscherm. Na een tik op Voeg toe zie je een nieuwe snelkoppeling op een van de thuisschermen van je iOS-apparaat. Tik erop, en de pagina opent randloos. Ideaal voor pagina's met bijvoorbeeld informatieve content.

Safari voor iOS biedt de optie om snelkoppelingen op een van de thuisschermen te plaatsen

Meer handigs

Standaard opent Safari een geopende website in mobiele weergave. Meestal gaat dat goed, maar soms ook niet. In het geval van zoeken via Google ontbreekt bijvoorbeeld de handige balk met opties. Verder geldt dat met name op de iPad de mobiele versie van de webpagina qua snelheid allang niet meer nodig is (desondanks ook daar handig als je een mobiele dataverbinding gebruikt, want de mobiele versie is meestal lichter van gewicht). Hoe dan ook, wil je de desktopversie van een pagina opvragen, dan tik je op de deelknop gevolgd door een tik op Vraag om desktopsite. Klaar. Tot slot nog een laatste tip: zoals elke zichzelf respecterende browser kan ook Safari gebruik maken van tabbladen. Om er eentje toe te voegen tik je op de + naast de deelknop. Heb je een heleboel tabbladen geopend en wil je die allemaal sluiten, dan kan dat in één keer. Houd daarvoor de knop rechts van de + even wat langer ingedrukt. In de ballon die dan verschijnt tik je op Sluit alle {x} tabbladen.

Sluit alle openstaande tabs in Safari voor iOS in een klap

0 Reactie(s) op: Browsen met iOS Safari

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.