Apple aangeklaagd voor opslaan locatiedata

© CIDimport

Apple aangeklaagd voor opslaan locatiedata

Geplaatst: 26 april 2011 - 08:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

Amerikaanse politici, juristen en consumenten vallen over de locatielogging van mobiele telefoons door Apple en Google. De eerste rechtszaken zijn aangespannen.

Terwijl consumenten aanklachten hebben ingediend tegen iPhone-maker Apple, stellen politici en openbaar aanklagers kritische vragen aan zowel Apple als Google. Die twee bedrijven houden nauwgezet bij waar gebruikers van hun mobiele apparaten op welk tijdstip zijn en de afgelopen tijd zijn geweest. Die geodata wordt vergaard voor commerciële doelen, en gebeurt volgens critici ongevraagd en zonder medeweten van gebruikers.

Fraude, misleiding

Dat leidt in de Verenigde Staten nu tot rechtszaken, van twee consumenten in Florida en New York. Zij beschuldigen Apple van fraude, misleidende praktijken en overtreding van diverse Amerikaanse wetten – op staats- én federaal niveau. De eis is een uitschakeloptie. De mogelijkheid om in iOS locatiediensten uit te schakelen geldt namelijk alleen voor apps en niet voor Apple’s iOS zelf.

Kritische aandacht is er ook van het Amerikaanse congres (senatoren Al Franken en Edward Markey) en de openbaar aanklager (Lisa Madigan) van de staat Illinois. Die eisen opheldering van zowel Apple als Google over het stilletjes vergaren van locatiedata. De hoofdaanklager van Illinois eist inzage in welke gegevens de twee bedrijven precies vergaren, wat ze ermee doen en of consumenten wel daarover zijn ingelicht. Senator Markey eist een officieel overheidsonderzoek.

Ontkenning

Apple en Google spreken de aantijgingen van stiekeme datavergaring tegen. iOS- en Android-gebruikers zouden wel degelijk op de hoogte zijn van het feit dat hun locatiegegevens worden verzameld. "We geven gebruikers van tevoren een keuze en controle over het registeren, delen en gebruik van locaties om te zorgen voor een betere gebruikservaring op hun Android-toestellen”, verklaart de woordvoerder van Google Nederland tegen Webwereld. “Dit betekent dat sommige locatiegerelateerde informatie lokaal op het toestel wordt bewaard - maar slechts gedurende een gelimiteerde periode.”

Apple-ceo Steve Jobs ontkent in een e-mail die van hem afkomstig zou zijn zelfs de hele datavergaring. Tenminste, wat Apple betreft. Android volgt gebruikers wel, aldus de vermeende Jobs in een mail aan een lezer van geruchtensite MacRumors.

‘Anoniem’

Bovendien, zo stellen Apple en Google, is de locatiedata niet terug te leiden naar een specifieke gebruiker. Apple heeft in juni vorig jaar uitgelegd dat het unieke id-nummer van het iOS-apparaat (iPhone of iPad) niet hetzelfde is als een persoonlijke identificatie van de gebruiker. Onder meer Microsoft hekelt die uitleg.

Google sust ook dat de geodata van mobiele gebruikers is geanonimiseerd. “Als er gegevens over locaties naar de locatieserver van Google wordt verzonden, dan gebeurt dit volledig geanonimiseerd en is deze informatie niet terug te leiden naar een specifieke gebruiker", aldus de Nederlandse woordvoerder van de internetreus.

Windows Phone 7

Inmiddels is ook gebleken dat Microsoft hetzelfde doet als Apple en Google. De Windows-producent verzamelt ook locatiedata van gebruikers van zijn mobiele platform. Smartphones met Windows Phone 7 geven hun gps-locatie door samen met een uniek id-nummer voor het apparaat zelf. Dit locatielog is nog aangevuld met details over WiFi-netwerken in de omgeving. Het is nog niet bekend hoelang die data wordt opgeslagen en hoe vaak het wordt verzonden aan Microsoft, meldt ict-nieuwssite Cnet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten