Apple eist iPad-merk op in China

Door: loek-essers | 31 januari 2012 10:51

Nieuws

Apple gaat in beroep om het merk iPad ook in China te verwerven. Een Chinees bedrijf claimt het recht op 'iPad' te hebben.

Afgelopen december vonniste een Chinese rechtbank dat het merk iPad niet bij Apple maar bij Proview International ligt. Een relatief onbekende schermmaker die het recht op de merknaam voor het Chinese grondgebied claimt.

Hoger beroep

Volgens Proview heeft Apple beroep aangetekend tegen het vonnis, bericht PC World. De iPad-maker is de aanstichter van het juridische gesteggel. Zo werd geprobeerd om het merkenrecht in China te verkrijgen, maar het bedrijf ving bot.

Apple betoogde dat Proview de merknaam had verkocht aan een dochterbedrijf in Taiwan, die de merknaam overdeed aan het Britse bedrijf Ip Applications, die het recht vervolgens in 2010 doorverkocht aan Apple. De rechtbank in Shenzhen oordeelde dat Proview zelf niet betrokken is geweest bij de verkoop van de iPad-naam, en daarom nooit formeel toestemming heeft gegeven voor de verkoop. Daarom ligt het merkenrecht nog bij Proview, en niet bij Apple.

Compensatie

Volgens de advocaat van Proview, Xie Xianghui, eist Apple in het beroep de merknaam op. Daarnaast is de iPad-maker uit op compensatie voor geleden schade die wordt geraamd op 4 miljoen yuan, 480.598 euro. Apple claimt dat de dochter van Proview wel degelijk namens het moederbedrijf handelde. Proview blijft zelf bij het originele verhaal en is niet van plan om het merk af te staan, aldus Xianghui.

Het beroep van Apple volgt op twee rechtszaken die Proview heeft aangespannen tegen Apple en lokale dealer Gnome Electronics. Zij moeten van Proview stoppen met het verkopen van iPads. Beide zaken lopen nog. Apple heeft geen commentaar geleverd op de beroepszaak.

0 Reactie(s) op: Apple eist iPad-merk op in China

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.