Breinactiviteit op je iPhone

Door: peter-olsthoorn | 03 februari 2011 14:50

iPad

Na de doorbraak van augmented reality volgen er talloze mobiele sensoren en applicaties om je lichaam en omgeving op het scherm te krijgen en mensen onderling en met hun omgevingen te verbinden.

Dat bleek maandag tijdens Mobile Monday Amsterdam uit enkele van de opvallendste presentaties.

Xwave

Yuri van Geest, momenteel de belangrijke Nederlandse consultant in mobiel en aanjager van Mobile Monday, toonde bijvoorbeeld live de werking van de Xwave. Dat is een soort koptelefoon die verbonden met de iPhone en iPad de activiteit in verschillende delen van de hersenen registreert en weergeeft op het scherm in lijnen en kleuren per activiteit.

Zulke kleuren en lijnen zien er leuk uit, maar je kunt er nog weinig mee. Maar de volgende fase van deze technologie zou het toevoegen van applicaties zijn, waarmee de eigen hersenactiviteit geoefend en gestuurd kan worden, zoals focussen, concentreren en mediteren. Vervolgens zou je er zelfs apparatuur mee kunnen bedienen, zoals licht en muziek in de omgeving, aan de hand van het gemoed dat de hersenen laten zien.

Ook wordt het mogelijk om van verschillende personen de hersenactiviteit te vergelijken. Xwave probeert dit te doen door het afstemmen van muziekvoorkeuren op grond van hersenactiviteit. Verder is het de bedoeling dat straks met software hersenen van verschillende personen verbonden kunnen worden, zodat die heel direct kunnen communiceren.

De werking van Xwave wordt nog duidelijker in het onderstaande filmpje

[youtube]HaKj1HMmcQ0[/youtube]

Je lichaam en omgeving in kaart

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om straks op de mobiele telefoon door middel van een heel scala aan gekoppelde sensoren informatie 'in beeld' te krijgen over persoonlijke en collectieve activiteiten en gedragingen, maar ook over bedreigingen zoals bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Dat kan zowel persoonlijk zijn als collectief, bijvoorbeeld virusdetectie ten behoeve van ziektebestrijding.

Op medisch gebied werden er nog meer de nieuwe mogelijkheden getoond, zoals die van 'Citizens as sensors'. Daarmee kun je automatisch zoeken naar een persoon met bijvoorbeeld een EHBO-diploma, als er een gewonde is gevallen of als iemand een hartaanval heeft. In dat geval is het handig als de omgeving kan worden gescand op mensen die hartmassage kunnen toepassen. Voor deze recent gelanceerde Citizens as sensors zijn nog veel meer toepassingen mogelijk.

Automatische Studio Sport

Een nieuwe toepassing in de Verenigde Staten is het ontvangen van alerts op mobiel voor sportwedstrijden die spannend worden. Met Are you watching this, technologie ontwikkeld op het MIT, wordt met vele variabelen gemeten hoe spannend een wedstrijd is. De abonnee krijgt vervolgens een alert als een wedstrijd in de sporten waarin hij of zij geïnteresseerd is echt de moeite waard wordt. Zo wordt een Studio Sport programma persoonlijk gemaakt. Dit 'wapen' tegen de informatieovervloed zal ook op andere terreinen worden toegepast, zo is de verwachting.

Door de stad razen

De verbinding van mobieltjes met de fysieke omgeving krijgt ook vorm in spellen. Het beste voorbeeld op dit moment is Shadow Cities. Dit is een Finse productie van Grey Area Labs waarbij spelers worden uitgedaagd om buurten te veroveren. De componenten van de echte stad vormen de achtergrond van het spel, zodat het behalve een ervaring op het scherm ook 'in het echt' beweging oplevert: met auto en openbaar vervoer gaan mensen in Helsinki op pad om de omgeving te verkennen. Het is een rage geworden.

Deze Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG), die exclusief voor de iPhone is gemaakt, kwam al snel op nummer één te staan in de Finse afdeling van de Apple App Store. Directeur Ville Vesterinen zei op Mobile Monday dat het bedrijfje van vier vrienden compleet overvallen is door het succes. Nu het spel potentie blijkt te hebben om mondiaal tot een enorm succes uit te groeien, blijkt Grey Area Labs niet over de capaciteit te beschikken om dat tot stand te brengen.

Omdat Vesterinen een poosje in Amsterdam woonde, zou hij het leuk vinden om het spel naar onze hoofdstad uit te breiden. Maar om snel mondiaal te kunnen scoren willen de Finnen toch direct de oversteek maken naar de Verenigde Staten. Dat kan lukken nu investeerders aanhaken bij het succes van het kwartet.

0 Reactie(s) op: Breinactiviteit op je iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.